fredag 1 augusti 2025

Nice 31 juli - 5 augusti 2025

Nice 31 juli - 5 augusti 2025
Torsdag 31 juli
Taxin hämtade upp oss typ 9 AM och tog oss till Arlanda snabbt och smidigt. Flyget gick 12:15, en halvtimme försenat. Vi hade förbeställt champagne Charles Heidsieck. En bra start på resan!
Framme på flygplatsen i Nice typ 2 PM. Vi tog spårvagnen från flygplatsen in till stan och gick av 10 min gångväg till hotellet. Checkade in snabbt och gick en runda på Avenuen.
Vi strosade längs avenyn an bit och svängde sedan av och tog en Guiness på en lite ljusskygg bar.
Vi satte oss sedan på en restaurang nästan mittemot och åt grillade gambas med ratatouille och ett glas Chardonnay från Lange, Italien på en Italiensk?! restaurang. Smaken motsvarade kanske inte matbeskrivningen😏 men vinet var ok.
På vägen hem till hotellet köpte vi lite Brie, Salami och kex samt en flaska Rosé, Minuty Reserve som vi lite senare intog på balkongen.
Rummet var ljuvligt svalt och utsikten världsklass. Vi dukade upp maten å vinet och njöt av utsikten, havet, vågorna och alla människor. Kexen, salamin och osten blev perfekt till vinet som var helt ok.
Vet inte vad klockan blev men vi avslutade dagen och kvällen med Father Brown😁.

Fredag 1 augusti
Sov bra. Frukost på stan, Café CoCo, vid 8-snåret. Varsin dubbel espresso och en croissant. Mysigt!
Vid typ 09:30 bokade vi solstolar och parasoll på stranden nedanför hotellet. Härligt i skuggan under parasollet, när temperaturen ligger runt +28°, samt lite sol och bad🏖. 
Lunch på stranden vid 12. Sole (grillad sjötunga) med skirat smör och ratatouille, som var fantastisk, till Stefan och Melon- och parmaskinkasallad till Lotta. En svalkande rosé till det, Chateau L'aumérade Marie Christine Côtes de Provence. En härlig lunch i skuggan på strandrestaurangen.
Efter några timmar till med bad, sol och drink, Mojito till Lotta, Espresso med Cognac till Stefan lämnade vi stranden för det välconditionerade svala rummet vid typ 4 PM för välbehövlig dusch, vila och uppfräschning. 
Innan vår bokade middag kl 19 på La Maison de Marie strosade vi längs avenuen längs havet in i ett område med små smala gränder med otaliga 'mysiga' restauranger. Otroligt mycket människor, trångt, varmt men charmigt.
Restaurangen låg mysigt inbäddad, via en gränd, in på en bakgård avskilt från sol och trängsel. Förväntansfulla kollade vi mat- och vinlista.
Vi bestämde oss snabbt förr kött. 'Le Beuf' med pommes och pepparsås. Vinlistan visade sig vara något enkel men vi hittade en röd Bourgogne som verkade lovande, Clos des Mouches 2020 appelation Beaune premier cru från Joseph Drouhin. Mysfaktorn var hög, vinet perfekt och maten...nja! Nåja ibland blir det så. Vi hade i varje fall trevliga bordsgrannar, ett ungt par från Schweiz och som vi kom att prata med. 
Efter middagen strosade vi hemåt i ett livligt, fortfarande varmt Nice till svalkan på rummet och Den Gode Fadern.

Lördag 2 augusti
Frukost på Café CoCo, vilket blivit vårt favoritfrukostställe. Skönt att börja dagen typ 8 på caféet, när dagen börjar gry, med människor som är på väg någonstans eller bara sitter, som vi, med en kopp kaffe och njuter av lugnet med havet svagt brusande en bit nedåt gatan.
Vi bytte solstolsplats idag, så nu har vi 'vår' strand precis nedanför hotellet. Hyrde 2 stolar å 1 parasoll samt reserverade lunch kl 12:30. Så...sol, skugga, lunch, sol, skugga, stranddrink, lite mer sol å skugga för att framåt 15:30 slångra hemåt till ett välkylt rum. 
Lunchen idag bestod av Sallad Niçoise med en lokal Rosé från Nice, Domaine de la Source Bellet AOP 2024. Perfekt till salladen och smakade som en rosé förväntas smaka, enligt oss, nämligen lätt, frisk med lite fruktsyra och smak. Vi hade tänkt ta en liten Limoncello med is att avsluta middagen men vår servitör föreslog att vi skulle prova Verbena istället då de precis hade fått in ett fåtal sådana flaskor. Verbena i det här fallet var en örtlikör med framträdande citrussmak och -doft. Mycket fräsch.
Stranddrinken blev en GT på grapetonic för L och en god Cognac till S.
Efter en snabb sväng till rummet gick vi för att handla snygga strandtofflor (i rejäla storlekar 😁) och köpa lite mat till kvällsessionen som bestod av Brie, Hobnobs, salami, tapenade, chips och Côte de Brouilly Cru Beaujolais Granit Blue 2020? samt balkong med havsutsikt😁
En underbar kväll som avslutades som sig bör, med ' den gode fadern'.

Söndag 3 augusti
Frukost på CoCo typ vid 8 AM och varsin dubbel espresso och croissant, som vanligt. Sol och idag bad med de nya badtofflorna, som drev badandet till oanade höjder😁. 
Till lunch blev det helstekt Turbot (piggvar) som var mycket god, med pommes...to die for! Dagens lunch-rosé från Provence hette Tasquier. En liten Verbiena med is fick avsluta lunchen.
Efter lunchen blev det mycket bad...en och annan kallsup... men urskönt! Eftermiddagsdrinken idag blev en klassisk Mojito till C och till S en klassisk Negroni, dock gjord på rosmaringin och därmed kallad Negronice.
En underbar dag på stranden och vi var tillbaka på rummet typ 4 Pm. 
Klockan 6 PM gick vi runt hörnet bakom hotellet där det myllrar av restauranger å barer. Det blev en Pizza a la Buffola och en tysk?😒 öl. Den var i alla fall kall.
Tidig hemgång och mys på rummet med Nice bästa utsikt. 

Måndag 4 augusti
De vanliga frukostrutinerna och nere vid stranden typ 09:30.
Sol å bad å innan lunchen Mojito och Negroni. 
Lunch vid 12:30 och den bestod idag av, efter några dagar med fisk, Entrecote, pepparsås och pommes för S. Lammracks, bakad, friterad potatis samt små grillade kronärtkockor och örtdoftande skysås till C. Båda rätterna var mycket goda!
Till det blev det ett enkelt, lätt rött vin, 2024 Domaine de la Réaltière AOP från Provence. Funkade bra till maten.
En delad Limoncello med is fick bli det söta efter. 
Vi blev kvar på stranden lite längre idag och njöt av solen, skuggan, de uppfriskande baden och varsin eftermiddagsdrink. En Daiquiri för L och en klassisk Negroni. 
Upp på rummet snabbt typ vid 17 och sen en liten runda i kvarteren i närheten av hotellet. Vi avslutade som vi började, cirkeln var sluten, då vi tog varsin liten Guiness på The Shop. Handlade vatten och en påse chips som fick bli kvällsmat idag. Packade lite, dushade och sen ryggläge med ännu ett avsnitt av Fadern. Somnade tidigt.

Tisdag 5 augusti
Klockan skrällde 05:00 och tåget mot Lyon Part Dieu skulle avgå 06:57 från Nice-Ville. Vi checkade ut och tog en promenad de ca 15 minuterna till tågstationen. Efter en snabb kaffe med Croissant på Paul stegade vi ombord och tåget gick på utsatt tid. 
Mot Beaune... via Lyon där Eva och Thomas möter upp.

Som helhet har upplevelsen här i Nice varit fantastisk. Hotellet var visserligen lite skamfilat men utsikten från hotellbalkongen var enastående och rummets aircondition funkade.
Äta ute på kvällen... visade sig vara svårt att hitta riktigt bra restauranger, i alla fall i de område vi rörde oss. Det som gjorde vistelsen fantastisk var dagarna på stranden med underbara bad, och förvånadsvärt bra restauranger, t.o.m. mycket bra! Fisken vi åt var perfekt tillredd och trancherades vid bordet. Köttet var också perfekt tillagat med fantastiska ttillbehör.Vinerna vi drack var, med ett undantag, från Provence, ett medvetet val. Rosévinerna passade väldigt bra i värmen (ca 28° I snitt). Ytterliggare ett tecken på kvalitén på strandrestaurangen var drinkarna som var mycket bra gjorda.
Och...med tanke på kvalitén och mängden mat till lunchen var vi ärligt talat inte i jättestort behov av middag på kvällen. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar