måndag 12 september 2016

Restaurang Burgundy 12 september 2016

En intensiv vecka inleddes med två besök på Burgundy där vi på måndagen slank in för att ta nåt lätt och kanske dricka någon bra Barolo om möjligt. Vi beställde in två rätter från den braiga menyn bestående av smårätter från de fyra kök som huserar under samma tak. Pastramislider med biffpastrami, surkål, comté ost, rysk dressing, picklad och friterad lök i bröd och pommes var den ena och den andra vi delade var Halstrad gös med syrligt smör, grillad majs, rå vaxböna och dragonjuice. Vinerna som valdes blev 2013 Sybille Kuntz Mosel-Riesling Spätlese trocken. Klassisk doft och smak av petroleum. 2013 Bachelet-Monnot Bourgogne Blanc mycket friskt fräscht vin med bra intensiv syra och lagom fatig. Allting var mycket gott och väl avvägt.
Eftersom Baroloresan stundade efterfrågade vi en bra Barolo och döm om vår förvåning då det just idag serverades och annonserades om god Barolo på glas. Vi fastnade på kroken och beställde varsitt glas som sedemera utmynnade i flera och vips var flaskan tom... Det var gott, det var mysigt å glatt å det var 2004 Guiseppe Mascarello&Figlio Barolo monprivato. Ren medelfyllig+, fruktig och fatig med svart vinbär, körsbär och skogsgolv. Smaken var torr medelfyllig, sträv=+ syra+, fruktig, kryddigt och volatil smak med röda vinbär, lingon och lång, eldig och fatig eftersmak. Ett mycket fruktig, strävt men silkigt, elegant, kraftigt vin med integrerade tanninner och underbar intensiv syra med röda vinbär. +++.

Föga visste vi då att vi några veckor senare skulle äta en alldeles underbart mellanmål på en liten vinbar på andra sidan Marscarello:s vineri. Kolla in resan till Italien i allmänhet och besöket på vinbaren !





LG
2004 Barolo MonprivatoTypVin / RöttOmråde Barolo / PiemonteLandItalienProducent GIUSEPPE MASCARELLOÅrgång 2004Druva(or)100% Nebbiolo.
Importör Wine List Sweden ABPoäng 95 LGP
Provningsdatum 2013-02-06

Liknar 2008, möjligtvis lite varmare. Just nu relativt återhållsam men där bakom finns allt som behövs för en stor barolo av klassiskt snitt. Borde kunna utvecklas åt samma håll som 2001.

Produktbeskrivning
Ett av de mest klassiska vinhusen i Barolo drivs idag av fjärde generationens vinmakare Mauro Mascarello tillsammans med sonen Giuseppe den yngre. Det var dock hans farfar Maurizio som skrev in familjens namn i vinböckerna genom att köpa den mytomspunna vingården Monprivato i Castiglione Falletto. Vingårdsviner görs även från Villero och Santa Stefano di Perno. Stilen är ultraklassisk med långa macerationstider och lagring på stora ekfat. Liksom Conterno och Rinaldi finns det även en till Mascarello – Bartolo Mascarello. En högt respekterad klassicist värd att kolla in så fort får möjlighet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar