torsdag 24 november 2016

Rolfs Kök 22 november 2016

Konfiterad fläsksida rån Rocklunda gård med vitkål, ölkokt lök och rostad vitlök
 2011 Clio från bodegas el Nido från Jumilla i regionen Murcia, Spanien. Mörk blåaktigt utseende. Stor fruktig, fatig, örtig med plommon körsbär, choklad, lakritz å mint. Torr, fylligt, mjuk strävhet med bra syra. Mycket fruktigt och något fatig med  syltiga körsbär, choklad, lakritz och en blåbärston som är angenäm. Ett kraftigt, fylligt, fruktigt angenämt körsbärssyltigt med inslag av blåbär och kombon med fläsksidan var perfekt. Monastrell 70% samt Cabernet Sauvignon 30% och alkoholhalt 15,5%. Jordmånen är näringsfattig, kalkrik lera. Produktionen ligger på c:a 22000 flaskor per år. Skörden är manuell och uttaget är typ 1 kg per ranka. Vinet hade producerats sedan 2002 och kom från Jumilla i trakten kring Alicante på Spaniens östkust. Vinet kommer från Bodegas El Nido. Chris Ringland en sk flying winemaker från Australien. Idag är El Nido ett av de mest omtalade vinprojekten i Spanien. Jorge Ordoñez äger denna gården tillsammans med vännerna Chris Ringland och Miguel Gil. Man känner en enorm potential där det kontinentala klimatet med perfekt druvmognad även gör att man får behålla sin fina syranivå. Man kan känna en viss likhet med Chris Ringland´s Barossa Valleyviner som bjuder på koncentration, mjuka tanniner samt sötaktig frukt. I de båda vinerna Clio och El Nido samspelar Monastrell med Cabernet Sauvignon i olika proportioner. Själva vingården är uppodlad med 12 hektar Cabernet Sauvignon och 39 hektar Monastrell. Efter noggrann selektering och jäsning får vinet vila på både franska som amerikanska fat.
Tarte Tatin med vaniljglas och mandel och till det 2 cl Orojo var, en med lagring och en utan.
Läs vår recension om besöket här...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar