fredag 16 juli 2021

14-16 juli 2021 Eriksbergs Vilt & Natur

 

Onsdag 14 juli 2021
Efter en härlig frukost på PM och Vänner och en liten tur på stan i Växjö avgick färden mot Eriksberg Vilt och Natur med ett litet lunchstopp på Vägga i Karlshamn som är känt vida omkring och alltid fullpackat i matsalarna. Efter en kort väntan i kön fick vi ett bord utomhus i skuggan (puh) och beställde en grekiskinspererad Sommarsallad bestående av feta, oliver, sallad och räkor. Skön avkoppling i skuggan i det mycket varma vädret. Det blev varsin glass innan vidare avfärd mot Eriksberg.
Vi kom lite tidigt till Eriksberg så de var inte klara med rummet när vi kom så vi åkte en tur i den vackra naturparken med egen bil. Tyvärr såg vi inte så mycket vilt pga av det otroligt varma vädret, men lite 'småvilt' fick vi se såsom vildsvin och hjortar 😊
Efter parkturen kunde vi checka in på underbara rummet (Big Five) med utsikt över parken från en runtgående terrass. Vi mottogs med en liten gåva från sommelier Tiago, Champagne Bereche & Fils Brut Réserve som var underbart kall, torr och gratis 😊. Vinet är gjort på 35% pinot noir, 35% pinot meunier och 30% chardonnay, mestadels från skörden 2013. 30% är sedan basvin. Dosagen ligger på 7 gram per liter.
Efter några timmars jobb ute på terrassen med underbar utsikt över parken, snyggade vi upp oss och gick bort till villa Havsörnen där vi skulle äta kvällens middag. Havsörnen har ett underbart spa där det serverades Champagne Ruinart Brut NV och som vi avnjöt på terrassen i det mycket soliga och varma vädret. Champagnen består av lika delar Pinot Noir och Chardonnay.

Till middag gick vi en trappa upp till den svala, mycket elegant inredda matsalen i restaurang Havsörnen. Vi välkomnades varmt av vår vän Tiago som är chefssommelier på Eriksberg Vilt och Natur. Vi serverades några aptitretare som bestod av en Vetetoast med råskuren dovstek och persiljaMunk med rökt emulsion och vildsvinsskinka samt Vetekrustad med ostkräm, vit sparris och granskott. Till det valde vi en 2020 Loibner Riesling Federspiel från Weingut Knoll i Wachau Österrike. En underbar Riesling med härlig fräschhet med citrus och mineral.
Första huvudrätt var Råskuren dovstek, persilja och champinjon och till det bytte vi vin, som tänkte skulle matcha resten av huvudrätterna, nämligen 2018 White Stones Chardonnay Adrianna Vineyard från Catena Zapata Mendoza Argentina. Ett underbart mineraliskt vin med exotisk elegant frukt som apelsin och sublima fatinslag som smörtoner. Vinet är hämtat från 27 rader i en 2,5 ha stor 'plot' som ligger 1450 meter över havet i byn Gualtallary. 
Huvudrätt nummer två var en rätt på Gös, kålrabbi, krusbär och grillat smör. Om första rätten kanske inte matchade helt vinet så var denna rätt perfekt. Smöret i rätten och de lite syrliga krusbären gick som hand i handske med mineraliteten och det grillade smöret, med smörtonerna i Chardonnayen.
Tredje rätten, Grön sparris, ost och pumpakärnor, var välgjord och god men det fick bli vatten isf vin. 
Fjärde rätten var Makrill, mangold och gurka. En underbar rätt med härlig mangold-touch och perfekt till vinet.
Desserten bestod av två rätter, Svartvinbärsglass och 
Lavendel crème samt diverse sötsaker och till det 1999 Malmsey Colheita Singel Harvest Madeira från Blandy's. Vinet var utomordentligt till dessa sötsaker.
Vi avslutade den mycket trevliga middagen med en dubbel Espresso på restaurang terrassen med skön utsikt över parken. En god cigarr och lite eftersnack på vår terrass innan sänggående fullbordade en underbar dag.

Torsdag 15 juli 2021
Skapligt pigga 07:30 åt vi en underbar frukost i Visenten. 
Efter frukosten jobbade Stefan och Lotta målade för att till lunchtid träffa Tiago för att prova några av våra viner. Vi provade viner från Duemani som är en liten premium producent i Costa Toscana, helt biodynamisk. Vi provade också viner från den mycket braiga producenten Buccella i Napa Valley Kalifornien.
Från vänster i bilden är det:
2018 Duemani Si - Rosé,100% Syrah
2018 Duemani Cifra - 100% Cabernet Franc
2016 Duemani Altrovino - 50% Merlot, 50% Cabernet Franc
2016 Duemani Duemani - 100% Cabernet Franc
2016 Duemani Suisassi - 100% Syrah
2018 Buccella Mica - 100% Cabernet Sauvignon
2016 Buccella - 100% Cabernet Sauvignon
Innan vi återgick till jobb och målning passade vi på att ta bilen runt den andra delen av parken. Lunchen bestod av roomservice som bestod av Löjromstoast till Lotta och Toast Skagen till Stefan. 
Det är underbart att kunna jobba och ha en sån utsikt från vår terrass. 
Efter slutfört jobb var det dags att fräscha till sig och gå den korta vägen till restaurang Havsörnen för kvällen middag. Det är var en skön känsla att komma ut från en varm sommarkväll in i en sval restaurang. 
Vi serverades samma aptitretare som kvällen innan som bestod av en Vetetoast med råskuren dovstek och persiljaMunk med rökt emulsion och vildsvinsskinka samt Vetekrustad med ostkräm, vit sparris och granskott. Till det valde vi 2018 Garnier et Fils Chablis Grand Cru Les Clos som var underbart krispig med bra syra och härliga väl integrerade fattoner. 
Vi fortsatte med Chablisen till första huvudrätten vilket var Makrill, tomat och citronverbena.
Efter det kom det in en ljuvlig Lättbakad torsk med rökta slag, gurka och grön skummig sås på nässlorChablisen var en perfekt följeslagare.
Från nästa rätt serverades det en Spansk klassiker 2010 Vega Sicilia Valbuena no 5 från distriktet Ribera del Duero. Detta vin är Vega Sicilias andravin. Maten som serverades var Färskpotatis, kräm på oxsvans och lagrad ost. 2010 var och är en av de bästa årgångarna ever i Vega Sicilia och vinet är gjort på Tempranillo med 5% Merlot, som har mognat fem månader på 20 000 liters ekfat sedan 18 månader i nya barriques, 50% franska och 50% amerikanska för att lagras tre månader i använda ekfat och sedan buteljeras i maj 2013. Ett fantastiskt vin som har en underbar frukt av färska mogna lite sura körsbär, kraftiga med integrerade fat. Denna rätt harmoniserade bra med vinet.
Om förra rätten gick bra ihop med vinet så var nästa rätt i det närmaste perfekt. Dovvilt med svensk sparris, hjortsky och äpple.
Desserten bestod även idag av två delar, Sorbet älgört, dinkelkrisp, rabarber och jordgubbar samt diverse sötsaker. Till det serverades en härlig 2020 Wiltinger Braune Kupp Riesling Kabinett från Egon Muller i Mosel som fungerade överraskande bra trots sin torrhet.

Fredag 16 juli 2021
Vaknade och Stefan jobbade för att sedan äta frukost och sedan bar det iväg hemåt.
Som alltid är vistelsen här på Eriksberg fantastiskt med bästa boendet, maten, vinet och välkomnandet. Hemma i Stockholm vid femtiden. Till kvällsmat blev det Spagetti alla puttanesca på balkongen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar