lördag 17 juli 2021

Cork Vinbar 17 juli 2021

                             

Vi hade tänkt oss att cykla ned till Cork och bara träffa en kompis och prata lite med Alex och komma hem tidigt men det visade sig att det skulle bli annat...

När vi kom var det ett långbord dukat och kompisen var redan där. Vi blev serverade ett trevligt mousserande vin, Kompassus Blanc de Noirs, från vinområdet Bairrada samtidigt som bordet fylldes på med CORK:s stamgäster. Efter lite småprat om ditten och datten kom första rätten in bestående av Gamberi by Cork - Rödräkor med limemajonnäs, krispig purjolök och persiljeklorofyll  till det serverades naturvinet 2020 Quinta do Javali Art Series.
Samma vin samt om man ville fortsätta med mousserande serverades till nästa förrätt, Arancine Siciliane - Krispiga riskroketter med saffran, prosciutto, mozzarella och bechamel.
Rätt nummer 3 var Santa Rosalia - Conchigliepasta med rödräkor, sicilianska datterinotomater, pistaschnötter från Bronte, räkbisque och mascarpone serverat med det helt underbara vita vinet, 2017 Quinta do Javali PGE
Nästa rätt var en underbart krämig Risotto Verde - Carnarolirisotto med zucchinikräm, myntapulver, citron och knaprigt speck och till det den fantastiska 2011 Quinta do Javali Touriga National.
Därefter serverades en helt underbart god Saltimbocca alla Romana - Kalvkött med San Daniele-skinka, färsk salvia, vittvins- och vinägersås, potatiskaka, sparris och gruyère. Till det serverades kvällens kanske bästa vin 2008 Quinta do Javali FTF 28. Vinet har ett djup och balans med tydliga men integrerade fat och en fruktighet och elegans i allt det kraftiga. Världsklass !!
Sedan fick vi en liten överraskning som ett smaka på vin, och inte vilket vin som helst nämligen 2004 Barca-Velha från Casa Ferreiinha. 1952 lanserade familjen Ferreira vinet Barca Velha – ett unikt vin som bara görs under bra år (17 årgångar har släppts sedan starten 1952) på de traditionella portvinsdruvorna Tinta Roriz, Touriga Nacional, Touriga Franca och Tinta Barroca. Barca Velha satte standarden och visade vad man kunde göra både i distriktet och i vinlandet Portugal. Och det var familjen Ferreira (Casa Ferreirinha) som gjorde det! Idag fortsätter samma familj att göra viner i absolut världsklass – fast nu på egendomen Quinta do Vallado som varit i familjens ägo sedan 1818. 
Vinet hade tydliga Douro-drag med med en lättare lite saftigare karaktär än de viner som exempelvis Quinta do Javali producerar. Något ungt.
Sedan öppnades, enligt konstens alla regler, med glödgad portvinstång, en flaska 2011 Fonseca Vintage Port som avnjöts till en fint krämig Gorgonzola. Portvinet var utomordentligt gott och passar ju som handsken till osten.
Kvällens sista rätt var Tiramisù- Klassisk tiramisù med mascarpone, savoyardkex och espresso och som sig bör på när man besöker CORK så måste man avsluta med en av Quinta do Javalis Tawny, i detta fall den oslagbart goda Quinta do Javali 30 Anos
Våra planer om en tidig kväll grusades rätt snabbt och det är vi glada för :) Det var en helt sagolik varm sommarkväll i Stockholm med underbar mat, trevligt sällskap och oslagbara viner som lagades och serverades av Corks duktiga och alltid glada servering under överinseende av Alex.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar