tisdag 24 september 2024

Bordeaux 22-27 september 2024

Söndag 22 september 2024
Pip-pip-pip... klockan 03:00. Upp och fixade till det sista innan taxin hämtade oss 04:00 för att ta oss till Arlanda. Väl där träffade vi på vår ciceron för resan och småpratade lite innan vi gick ombord.
Planet lyfte mot Zürich något senare än det tänkta 06:10 och tog oss lugnt till vår destination.
Vi serverades frukost på planet som bestod av te/kaffe, kallskuret (skålar med olika lufttorkade skinkor, salami, en skål med cornichons och syltlök) nån lite starkt kryddad kycklingquiche och en croissant som var väldigt torr.
När vi kom fram till Zürich sökte vi först upp loungen, som var lite av en besvikelse. Stökigt, rörigt och trist utbud. En kaffe och tomatjuice senare gick vi till en av restaurangerna, Villa Antinori, och tog var sin cappuccino, en onyttigt smörig och god jättestor croissant och en torta della nonna.
12:10 skulle planet mot Bordeaux avgå. Efter flera försök att laga det tekniska fel som tydligen uppstått på planet beslöt de att byta ut det helt och hållet. Jaha ny avgångstid 13:35. Vi fick gå på bussen till planet ganska i tid men sen sitta och vänta i planet tills ca 14:30.
En timme och tjugo minuter skulle resan ta och vi var alltså framme i Bordeaux straxt före kl 16:00. Därifrån tog vi taxi som tog oss på drygt 20 minuter till vår hotell, Hôtel Mercure Bordeaux Centre Ville. Vi checkade in och lyckades leta fram cykel VM i tempo på tv:n och kunde se avgörandet. När cyklingen var klar fräschade vi till oss lite och promenerade mot de gamla delarna av stan. 
Vi satte oss ner vid ett bord utanför en pub, beställde var sin Guiness och pratade och tittade på allt folk som gick förbi.
Vi strosade vidare ner och hamnade tillslut vid Place de la Bourse och vattenspegeln Miroir d'eau vid floden Garonne.
Halv åtta möte vi upp resten av vårt resesällskap utanför restaurangen La Brasserie Bordelaise. Det blev en trevlig middag och vi fick bestämma själva vad vi ville äta ur menyn.
Vi skålades välkomna med ett vitt vin från Pessac, Les Hauts de Smith från 2022, gjort på Sauvignon Blanc och som var fräscht och gott! 
Ytterligare ett vitt vin togs in, 2019 Chateau Latour-Martillac från Pessac-Leognan.
Till förrätt Stefan valde Panfried Louis Ospital black pudding, rosemary potatoes, meat jus som var typ en blandning mellan korv och blodpudding. Mycket gott! 
Till huvudrätt valde Stefan Beef cheek preserved in Bordeaux wine, mashed potato, roasted carrots och Charlotte Wild catch-of-the-day fish (som idag var torsk), roasted vegetables, beurre blanc with seaweed.
Två rödaviner togs också in till maten, 2014 Chateau de Pez från Saint-Estephe och 2019 Blason de L'Evangile från Pomerol, Chateau L'Evangiles andravin. Ett tredje vin beställdes av en av gästerna, 2012 Chateau L'Evangile.Kul🙂
Det var en jättetrevlig middag med mycket prat och högt i tak. Mätta och trötta bröt vi upp först och tog sällskap med en i sällskapet tillbaka till vårt hotell.

Måndag 23 september
Hade klockan på tidigt för att komma upp å äta frukost i lugn å ro. Tyvärr hade ett spanskamerikanskt resesällskap gjort taberas på frukosten😒. Vi fick i alla fall en kopp kaffe.
Chateau Margaux
Nåväli 08:30 styrde minibussen ut från hotellet norrut med vindistriktet Medoc och slottet Chateau Margaux i sikte. Chateau Margaux som klassificerades 1855, tillsammans med 4 andra slott, i högsta klassen, Premier Cru Classé. Slottet gör både rött, under appelation Margaux, och vitt under appelation Haut-Medoc. Vi fick en sedvanlig historisk dragning och en runvandring i vingård, vineri, vinkällare och ett besök hos slottets egen tunnbindare.
Det är facinerande att se hur minutiöst noggrant det är med hanteringen av druvorna och vinet, från druvplockare till slutliga flaskan.
Besöket avslutades med en fantastisk provning.
2015 Margaux Pavillon Rouge
...är slottets andravin.
74% Cabernet Sauvignon, 21% Merlot, 1% Cabernet Franc, 4% Petit Verdot.
Stor ung fruktig, fatig doft med choklad, läder, ceder. Smaken var fyllig, fruktig, intensiv med ceder, choklad. Jättelång eftersmak. Lagras på 70% nya franska fat 225 liters fat (Barrique)
2011 Chateau Margaux Grand Vin
86% CS, 10% M, 2% PV, 2% CF.
Medelstor, lite söt fruktig doft med mörka bär, läder och ceder.
Smaken var mycket fruktig med frisk bra syra, ceder, tobak och läder. Låååång eftersmak. Lagras på 100% nya Barrique.
2019 Margaux Sauvignon Blanc
100% Sauvignon Blanc
Stor fruktig, fyllig doft med underbar friskhet. Smaken var elegant frisk, fyllig och fruktig med liten krusbärstouch.
Kul att besöka ett av de största, bästa slotten i Bordeaux och se hur otroligt noggranna de är för att tillverka vin i absolut världklass.
I bussen till nästa slott. Chateau Giscours som ligger någon minut söderut i samma appelation nämligen Margaux.
Chateau Giscours

....ligger längst i söder i Margaux och hör också till de historiska slotten och
har sedan 1552 gjort vin under flera familjers styre. Vid 1855 års klassificering placerades slottet i gruppen “3 Cru Classé”. Slottet har idag 102 hektar stora vingårdsmarker som är planterade med Cabernet Sauvignon (60%), Merlot (32%) samt Cabernet Franc och Petit Verdot. Man är såklart mest kända för sitt förstavin Château Giscours (cirka 55–66% Cabernet Sauvignon och 30–40% Merlot plus lite Cabernet Franc), men man gör också ett bra andravin (La Sirène de Giscours) och ett tredjevin (Haut-Médoc Giscours) och sedan 2019 även ett rosévin, Le Rosé Giscours, vilket är lite mer ovanligt här.
Vi började såklart med den sedvanliga historieberättelsen om slottet för att sedan göra en rundvandring i vineriet, vinkällare och vingården. Efter det fick vi en mycket bra, detaljerad dragning om vinifieringen, vingården och vingårdsarbetet.
Sedan provade vi 5 viner från slottet där 2020 Giscors var det vin som vi tyckte bäst om.
2019 Haut-Medoc Giscors
2019 La Siréne de Giscors
2018 Giscours
2019 Giscours
2020 Giscours
Efter vinprovningen var det dukat för lunch ute tillsammans med de som arbetade med den pågående skörden. All mat kom från den egna gården. De har lamm, grisar, ankor, kor, grönsaksland, potatisland, örtagård och biodling.
Vi fick en väldoftande champinjonsoppa som förrätt tillsammans med 2023 Le Rosé Giscours (100% CS) som var frisk och lätt men med jättefin lite fet struktur. Till huvudrätt serverades lamm med ris och tomatsalsa och till det fick vi 3 st bra viner, 2018 La Siréne de Giscours, 2016 Chateau Giscours och 2010 Chateau Giscours där den sistnämnde var mycket bra. Lite goda ostar till mellanrätt och en supergod fruktkaka till efterrätt. Mätta och mycket belåtna anträdde vi bussen, lämnade Margaux-appelationen med slottet Chateau La Mission Haut-Brion i Péssac-Léognan i sikte
Chateau La Mission Haut-Brion
Vi har tagit oss ner till Talence som ligger i appellationen Péssac-Léognan precis söder om staden Bordeaux. Den här historiska egendomen har en tydlig koppling till Château Haut-Brion. De ligger intill varandra och har identiska grusjordar med inslag av kvarts. Sedan familjen Dillon köpte slottet 1983 satte de igång ett omfattande renoveringsprogram för att lyfta den redan goda kvalitén. Man har 29 hektar stora vingårdar, alla belägna runt om slottet, som till 25 hektar är planterade med Merlot, Cabernet Sauvignon och Cabernet Franc. Det är det röda vinet härifrån man är mest känd för och det är ett magnifikt och lagringsdugligt vin. La Chapelle de la Mission Haut-Brion är slottets andravin, också det ett högklassigt vin. Dessutom gör man ett fantastiskt bra vitt vin med Sémillon och Sauvignon Blanc från blott 4 hektar som tidigare buteljerades som Château Laville Haut-Brion, vilket också var slottets tidigare namn.
Bussresan från Chateau Giscours norr om Bordeaux genom Bordeaux till Chateau La Mission Haut-Brion söder om staden tog en bra stund så när vi kom fram var vi lite pömsiga efter lunchen och resan dit.
Vi möttes upp av vår guide som visade sig vara norska. Efter lite historik om slottet och guidning runt på den otroligt vackra egendomen, anträdde vi förväntansfulla provningsrummet. Döm om vår förvåning då vi fick prova även Chateau Haut-Brion, ett av fem högst rankade slotten i Bordeaux.
2017 La Mission Haut Brion
Stor fruktig ekig doft med mörka bär tobak och lakritz. Smaken var medelfylligt kompakt, fatig, sträv och stram med ceder och tobak. Påtaglig syra och lång eftermak av ceder.
2017 Haut Brion
Som ovan men elegantare och med mer frukt.
Vinerna var definitivt av hög kvalitet och väldigt lika varann men Haut-Brion var 'klassigare'. Den kompakta, strama stilen är kanske inte våran stil och även om vinerna var unga och kommer att rundas av och bli mer tillgängliga med åren så har vi svårt för den här vinstilen. Viner av den här typen kan lagras typ 30-40 år och kanske blir som bäst efter 15 år. Och priset är mycket högt. La Mission Haut-Brion kostar 4 000 kr - 10 000 kr per 75 cl och Haut-Brion 6 000 kr - 12 000 kr beroende på årgång.
Lite besvikna hoppade vi in i bussen och satte kurs mot Château Haut-Bailly.
Château Haut-Bailly
Detta slott ligger också i appellationen Péssac-Léognan så bussresan blev kort. Slottet har 52 små vingårdslotter om totalt
30 hektar. Omkring 55% av vingården är planterad med Cabernet Sauvignon och 35% med Merlot, samt 1.50 hektar vardera med Cabernet Franc och Petit Verdot. Toppvinet heter kort och gott Château Haut-Bailly och redan 1967 introducerades andravinet La Parde HautBailly som bytte namn 2018 till Château Haut-Bailly II. Man gör också både ett tredjevin Château Le Pape och ett fjärdevin som heter HB, dessutom ett rosévin.
Först fick vi en gedigen genomgång av en mycket entusiask guide av slottets historia, rundvandring på egendomen och besök i vineriet som var en hypermodern datoriserad anläggning som minutiöst övervakade druvornas färd från selekteringsbordet till flaskan på ett imponerande sätt efter det att människor plockat, selekterat och gallrat i vingården.
2021 Château Haut-Bailly II
stor fruktig doft med svarta vinbär ceder choklad medelfylligt, fatig, frisk, förvånandsvärt runt med svartavinbär
2019 Château Haut-Bailly
Stor, fruktig, fatig doft med choklad ceder tobak. Smaken var fyllig, fruktig fatig elegant sirlig smak med mynta tobak lakritz och otroligt lång.
2017 Château Haut-Bailly
som ovan men mindra sirligt och lite strävare, saftigare
2015 Château Haut-Bailly
Stor mogen doft med choklad tobak
som 2019 med lite mognad och fantastisk syra. 🥰🥰🥰
Helt otroliga viner och en mycket bra guidning.
Tack för oss, det var sista vingårdsbesöket för idag. In i bilen och hem till hotellet vid 19-tiden, duscha, byta om och sen iväg för kvällens middag kl 20:00. 
20:30 stegade vi in på ett verkligt klassiskt brasserie, Brasserie Le 1925, där den klassiska franska kokkonsten har fått ett uppdaterat anslag. Här väljer vi fritt ur menyn som innehåller ostron, sniglar, anklever, bifftartar, fiskrätter, nötkött och anka. För vinälskaren är det också helt rätt ställe att besöka – man har omkring 800 titlar i sin vinkällare, merparten från Bordeaux.

Charlotte, som fortfarande var mätt sen lunchen, tog en Ceasarsallad, Stefan Oxfilé med Pomme dauphine och grönpepparsås.
Kvällens vita viner ikväll var 2019 Le Blanc de Fontenil, Michel Rolland från Fronsac och 2016 Chateau Carbonnieux, famille Perrin från Pessac-Leognan. Kvällens röda 2011 Chateau Sociando-Mallet från Jean Gaitreau i Haut Medoc och 2019 Paillac från Chateau Latour.
Vi kände oss mycket trötta,bröt tidigt upp och gick tillbaka till hotellet tillsammans med en vän från sällskapet.

Tisdag 24 september
Tittade in i frukostmatsalen vid typ 7 varvid vi vände och gick ut på stan för att hitta nåt att äta. Vi hittade ett "hål i väggen" närmare den gamla delen av stan som var öppet. Köpte varsin cappuccino och croissant och gick tillbaka till rummet. En uppfriskande och skön morgonpromenad. Tidigare när vi reser äter vi nästan alltid frukost på stan vilket vi tycker är jättemysigt. Avfärd med buss typ 9 och idag går resan österut mot Pomerol och Saint-Emilion. 
En trevlig resa på drygt 1 timme förbi, för oss, kända och okända trakter och slott. Första anhalten idag var...
Chateau Conseillante
Den drygt 300 år gamla vinegendomen i Pomerol såg sitt första verkliga kvalitetslyft på 1870-talet då familjen Nicolas köpte slottet. Samma familj driver nu i femte generation slottet, som 2012 renoverades så att varje liten enskild vingårdslott (det finns 16 lotter) nu kan vinifieras separat. Vingårdarna täcker idag 12 hektar och sträcker sig en liten bit in i Saint-Emilion, där egendomens lerjordar (cirka 60% av arealen) får ett större inslag av kalkstensgrus. Odlingen är certifierad som HVE3, den högsta rankingen i en så kallad “sustainable certification”. 
Man gör två viner, båda med cirka 85–90% Merlot och resten Cabernet Franc, sitt “grand vin” Château La Conseillante och sitt andravin Duo de Conseillante.
Vi kommer ju mitt i skörden och det är fantastisk att de ändå tar emot oss med öppna armar. 
Vi visades vineriet och det är slående hur alla jobbar i princip på liknande sätt med selektering och gallring i vingården och sedan ytterligare gallring och selektering i vineriet.
Vi var i tidsnöd så det blev en speedtasting av slottets grand vin.
2023 Chateau La Conseillante 
Stor ung fruktig doft med mörka bär, svarta vinbär, bigarråer och plommon.
Smaken var fyllig, intensiv, kompakt, stram, sträv, fruktig och fatig med bigarråer, svarta vinbär. Balanserat och med låååång fruktigt eftersmak av ceder. Snabbt in i bussen och vidare in i Saint-Emilion.
Chateau Figeac
Den här 54 hektar stora egendomen ligger centralt i Saint-Emilion och rankas av många som en av de allra bästa. Man har ganska unika jordar i de idag 41 hektar stora vingårdarna och de domineras till stor del av kvarts och flinta som är uppblandad med en djup alv av 
kalkstenslera. Det bidrar till en lite större mineralisk spänst och finess i vinet. Vingården skiljer sig dessutom från många andra här genom att ha en betydande andel Cabernet Sauvignon, en sort man blev först med på den högra stranden att satsa på. Resten i vingården är de typiska Cabernet Franc och Merlot. De äldsta stockarna daterar sig till 1921, men i 
genomsnitt är stockarna cirka 35–40 år gamla. Man är allra mest omtalade för sig 
fantastiska och lagringsdugliga “grand vin”, Château Figeac, men redan 1945 
introducerade man andravinet Petit-Figeac. År 2021 kunde man installera produktionen i ett helt nytt vineriet med ståltankar och ektankar.
Vi var lite tidiga men fick vi snart en mycket informativ dragning av Alexa, som är kommunikationsansvarig för slottet, om slottets historia och jordmånen vilken medför större andel Cabernet Sauvignon i vinerna. Därefter visade en av ägardöttrarna, med det vackra namnet Blandine de Brier Manoncourt, med inlevelse och stor entusiasm oss rund i vineriet. Rundvandringen avslutades i ett stort underbart rum med hel glasvägg som vette ut mot en terrass och vingårdarna.
Där var det otroligt vackert dukat för lunch och vinprovning. En liten anekdot som Madame de Brier Manoncourt berättade för oss var att blomsterarrangemangen på slottet sköttes av en kvinna som tidigare städade där och som vid något tillfälle påpekade för Madame Manoncourt att hon tyckte att det alltid borde finnas vackra blommor som mötte slottets besökare i receptionen.
Madame Manoncourt tyckte förslaget var mycket klokt och gav kvinnan uppdraget att se till att det alltid är smyckat med blommor på slottet, även blomsterarrangemangen på matborden.
Vi började med en utsökt champagne och några lika utsökta snittar innan vi blev placerade till bords.
Till förrätt fick vi en vackert garnerad grön ärtsoppa garnerad och till det serverades en 2020 Petit-Figeac.

Därefter serverades oxfilé med kantareller, morötter och jordärtskocka och till det både en 2015 och 2009 Chateau Figeac.

Som avslutning fick vi en vacker och god choklad dessert.
Efter denna utsökta lunch tackade vi ödmjukast för oss och färdades ett stenkast till Saint-Emilion-kollegan Chateau Cheval Blanc. 
Chateau Cheval Blanc
Chateau Cheval Blanc hör till de absolut mest kända och hyllade slotten i Bordeaux och så har det varit i över två sekler. 
En gång i tiden hörde marken till Château Figeac, men 1832 köpte familjen Ducasse en del av deras egendom och skapade det som idag är Château Cheval Blanc. Trots att slottet tidigt rankades som ett av de allra bästa fick det inte status som “1er Cru Classé” vid klassificering 1855 – detta för att dess geografiska läge var fel. När Saint-Emilion fick sin egen klassificering år 1920 placerade sig slottet högst upp, Grand Cru Classé A. Idag har man 39 hektar stora vingårdslotter som till 49% är planterade med Cabernet Franc och 47% med Merlot. Därtill har man några procent Cabernet Sauvignon. Vinets exceptionella kvalitet och karaktär och dess oemotsagda status har gjort den här typen av druvblandning känd som “Cheval Blanc-tolkning” hos många vinfirmor runt om i världen. Utöver sitt fantastiska “grand vin” Château Cheval Blanc (vinifierat i cementtankar och lagrat 18 månader i helt nya ekfat), gör man ett fint andravin som heter Le Petit Cheval. 
Vi var något tidiga så vi strosade omkring i omgivningarna runt slottet och tittade på vingårdarna och smakade på druvor från vinstockarna. Skillnaden är påtaglig avseende sötman på Cabernet Franc och Merlot. Merlot är sötare. Sent om sider fick vi komma in och då var vi istället ganska försenade så det fick bli en snabbrundvandring i vineriet där skörden nu togs hand om. 
Tiden för provningen hade som sagt krympt så det blev också här en speedtasting.
2011 Chateau Cheval Blanc
Vinet består av 57% Cabernet Franc och 43% Merlot. 100% nya franska fat (Barrique)
Lite knuten fatig doft
Fyllig fatig stram sträv med tydlig syra.
Fruktlös...
Tack för oss. Känsla av besvikelse på vinets tillgänglighet. Okej, in i bussen och iväg till Chateau Ausone som ligger mycket vackert på en kulle med panoramavyer, precis vid staden Saint-Emilion.
Chateau Ausone
Tillsammans med Château Cheval Blanc är vinet från Château Ausone rankat bland de allra bästa i appellationen, men Château Ausone är ett mycket mindre slott (cirka 18 000 flaskor om året) och vinerna ses därför inte lika ofta. Egendomen är en av de mest historiska i Bordeaux och har fått sitt namn efter den romerska poeten Ausonius som levde här på 300-talet. Som vinegendom är den betydligt yngre och den har ägts av bara tre familjer de senaste 800 åren. Vinet byggs med cirka 55–65% Cabernet Franc och 35–45% Merlot och det vinifieras i ektankar och lagras sedan i helt nya 225 liter stora ekfat under 24 månader. Förr gjordes bara ett vin här, men 1995 introducerade man ett andravin som heter La Chapelle de Ausone. Fram till 2013 anlitades Michel Rolland som konsult för vinifiering och blandning och 2009 installerade man möjlighet att kyla ner druvorna för att ytterligare vässa den redan skyhöga kvaliteten. 
Chateau Ausone ligger nästan inne staden på en rätt brant sluttning så busschaufören fick uppbåda all sin skicklighet för att ta oss upp till slottet genom trånga små 'stigar' och branta backar. Väl där blev vi belönade med mycket vacker utsikt över delar av staden Saint-Emilion och vackra vingårdar utspridda på sluttningarna. 

Vi fick först en bra dragning om Chateau Ausone historiska förehavanden varefter vi fick en titt in i deras naturliga vinkällare insprängt i berget där de lagrar vinet på fat.
Tillbaka in i slottet provade vi 5 stycken viner:
2011 Simmard 
2015 Simmard 
2018 Fonbel 
2017 Moulin Saint Georges 
2016 La Clotte 
2017 Chateau Ausone 

En lite speedad provning som gick alldeles för fort så vi hann inte riktigt reflektera över vinerna.
Vi tackade för oss och hoppade in i bilen för att ta oss på en ca 2 timmars resa över floden till västra sidan och Chateau Beychevelle i Saint-Julien. Vi var trötta nu efter en hel dag i vingårdarna. Skönt med en lite tupplur i bussen. Vi var framme vid halv 8-tiden på slottet som är underbart vackert. 
Château Beychevelle
Den här kvällen får vi möjlighet att både besöka och prova vin på ett riktigt vackert (det kallas ibland Versailles i Bordeaux) och bra slott (4ème cru classé år 1855) som ligger i Saint-Julien. Vi äter en god middag (och njuta av deras viner, såklart) och bor över på slottet. Château Beychevelle är en stor egendom, totalt 250 hektar, med en stor park och sammanlagt 90 hektar med vinrankor som är ungefär 30–35 år gamla i snitt. Vingården är planterad till 57% med Cabernet Sauvignon och 40% med Merlot, plus lite Petit Verdot och Cabernet Franc och från dessa ägor gör man tre viner. Château Beychevelle Grand Vin är firmans prestige och det görs från de bästa och äldsta lotterna, medan andravinet Amiral de Beychevelle görs från de yngre stockarna. Från en vingård om 12 hektar ett par kilometer bort gör man ett tredjevin som heter Les Brulières de Beychevelle som får ursprunget HautMédoc. Den här kvällen behöver vi bara luta oss tillbaka och njuta fullt ut av miljön, vinerna, maten – och en natt på slottet. 
Vi blev hjärtligt mottagna och visades snabbt till våra underbara rum för snabbt klädbyte inför provning och middag.
Ungefär en kvart senare (men vi hann med en snabb blick från terrassen över slottets ägor som sträcker sig ända ned till floden en kilometer bort) var vi bänkade för provning i en av slottets flyglar.
2020 Beaumont
2018 Beaumont 
2021 Bruliere de Beychevelle
2019 Bruliere de Beychevelle
2021 Amiral de Beychevelle second wine
2018 Amiral de Beychevelle second wine
2021 Chateau Beychevelle
2018 Chateau Beychevelle 
En trevlig provning med bra viner där både andravinet och huvudvinet var en klass för sig. 
När vi var klara gick vi sakta i skymningen genom parken nedanför slottet tillbaka till slottet för middag som inleddes i stora salongen där vi fick Champagne (Louis Roederer 244) och lite snittar.
Efter lite chitchat och mumsande och sippande blev vi bjudna till bords i den vackra matsalen.
Vi började med en kantarellravioli med foie gras och jordärtkockaskum. Till det serverades tre viner, 2016 Chateau Beaumont, 2017 Brulières de Beychevelle och 2010 Amiral de Beychevelle.
Till huvudrätt serverades Oxfilé flamberad i timjan och grönsaker från Beychevelle. Två viner serverades till detta, 2014 Chateau Beychevelle och 2010 Chateau Beychevelle.
Efter detta lite ost och 2004 Chateau Beychevelle och 1999 Chateau Beychevelle.
Slutligen en lite märkligt utformad kaka, gjord med blåbär och vanilj från Tahiti.
Nöjda efter god middag blev vi serverade kaffe och en liten chokladbit i salongen. En Armagnac, Samalens XO, slank också ned. Klockan började närma sig 24 och det har varit en fantastisk dag med massa upplevelser så vi gick till vårt underbara rum på slottet och somnade bums.

Onsdag 25 september
Efter att sovit mycket bra skrällde telefonen kl 07:00.Frukosten var serverad och vi avnjöt kaffet och en härlig frukostbuffé i lugn och ro med magnifik utsikt över slottets trädgårdar.
Skönt att ta kunna ta det lugnt och verkligen insupa hela atmosfären. Bussen avgick 09:45 mot Château Pichon-Longueville Comtesse de Lalande ett stenkast härifrån i Pauillac. 

Château Pichon-Longueville Comtesse de Lalande
Detta slott är ett av de allra bästa i Pauillac, en så kallad “super second” med en klassificering som 2ème cru classé. Slottet blev oerhört omtalat under tiden det leddes av den karismatiska Madame Elaine de Lenquesaing, som tog över det 1978. Hon har lämnat och bor numera i Sydafrika, men slottet och dess viner har under ny ägare, champagnehuset Louis Roederer, och ny ledning blivit än bättre. Slottet har 80 hektar stora vingårdar som idag till cirka 65% är planterade med Cabernet Sauvignon, 25% Merlot och resten Cabernet Franc och Petit Verdot. Blickar man bakåt i tiden ser man en tydlig skillnad mot förr, då Cabernet Sauvignon egentligen aldrig överskred 45% i vinet. Det gjorde vinerna lite mer silkiga och tidigt mognande. Idag hittar man större struktur i framför allt toppvinet Château Pichon-Longueville Comtesse de Lalande, medan andravinet Pichon Comtesse Réserve och tredjevinet Les Gartieux de Pichon Lalande är lite lenare. 
Vi blev informerade om slottets historia och visades runt ägorna som har en härlig utsikt över flera klassiska vingårdar bla Chateau La Tour. 
2020 Chateau de Pez Saint-Estephe
stor fruktig härlig Bordauxdoft, choklad, ceder.
Fyllig, intensiv, frisk, medelsträv smak med bra syra, bra balans, choklad
2018 Pichon Comtesse Réserve
Stor, fruktig, fatig doft med björnbärssylt
Fyllig, fruktig, rund smak med bra syra och lång eftersmak 
2017 Château Pichon-Longueville Comtesse 
Stor, rik, fruktig doft med vanilj
Fyllig, fruktig, elegant, frisk, saftig smak med vanilj, mörka bär 
2003 Château Pichon-Longueville Comtesse 
Stor rik, fatig, mogen med ceder, tobak smak. 
Fyllig, frisk, fruktig, elegant, sträv smak med tobak och ceder. 
En trevlig provning med bra viner där 2003:an var mycket bra. 
Nu tog vi bussen igenom och ut från Pauillac in i appellationen Saint-Estephe och Chateau Montrose. 

Chateau Montrose
Château Montrose har länge varit ett fantastiskt slott, egentligen allt sedan slottet fick status som 2ème cru classé vid klassificeringen 1855, men i modern tid och framför allt från början av 2010-talet har slottets stjärna lyst allt klarare. Förklaringarna är säkert många, inte minst 
ny ägare (Martin och Olivier Bouygues) från 2006 och att de nuförtiden är striktare i vilka tankar och fat som ska ge firmans prestigevin. Det heter kort och gott Château Montrose och görs med omkring tre fjärdedelar Cabernet Sauvignon. Firmans andravin heter La Dame de 
Montrose. Idag har slottet 92 hektar stora vingårdar, utökade 2010 med 22 hektar som köptes från grannen Château Phélan-Ségur (dessa vingårdslotter hörde tidigare till Château Montrose). Cabernet Sauvignon star för cirka 60% av arealen, Merlot för 32% och resten Cabernet Franc och lite Petit Verdot. I stort sett hela vingårdsarealen är idag ekologiskt skött. 
Vi blev visade runt på egendomen och i vineriet. Slående vad alla gör i princip samma sak i med druvorna när de kommer till vineriet då druvorna ofta är gallrade redan av plockarna. 
Provningen var bra med 2 unga duktiga killar som vägledare varav den ene var mycket ivrig och utåtriktad.
2019 Chateau Tronquoy
Otroligt extraktrikt strävt 
2017 La Dame de Montrose
Fin merlotdoft. 
Fyllig frisk sträv stram smak med hög syra 
2020 La Dame de Montrose
Stor ung bärig doft. 
Fyllig extraktrik stram smak mycket sträv 
2014 Chateau Montrose
Stor mogen fruktig fatig doft.
Fyllig fruktig saftig elegant smak
2019 Chateau Montrose
Stor ung fruktig kryddig doft med toner av mint. 
Fyllig stram koncentrerad sträv fruktig smak med körsbär.
2014 Chateau Montrose var bäst. 
Efter provningen samlades vi i matsalen där vi blev serverade Champagne (Pol Roger Reserve) och tilltugg i en trevlig salong där vi satt ner i soffor och fåtöljer.
Det var en trevlig stund där vi kunde ställa frågor till våra guider. Lite senare blev vi bjudna till bords.
Lunchen startade med en marulkstoast och 2019 Château Tronquoy Blanc, följt av Rostbiff, morötter, sötpotatis och champinjoner och vinerna 2018 Clos Rougeard, 2010 La Dame de Montrose och 2003 Château Montrose. Middagen avslutades med lite ost, en Tarte Tatin, kaffe och, om så önskades, konjak. Under lunchen blev vi dessutom överraskade av en hemlig flaska för blindprovning som visade sig vara 2018 Chambertin. Vinet var helt sagolikt underbart och tankarna svävade tillbaka många år då Stefan drack nåt liknade, nämligen 1978 Richbourg. När bourgogne är så här bra så är det bäst i världen. 
Efter en mycket trevlig lunch med mycket prat å skratt och goda viner anträdde vi bussen för värd tillbaka till Pauilac och anrika Chateau Mouton-Rothschild.

Chateau Mouton-Rothschild 
Av flera anledningar är Château Mouton-Rothschild ett av de mest kända slotten i hela Bordeaux – och en av de mest kända vinproducenterna i världen. Förklaringarna är såklart de legendariska viner som har gjorts här, framför allt 1945 och 1982, men också den legendariska ägaren baron Philip de Rothschild (1902–1988) som envetet strävade efter högsta kvalitet, och att man lät etiketterna prydas av flera av världens mest berömda konstnärers verk. En annan detalj är inte helt oviktig: Château Mouton-Rothschild är också 
det enda slott som har lyckats höja sin status från klassificeringen 1855, till 1er cru classé från och med årgång 1973. Man har 90 hektar stor vingårdsareal och gör faktiskt fyra viner, toppvinet Château Mouton-Rothschild (cirka 80% Cabernet Sauvignon, lagring 24 månader i helt nya fat), andravinet Le Petit Mouton de Mouton-Rothschild, ett lättare men trevligt tredjevin som heter Baron Nathaniel – samt det utmärkta torra vita vinet Aile d’Argent. 
Vi fick den sedvanliga rundvandringen i vineriet och källaren samt 'the library' där några exemplar av flaskor från samtliga producerade årgångar ligger. Inte till salu!! Enbart till för historieböckerna eller mycket speciella tillfällen. Därefter gick för att se på alla originaletiketter från 1923, 1945-till nu. Sevärt och kul!
Vi fick prova:
2017 Chateau Armailhac Pauillac 
2016 Chateau Clerc Milon Pauillac 
2015 Chateau Mouton-Rothshild
Medelstor fruktig doft och drag av fat och mörka bär. Fyllig frisk fatig smak med mint integrerade tanniner/fat. Synd att vi får prova äldre mognarr årgångar för stt upptäcka storheten i vinet. Denna årgång är ung och rätt otillgänglig. Det gäller även andra 'stora' vin som vi provat på resan. 
Kul ändå att varit här och fått prova Chateau Mouton-Rothshild. Nu, rusning i regnet till bussen och en kort resa till Chateau Lynch-Bages som också finns i appelation Pauillac. 

Chateau Lynch-Bages
Bara 300 meter från stranden till havsviken Gironde ligger detta slott som har 90 hektar stora vingårdsägor, allt beläget på platån Bages där grusjordarna är djupa och vilar på en bädd av kalksten. Precis som hos andra slott i Pauillac är det Cabernet Sauvignon som dominerar, totalt cirka 63 hektar, med Merlot (knappt 13 hektar) och Cabernet Franc (lite mer än 8 hektar) och ett uns med Petit Verdot för sitt röda vin. Man har också 4.50 hektar med med Sémillon, Sauvignon Blanc och lite Muscadelle för sitt vita vin som man har gjort sedan 1990. Omkring två tredjedelar av den röda produktionen ger firmans förstavin Château Lynch-Bages, därtill gör man ett andravin som heter Echo de Lynch-Bages och ett tredjevin som heter Pauillac de Lynch-Bages. 
Vi var rejält slitna efter en hel dag i vingårdarna när vi kom till detta slott som Stefan har som en liten favorit sen långt tillbaka. Men vi samlade oss snabbt och blev informerade om slottets historia och förträfflighet av en överentusiastisk gymklassledare. Hon ledsagade oss hurtfriskt genom vineriet, vinerimuseet och vinkällaren. Inte förrän i vinprovarrummet falnade hennes energi och vi kunde till slut andas ut. Vinerna vi provade var bra men alldeles för unga.
2020 Verso
2020 Haut-Batalley
2020 Ormez de Pez
2020 Echo
2020 Lynch Bages
Resan hem var skön att bara sitta och se vinfälten fladdra förbi. Kvällen var fri så vi gick till snabbköpet och köpte 2 öl, ost, lufttorkad skinka och baguette för att ätas på hotellrummet tillsammans med bloggning.

Torsdag 26 september
Bussen skulle avgå 07:50 så vi var uppe vid frukosten 06:30 som nu var typ öde, inte en spanjor eller amerikan i synhåll. Vi kunde i lugn och ro äta vår frukost, blogga lite och sedan typ efter en halvtimme-trekvart strosa upp till rummet och förbereda oss för nästa vingårdsbesök. Och inte vilket slott som helst. Vi ska ned till appellationen Sauternes i vindistriktet Graves och det mycket berömda slottet Château d’Yquem. I den här delen av Graves görs vita söta viner som har angripits av ädelröta, i folkmun Botrytis, som gör att druvorna skrumpnar inifrån och får en mycket hög koncentrerad sötma. I augusti går man över hela egendomen och plockar en klase som inte blivit utsatt för Botrytis och använder dessa till det vita torra vinet Y de Yquem. Typ i slutet av september går man över egendomen igen, upp till 6 gånger för att handplocka de druvor som är angripna av Botrytis. 

Château d’Yquem
Inget sött vin i världen är så omtalat och hyllat som det från Château d’Yquem, en 113 hektar stor egendom med omkring 100 hektar stora vingårdar som ligger majestätiskt högt upp på en kulle mitt i Sauternes. Vingården är indelad i 40 lotter som är planterade med cirka 80% Sémillon och 20% Sauvignon Blanc och jorden har stor andel lera som hjälper till att binda 
den för rötan nödvändigt fukten. Förutsättningarna för spridning av botrytis är optimala här och med små skördar (9–12 hl/ha) som sker i många omgångar av uppe mot 200 arbetare och därefter jäsning i stor andel nya ekfat får man ett långlivat, sött och komplext vin som i 
många avseenden saknar motstycke i vinvärlden. Man gör också ett torrt vitt vin som heter Y de Yquem – också det ett fantastiskt vin. Denna historiska och mytomspunna vinegendom drevs från 1700-talet av familjen Lur Saluces, men sedan 1999 ägs slottet av den stora koncernen LVMH.
Förväntansfulla rullade vi in med bussen till slottet och redan i receptionen fick man känsla av finess, elegans och lyx. Allting var så påkostat, välgjort och uttänkt. Toaletten...en dröm i guld!
Vår kvinnliga guide utrustade oss med paraplyer och vi strosade genom egendomen medans hon pratade om historia, Sauternes i stort och Chateau d'Yquem speciellt. Vi fick se och smaka på skrumpna Botrytisangripna druvor. 
Visningen avslutades med en helt fantastisk optisk tredimensionell visning av Sauternes och slottet med omgivningar.
Vi avslutade med en fantastisk vinprovning med 2 årgångar av Chateau d'Yquem: 
2021 d'Yquem
Lite knuten fruktig men fantastisk botrytisdoftande med honung och exotisk frukt som aprikoser. Fyllig, söt, fruktig, elegant men djup smak med honung, exotisk frukt och gudomlig syra och låååååång eftersmak 
2016 d'Y'quem
Fantastisk botrytisdoft med den sedvanliga honungen och exotiska frukten. Fyllig, söt, fruktig elegant, fruktig exotisk smak med dämpat kraft och underbar syra och lång eftersmak 
En underbar provning och en av de godaste om inte de godaste vinerna på resan. Vi hoppade in i bussen och åkte norrut mot Bordeaux för vårt sista slottbesök, Chateau Domaine de Chevalier i appellationen Pessac-Leognan. 

Chateau Domaine de Chevalier
Ett av de bästa vita vinerna från appellationen Péssac-Léognan är det från Domaine de Chevalier. Egendomen ligger i ett stort skogsområde i den västra delen av Graves och fick sitt namn efter mitten av 1600-talets ägares smeknamn Chivaley. Det är dock först i mitten av 1860-talet som egendomen blir vinproducent, då under ledning av nya ägare, Arnaud och 
Jean Ricard. Ett knappt århundrande senare var man omtalad som en av de bättre vinegendomarna i Bordeaux och 1953 erhöll man status som Grand Cru Classé i Graves. Familjen Ricard drev egendomen fram till 1983 då de sålde den till familjen Bernard. Firmans 39.50 hektar stora vingårdar har egentligen alltid skötts naturligt, men från 2021 är man ekologiskt certifierad och arbetar också med biodynamiska metoder. Man är allra mest kända för sitt fantastiska vita vin med cirka 70% Sauvignon Blanc och 30% Sémillon (35% nya ekfat), som idag bara görs från 4.50 hektar för att kunna säkerställa den skyhöga kvaliteten. 
Lite sena blev det genomgång i vineriet och vinkällaren av en mycket energisk och uttrycksfull lite äldre man. Mycket bra och kul. 
Efter genomgången var det dags för lunch i en kolossal matsal med ett angränsande rum där vi fick dricka deras vit 2023 Clos des Lunes bestående av 75% Semillion och 25% Sauvignon Blanc. Ett fantastisk friskt fruktigt vin men ändå med skaplig kropp. Till det fick vi lite goda tilltugg. Efter en mycket trevlig mingelstund ombads vi att sitta till bords i stora matsalen. 
Till lunch serverades först en Carpaccio på lax och pilgrimsmusslor och till det 2019 Domaine de Chevalier Blanc. Varmrätt pärlhöna med en champinjon- och morotskaka. Vinet till 2019 Esprit de Chevalier. Därefter osttallrik och 2009 Domaine de Chevalier. Dessert Tarte Tatin med glass och ett sött vin, 2019 Chateau Suau. En mycket trevlig och god lunch med fantastiska viner!

Efter den mycket trevliga lunchen med provning åkte vi tillbaka till hotellet i Bordeaux.
Vi hade eftermiddagen ledig så vi passade på att vila och blogga. Klockan 20:00 skulle vi träffas för gemensam promenad till kvällens middag på Gordon Ramsays Le Pressoir d’Argent.
Vi blev välkomnade med ett glas champagne, 746 Champagne Jacquesson.
Därefter följde ett antal mindre rätter som enligt menyn kallas Tomato Green Zera Marigold Peanut, Zucchini Flower Esésé, King prawn Harissa Broth Hiormi, Seabass Cutlefish Basil Balck Sause, Beef Artichoke Spring onion Bobimbi spice, Baba Raspberry Izarra Verbena och Chocolate Black lemon Hazelnut Cocoa nibs pancake.
Vinerna vi serverades var 2016 Stella Solare Croix de Labrie (Saint-Emilion), 2019 Chateau de Fieuzal (Pessac-Leognan), 2020 Quartz (Loire), 2016 La Croix Ducru-Beaucaillou (Saint-Juien) och 2010 Château Léoville Barton (Sait-Julien).
Middagen avslutades med kaffe eller té och för de som önskade en 1984 Armagnac Dartigalongue.

Middagen avslutades vid 23:30-tiden och då gick vi hem till hotellet. Taxin kommer kl. 08:00 i morgon bitti och tar oss till Bordeaux flygplats.

Fredag 27 september
Gick upp tidigt, åt en bra frukost i lugn och ro och för att sedan tas till flygplatsen medels taxi. Efter en kort väntan i den trista flygplatsen flög vi till Frankfurt och därifrån snart vidare till Stockholm.
Sammanfattning... Förväntningarna innan vi åkte var skyhöga delvis med tanke på de slott vi skulle besöka, delvis på själva programmet med luncher på slott och middagar. Vinerna vi har druckit har varit många (vi provade 92 viner!) och i de flesta fall av mycket bra kvalitet. Några av de stora slotten var kanske något av en besvikelse, kanske pga för unga viner, medans några mindre kända överraskade stort. Luncherna på slotten var på det hela fantastiska med mycket god mat och bra lite äldre viner, vi fick då mer tid för reflektion och det var en avslappnad stämning. Höjdpunkten var nog lunchen på Chateau Figeac där vi fick bekanta oss med en av ägarinnorna, madame Blandine de Brier Manoncourt. Hon var otroligt engagerad och involverad i allt på slottet. Även luncherna på Chateau Montrose och Domaine de Chevalier var fantastiska. Alla med underbart vackra matsalar. Lunchen på Chateau Giscours var skön då vi satt ute tillsammans med vingårdsarbetarna vilket var kul, maten var sisådär men vinerna var bra. Middagarna på stan lyfte inte riktigt och tisdagens middag på Brasserie le 1925 kunde vi ha skippat. Vi känner att det kunde ha räckt med en välkomst- och en avslutningsmiddag och det inte för att Brasserie le 1925 var dålig på något sätt men det hade varit skönt med en fri kväll extra då dagarna var rätt tuffa med avfärd runt 8 på morgonen och hemkomst runt 8 på kvällen. Vistelsen och middagen på Chateau Beychevelle var sagolikt bra! Mycket bra mat och vin och en fantastisk atmosfär. Bästa vinerna, bland många fantastiska viner, fann vi nog hos Chateau Haut-Bailly och Chateau d'Yquem.

Vi var hemma i Stockholm vid 17-tiden på fredagen efter en helt fantastisk vecka! 
Pizza och en öl någon??🌞

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar