Ugnsbakad majskyckling med rotfrukter. 2014 Jean-Marie Fourrier Chambolle-Musigny 1 cru Aux Echanges. Klar vinrött medelintensivt utseende. Ren knappt medelstor fruktig doft med röda vinbär. Torr fyllig=- sträv=- syra= fruktig smak med rödavinbär och medellång eftersmak med fat och frukt. Ett friskt, lätt, elegant vin utan motstånd men ändå med rätt grov struktur och smak av röd frukt. Ett gott transparant vin.
Producenten
Jean-Marie Fourrier tog över familjens 10 hektar efter sin pappa på mitten av 1990-talet när Jean-Marie bara var 23 år gammal. Trots sin ungdom hade han hunnit med att jobba både hos Domaine Drouhin i Oregon och hos legendariska Henri Jayer i Vosne-Romanée. Jean-Marie var involverad i den klassiska årgången 1988 hos Jayer och har ända sedan dess följt Jayers filosofi både i vingården och i vineriet. Domaine Fourrier äger små plotter i berömda vingårdar som Clos St-Jacques, Griotte-Chambertin och Les Champeaux för att nämna några. De flesta vingårdarna ligger i Gevrey-Chambertin men han har även några lägen i Chambolle-Musigny, Morey-St-Denis och Vougeot. Jean-Marie skördar enbart frukt från vinstockar som är 30 år eller äldre och vingårdarna behandlas med största respekt och sköts så naturligt som möjligt helt utan bekämpningsmedel. I vineriet sker allt via gravitation, till och med sorteringsbordet står på höga ben för att de utvalda druvorna ska få trilla ner fritt i avstjälkningsmaskinen och vidare ner i pressen. Frukten är nästan 100 % avstjälkad och druvorna är i princip helt intakta när de når ståltankarna där jäsningen sker, på detta vis sker en ”intra cellular fermentation” vilket innebär att större delen av jäsningen sker inne i bären innan skalet går sönder. Nedtryckning av skalmassan sker sedan för hand. Det var på det här viset som Henri Jayer vinifierade sina viner och Jean-Marie följer hans tradition. Jean-Marie utför ingen racking och varken filtrerar eller klarar vinerna innan de buteljereras för hand. Vinerna tillbringar mellan 16 och 20 månader i franska ekfat där ungefär 20 % brukar vara nya. Jean-Marie startade en liten negociant-verksamhet 2011 där han har några strikta principer. Han köper enbart frukt från lägen där han själv inte har några ägor, samt enbart samma frukt som ägarna själva gör vin av då han inte vill ha någons bortvalda frukt. Volymen kommer aldrig att överstiga 20 % av hans Domaine-viner och han köper enbart frukt från vingårdar mellan Gevrey och Vosne, på det viset kan han övervaka fruktens kvalitet. Några av lägena är Chambolle-Musigny Les Amoureuses, Latricières-Chambertin, Chambertin-Clos de Bèze och Echézeaux.
Producenten
Jean-Marie Fourrier tog över familjens 10 hektar efter sin pappa på mitten av 1990-talet när Jean-Marie bara var 23 år gammal. Trots sin ungdom hade han hunnit med att jobba både hos Domaine Drouhin i Oregon och hos legendariska Henri Jayer i Vosne-Romanée. Jean-Marie var involverad i den klassiska årgången 1988 hos Jayer och har ända sedan dess följt Jayers filosofi både i vingården och i vineriet. Domaine Fourrier äger små plotter i berömda vingårdar som Clos St-Jacques, Griotte-Chambertin och Les Champeaux för att nämna några. De flesta vingårdarna ligger i Gevrey-Chambertin men han har även några lägen i Chambolle-Musigny, Morey-St-Denis och Vougeot. Jean-Marie skördar enbart frukt från vinstockar som är 30 år eller äldre och vingårdarna behandlas med största respekt och sköts så naturligt som möjligt helt utan bekämpningsmedel. I vineriet sker allt via gravitation, till och med sorteringsbordet står på höga ben för att de utvalda druvorna ska få trilla ner fritt i avstjälkningsmaskinen och vidare ner i pressen. Frukten är nästan 100 % avstjälkad och druvorna är i princip helt intakta när de når ståltankarna där jäsningen sker, på detta vis sker en ”intra cellular fermentation” vilket innebär att större delen av jäsningen sker inne i bären innan skalet går sönder. Nedtryckning av skalmassan sker sedan för hand. Det var på det här viset som Henri Jayer vinifierade sina viner och Jean-Marie följer hans tradition. Jean-Marie utför ingen racking och varken filtrerar eller klarar vinerna innan de buteljereras för hand. Vinerna tillbringar mellan 16 och 20 månader i franska ekfat där ungefär 20 % brukar vara nya. Jean-Marie startade en liten negociant-verksamhet 2011 där han har några strikta principer. Han köper enbart frukt från lägen där han själv inte har några ägor, samt enbart samma frukt som ägarna själva gör vin av då han inte vill ha någons bortvalda frukt. Volymen kommer aldrig att överstiga 20 % av hans Domaine-viner och han köper enbart frukt från vingårdar mellan Gevrey och Vosne, på det viset kan han övervaka fruktens kvalitet. Några av lägena är Chambolle-Musigny Les Amoureuses, Latricières-Chambertin, Chambertin-Clos de Bèze och Echézeaux.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar