onsdag 19 oktober 2016

Norra Rhone 1 - 4 September 2016

1 september 2016
Klockan 'skrällde' 03:00. Hämtade upp Benjamin 03:55 och anlände Arlanda 05:30 där Sebastian mötte upp. Resan till Paris var skön, sov nästan hela tiden. 1 timmes väntan i Paris på ett flyg som blev 1 timme ! försenat. Kom till tågstationen via Lyon Express 12:20. Nästa tåg till Tain gick 13:20. Köpte biljetter och åt en baugette. Sitter på tåget nu och ska vara framme i Tain 14:13 så det blir snabbincheckning på hotellet och snabbt till Paul Jaboulet Ainé kl 15:00.
...tåget saktar in...stannar, dörrarna öppnas med ett pys. Det första som slår emot en är värmen sen berget, Jaboulet, Chapoutier, Chave Syrah, Marsanne, Rousanne och eremiten, kapellet...Hermitage !! Vi släntrar nedför gatan från stationen förbi Cave de Chapoutier å där är hotellet..snabb incheckning å sen 5 min gångväg till Paul Jaboulet Ainé:s lilla vinshop Vineum i Tain ľHermitage. 
Jaboulet som sedan 2006 ägs av en bourdeaux-isk familj. Vi var väntade och vägleddes genom provningen av en trevlig och glad kvinna. 2013 Dom de Grand Armandiers. Från egna odlingar i Condrieu var det vin som fastnade hos mig. Ett vin med ren medelstor fruktig doft av gula äpplen och viss mineralitet. Torr medelfylligt fruktigt med frisk syra gula äpplen och fet mineralitet. Hälften av det här vinet lagras 9 månader på fat och resten på betongtank och kommer från en liten plätt på  typ 2 ha med 70-åriga stockar. Det här året producerades 18 hl/ha !!! Lite ovanligt att malolaktiska jäsningen stoppades vilket konstigt nog inte är vanligt i Condrieu  ++.  Läs här om Jaboulet-provningen !
Efter Jaboulet provningen blev det vila och sedemera mat på Comaco i Tournon sur Rhone.
Vaktel med anklever och blandad svamp. Efter det blev det nån choklad dessert. Vinet var en 2011 Dela Hermitage Dom des Tourettes. som för mig var lite för sträm och saknade frukt....trötta men nöjda med dagen gick vi för att sova.
2 september 2016
Frukost på Mente á ľEau i Tournon med kaffe bröd med marmelad och croisant sen inhandla bröd ost charkuterier och vatten för dagens cykling. Efter diverse strul med cyklarna, vi blev tom tvungna att hyra en elcykel !!!!, kunde vi vid typ 11 glas påbörja färden söderut på bra cykelvägar. Efter en dryg mil korsade vi Rhone och cyklade norrut mot Tain igen. Framme i Tain gjorde vi ett stopp på vinfirman Cave du Vin för en vit mikro provning. Där vi provade tre vin: En Hermitage, en Crosez Hermitage och en Saint Joseph. Vi ska återkomma dit imorron. 
Om cyklingen tills nu hade varit skön och lättsam blev resan upp till La Chapelle desto svårare och brantare. Det var tufft men härligt. Ungefär när hälften av berget var avklarat stannade vi för lunch i den enda skuggan. Getost, fårost, salami å bröd som åts tillsammans med en 2015 Chapoutier Invitare Condrieu som var sådär blommig med exotisk frukt som bara en Condrieu kan vara. Syran var dock i lägsta laget (kan delvis bero på att vinet var ljummet) men var perfekt till maten, framförallt till getosten. Lunchen rundades av med saftiga persikor. Efter en stunds vila gick färden åter mot toppen och la Chapelle😫. 
Väl uppe på toppen och det av Paul Jaboulet ägda kapellet, ja Jaboulet äger själva kapellet men Chapoutier äger vingårdarna rund om !, satt vi oss en stund och beundrade utsikten över Hermitage, st Joseph och Cornas och njöt av den gångna strapatsen varefter vi susade ned mot byn Crosez-Hermitage och vidare mot Tain där vi gjorde ett stop på torget och Paul Jaboulet Ainé:s Vineum för välbehövligt vatten och en blindprovning..
Vattnet var underbart, vinerna smumsiga ☺ och provningen, som var halvblind dvs vi visste vilka vin det var men inte i vilket glas och gick bara ut på att säga vilket vin som var i resp glas, ingen vidare analys. Vinerna var vita 2014 Paul Jaboulet Ainé Condrieu,2011 Paul Jaboulet Ainé Hermitage Chevalier de Sterimberg och 2014 Paul Jaboulet Ainé CNDP.

Condrieun var så typisk i doften med sin exotiska frukt att den var lätt att plocka Hermitagen med sin fatiga lite brända karaktär var likaledes skapligt lätt och CNDP med sin lite robustare alkoholstarkare stil  stod oxå ut.
Efter Jaboulet typ 16:00 blev det dusch och välbehövlig vila. 19:30 bar det av till Restaurang Cerisier i Tournon där vi intog  Kalvnacke med potatismos till huvudrätt och Rispudding  med en god Chartreuse Sommeliere till dessert. 2013 Hermitage dom Yann Cave som hade en ren stor fruktig fatig doft med vanilj björnbär lakritz och mineral och en ren torr fyllig, sträv smak med hög syra fruktig, fatig, kryddig med björnbär syltade körsbär lakritz, mineral och lång mineralisk eftersmak. Ett kraftigt mustigt tät vin med bra syra.

En bra restaurang med bra service å mat + en vinlista med enbart lägre klassade producenter... Hemgång och välbehövlig vila.
3 september 2016
09:45 Frukost på Mente á ľEau i Tournon med kaffe bröd med marmelad och croissant. Hoppade chokladfabriken... gick direkt på Cave du Tain 😊 som är ett av de bästa cooperativen i Frankrike och utmärker sig för sin höga kvalitet. Det startades 1933 av en landägare, Louis Gambert de Loche, och de var då över 100 landägare, idag är det 370 odlare som ingår. Arealen uppgår till 1 140 hektar och det är 50 % av hela norra Rhone. Det har gjorts betydande investeringar i ny utrustning bl.a. stora tankar i ek som används för lagring och kvalitén har de senaste åren höjts till absolut toppklass! se provningen här !
En liten promenad längst berget fram till typ tågstationen och ned till Tain centrum för lunch och till den lilla och anspråkslösa lunchserveringen La Lanterne där vi utifrån den tillika anspråkslösa menu valde Grande Salade Repas som visade sig var riktigt bra 😊. Öl därtill. Efter lunchen gick vi till Cave de Chapoutier för en liten privat rundtur och provning.
Som vanligt en mycket kunnig och informativ info ute i vingården. Det är trevligt att prata fråga och diskutera detaljer i vinproduktionen. Det finns idag ca 130 hektar vinodling i Hermitage varav 36 ägs av Chapoutier. Se provningen här !

...16:00 tillbaks på hotellet från Chapoutier provningen och vila... sköööööönt. 18:50. ett glas 2014 Condrieu för mig och varsitt 2013 Chevalier de Sterimberg för grabbarna på Vineum innan middagen som avlöpte på le Chaudron i Tournon. Det blev le Chaudron Tournedos för alla med 2010 Guigal Cote-Rotie Brune et Blonde som dryck som hade en stor fruktig, kryddig, fatig doft med lakritz, choklad och mörka körsbär. Smaken var torr, fyllig inbäddat sträv med bra syra och fruktig, fatig, kryddig med mogna körsbär lakritz och lite vanilj. Det här vinet gör mig aldrig besviken. Underbart fylligt, fruktig och elegant med massor av mörk/röd frukt med lakritz, körsbär och integrerade tanniner. Drickability ++++. Thank you Guigal +++
4 september 2016
steg upp 08:00 och köpte tågbiljetter till Lyon i en helfransk biljettautomat. Det kom ut en pytteliten biljett. Svårt att veta om det var biljetten?? Väl på tåget och biljetten funkade!!?


Skönt att sitta å slumra å se byarna fladdra förbi...ex Ampuis å Condrieu. Det har varit härliga varma dagar i Tain/Tournon med många vinprovningar, cykling å god mat. Framme i Lyon typ 10:45. Lite vatten i Lyon sen Lyon Express till flygplatsen. Flyget till Amsterdam går 13:55. 16:00 Schiphol i Amsterdam. Flyget till Stockholm gick 17:00. Hemma i Stockholm 19:00 enl tidtabellen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar