lördag 5 november 2016

Spontankväll i Stockholm 4 november

Vad ska vi hem och göra? var frågan när vi tog tåget till jobbet på morgonen. Vi skulle ju ändå tillbaka igen nästa dag och sedan hem igen... Sagt och gjort, Generator skulle få påhälsning idag igen!
Vi möttes vid hotellet efter jobbet (halvdag) och checkade in vid två-snåret och efter det släntrade vi iväg till Hötorgshallen, där vi beställde varsitt glas champagne 2005 Hervé Dubois Cuvée Speciale Millesime Brut Blanc de Blanc, två ostron var och en grabbnäve färska räkor med majjo och rostat bröd. Det var knökfullt i hela hallen men vi lyckades tränga in oss lite på kanten av Fiskeläget. Ostronen och champagnen, som hade en viss mognadskaraktär med gula äpplen och citrus, gick som hand i handske. Perfekt match! 
Till räkorna drack fröken Charlotte en mycket passande, ung 2015 Wittmann Westhofener Riesling trocken från Reinhessen, Tyskland och Stefan en 2013 Pernot Belicard Meursault där rieslingen var underbar, snudd på perfekt, till räkorna med typisk blommig rieslingkaraktär och lite pikant petroleum. Stefans Meursault var inte lika perfekt till räkorna men icke förty, trevlig med sin smöriga, lite eleganta citruskaraktär. God! Nöjda och glada gick vi förbi PK-huset för att, hör och häpna, AVBESTÄLLA en provning! Efter att ha browsat en stund bland Systembolagets hyllor, vände vi blickarna mot söders höjder och Eriks vinbar. Efter en stärkande promenad steg vi så in i vår tidigare så välfrekventerade vinbar. Å vad mötte oss där, om inte Lars fryntliga, välkomnande nuna. Med en "vi måste väl ändå dricka var sin Pinot Noir-känsla" beställde vi en 2014 Domaine de L'Arlot Nuit-St-George 1er Cru Les Petits Plets från Côte de Nuits och en 2012 Hirsch Vineyards East Ridge Pinot Noir från Sonoma Coast, Kalifornien, där båda vinerna uppvisade en liknande grundstruktur med mycket hallon, jordgubb och hög syra, men där USA-vinet var mjukare och fylligare. Till detta serverades vi pommes frites med aioli. Gott!! Då vi länge pratat om att vi vill lära oss mer om Bordeaux, och med kommande sommarresa i åtanke, beställde vi in två glas av just Bordeaux.
1994 Chateau Ausone 1er Grand Cru Classe Saint-Emilion Grand Cru, som hade en stor mogen doft av torkad frukt, fat med inslag av stall, choklad och läder. Smaken var torr, drygt medelfyllig, skaplig syra och strävhet, fruktig, fatig med samma egenskaper som i doften. Ett elegant, kraftigt vin med fin mognadskänsla. Det andra vinet 2004 Chateau Hosanna från Pomerol uppvisade ungefär samma grundkaraktärer men hade inte riktigt samma mognadskaraktär som den tidigare. Dessutom hade det här vinet en större intensitet och koncentration/täthet. Ett kraftigt, fylligt, strävt och koncentrerat vin med bra frukt och tydlig syra. Det här vinet vann kvällens Bordeaux-kamp! (Ja kanske faktiskt hela kvällens vinkamp till och med!)
Nöjda styrde vi vår kosa genom stan mot Vasastaden och vårt hem för kvällen, Generator! Sömnen kom omedelbart!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar