tisdag 27 november 2018

Grand Cru-middag med Louis Jadot 27 November 2018


Egentligen skulle vi vara på restaurang Ilse för att en trerätters middag med Grand Cru-viner från Maison Louis Jadot, men pga vattenläcka flyttades middagen till Atelier 23 i DN-skrapan på Rålambsvägen vilket var en liten besvikelse, men med gott mod och stora förväntningar anträdde vi hissen som tog oss upp till 23:e våningen.
I sinom tid blev vi serverade ett glas 2012 Louis Roederer Rosé tillsammans med ett antal mycket goda canapéer som bestod av Hummerskagen med tryffelmajonnäs, Kalixlöjrom med gräslök, Mildrökt fjordlax med persiljeomelett och pepparrot, Ankleverterinne med Sauternesgelé samt Handskalade räkor med vaktelägg. Champagnen som består av 66% Pinot Noir och resten Chardonnay och som legat 48 månader på jästen, var frisk, fruktig, lätt autolytisk med brioche och apelsin. En frisk, fruktig Champagne som passade mycket bra till canapéerna.
Förväntningarna på förrätten och tillhörande vita bourgogner var skyhöga, eller vad sägs om 2016 Corton-Charlemagne Grand Cru, 2015 Corton-Charlemagne Grand Cru och 2015 Chevalier Montrachet Grand Cru serverade till Vitvinspocherad Piggvar med Beurre Blanc, gurka och friterad lök. Vinerna från Corton-kullen hade en fruktig, fatig, mineralisk doft med citron, flinta (som krut), rostade fat och en uns vanilj (främst i 2016). Smaken var medelfyllig, torr, mineralisk med bra syra, fruktig, fatig med grillad citron, rostad ton, mineral och lång härligt fatsyrlig eftersmak. Skillnaden mellan dessa två viner var att 2016 var mer sirlig och tillmötesgående medans 2015 hade en större kraft och mer rostade fat. Två skönt sirliga viner med frisk, fatig karaktär och härlig mineralitet. Den stora behållningen var ändå Chevalier-Montrachet med en fatig, fruktig, mineralisk doft med grillad citron fint krossat grus och härligt svag vaniljtouch. Smaken var fyllig, sirligt fruktig, fatig och mineralisk med behagligt grillad citron, svagt rostade fat. Ett underbart sirligt, fylligt, friskt, fruktigt vin med härligt fet mineralitet, balanserad grillad citron, integrerade fat, stor inneboende kraft och lång lite fatig eftersmak. Alla tre vinerna tål många år i källaren och passade utmärkt till den goda och vällagade maten.
Mellanrätten var också intressant och verkade lovande, nämligen Knaperstekt Kalvbräss med blomkål och rostad mandel i brynt smör. Till maten serverades två årgångar av viner från samma kulle som de vita Corton-Charlemagne men med vingårdar i östligt läge och röda, nämligen 2016 Corton-Pougets Grand Cru och 2015 Corton-Pougets Grand Cru. Dessa viner uppvisade en stor skillnad sinsemellan då 2016 hade en fin fruktig lite fatig doft av skogsgolv och mörka körsbär. Smaken var lätt medelfyllig, mjukt fruktig med påtaglig syra. 2015 hade en mer mörk fruktig doft med mörka syrliga körsbär. Smaken var knappt medelfyllig och sträv med hög syra, fruktig med körsbär. 2016 var tillgängligare och 2015 väl otillgänglig. Båda vinerna var enligt oss obalanserade, med hög syra och svag frukt, helt enkelt exempel på lite snipiga överprisade bourgogner som man, inte ofta, men tillräckligt ofta stöter på. Maten var mycket god.
Om de tidigare flighterna skapade förväntningar så var det inget mot den sista flighten som bestod av fyra viner, tre av dom från Echezeaux Grand Cru 2011, 2012 och 2013. Det fjärde vinet var 2010 Clos Vougeot och serverades ur dubbelmagnum. Till detta serverades en mycket välsmakande Vildand från Järinge Gård med Karl-Johan svamp, svartrot, färsk tryffel och tryffelsky. Vinerna var tämligen lika i sin karaktär med fruktig, fatig doft av mörka körsbär, rödavinbär och den typiska jordigheten. Smaken var medelfyllig, knappt medelsträv med balanserad syra, fruktig, fatig något mineralisk med mörka syrliga körsbär. 2011 utmärkte sig med mer sötfrukt. Samtliga tre viner var friska, medelfruktiga och drickvänliga med inte alltför hög syra. 2011:an var det vin som föll oss mest i smaken. Det fjärde vinet 2010 Clos Vougeot hade en något knuten frisk någorlunda fruktig doft med mörk frukt. Smaken var medelfyllig, sträv med hög syra, lågfruktigt med mörka bär. Ett strävt, lågfruktigt vin med hög syra som inte föll oss i smaken men expertisen sa att vinet hade alla parametrar som skulle göra detta vin otroligt gott runt 2030?!

Till dessert serverades Kaffe och tryffel.

Sammanfattningsvis tycker vi att maten som serverades var mycket vällagad och god. Vad det gäller de röda vinerna så måste vi säga att Bourgogne av den här kalibern borde uppvisa mer karaktär och välsmakande. Man får mycket mer vin till ett mycket lägre pris på andra ställen. Bra röd Bourgogne måste ha bästa läge och bästa producent, då blir det överlägset bäst. De vita vinerna däremot visade sig från sin bästa sida och var mycket bra, om än väldigt dyra. Som helhet en intressant och lärorik vinmiddag.


torsdag 22 november 2018

chez Chastel torsdag 22 november 2018

Tänk vad rester kan vara gott! Charlotte svängde förbi ostaffären vid Odenplan efter jobbet och köpte äggpasta och ett stycke parmesanost, gick sedan förbi och hämtade upp Stefan på jobbet och sedan mot hemmet, via Stockholms Centralstation.
Denna mystorsdag serverades pasta med rester av lördagens lammstek som blandades ihop med en sparad sås, lite hackad chili, färska örter, grädde och mycket riven parmesan. Till det drack vi en 2014 El Puntido som var fruktig, fatig, örtig med syrliga körsbär, lavendel och lakrits.

lördag 17 november 2018

chez Chastel lördag 17 november 2018

Denna kväll skulle äta lammstek tänkte vi, så efter att i rask takt promenerat runt 5 km-spåret i Johannesdalsskogen, tog vi bilen och åkte till Åsby Vilt & Lanthandel i Hallstahammar.
När vi kom hem öppnade vi en flaska 2009 Pierre Péters  l'Esprit som vi smuttade på tillsammans med lite ost och salami. Det blir genast så mycket mysigare att pyssla och klara av allt det där man skjuter upp till helgen, när man gör det tillsammans med lite bubblor!
Till lammsteken serverade vi sedermera den godaste och kanske enklaste potatisgratäng man kan göra, Potatisgratäng Gruyère, där man varvar skivad potatis med riven Gruyère, salt, peppar och sedan fyller på med grädde. Så enkelt! Så gott!
Vinet vi valde för kvällen var det fantastiska Château d'Ampuis från Côte-Rôtie av E. Guigal av årgång 2013. Vinet hade en stor, fruktig, örtigt pepprig doft med lavendel, mint, läder, vitpeppar och krossad sten. Smaken var fyllig, sträv med härlig syra, fatig, örtig, lite rökig med härlig lång mineralitet. Ett rätt stramt, elegant fruktigt, saftigt vin med peppar och mineralitet.

torsdag 15 november 2018

Restaurang Nabo torsdag 15 november 2018

Vi har gått förbi restaurang Nabo som ligger i hörnet Tegnérgatan, alldeles intill Tegnerlunden, ett flertal gånger under hösten och tänkt att nästan gång måste vi gå dit och se hur det ser ut och prova deras mat. Så bestämde vi oss till slut för att gå dit, en lite kulen torsdagskväll mitt i november.
Vi slog oss ner vid baren alldeles innanför dörren och bestämde oss för att börja kvällen med var sitt glas Champagne Diebolt-Vallois. Efter en liten stund var vårt bord redo och vi tog våra glas och slog oss ner och kikade i menyn.
Fisk var väl det vi hade tänkt innan vi gick dit, men det fanns även ett par kötträtter som lät lite lockande. Men till slut föll det på fisken i alla fall, en Marulk med broccoli, kycklingkrisp, brynt smörpulver, champinjoner och fårost till Charlotte och en Helgeflundra med ett år syrad svartrot, spetskål, purjolök, dinkel och smen till Stefan. Mycket av anledning till att vi till slut valde fisken, var att det fanns en 2006 Chablis Grand Cru Les Preuses från Vincent Dauvissat på dryckeslistan. Visserligen inte Den Dauvissat, men ändå intressant, tyckte vi. Det visade sig dock tyvärr att den inte var på topp, med knuten doft och en liten smak av bränt smör.
Den byttes sedermera ut mot en 2013 Chassagne-Montrachet Premier Cru Morgeot Vielles Vignes från Vincent Girardin, som hade stor fruktig, fatig doft med grillad citron och rostade fat. Smaken fyllig, fatig med grillad citron. Ett fruktigt, fatigt vin med elegans men kanske aningen mycket kraft.
Vi avslutade middagen med en dessert i form av Chokladmousse, chokladkräm, fröpralin, maräng, päron att dela på och till det varsin liten grappa Nardini Bianco, underbart fruktig!
Sammanfattningsvis en mycket trevlig kväll, med trevligt bemötande, god mat och god dryck!