torsdag 9 december 2021

9 -12 december 2021 Köpenhamn

9 december 2021
Efter en lång väntan var det nu äntligen dax att styra kosan utomlands, närmare bestämt Danmark och Köpenhamn. Tåget, som ska ta oss till Köpenhamn gick 08:21 så vi gick upp i god för att promenera till centralen i Stockholm. Bland det första vi kollade när vi kom dit var förstås avgångstiderna och... jodå...

Nåja, vi kom iväg i skaplig tid, "bara" ca 25 minuter sena - men vi kom i alla fall iväg 😀.
Det är verkligen bekvämt att åka tåg och vi fick riktigt god frukost ombord. Vid lunchtid delade vi en Ship Full Of IPA och snaskade på lite medhavt gottis (den tjeckiska lagern... den drack vi inte...). Tåget skulle ta oss ända in i centrum av Köpenhamn sas det. Nåja, vi blev tvungna att byta tåg i Malmö för att ta oss över sundet... nåt tekniskt fel... men lite strul hör ju till... 😋
När vi "landat" på centralstationen i Köpenhamn bestämde vi oss för att promenera bort mot vårt hotell Phoenix Copenhagen. Detta trots snöblandat regn, en temperatur runt nollan och vi frös allt lite om fingrarna, men annars kändes det skönt att äntligen vara på äventyr igen. Som av en händelse korsades vår väg till hotellet av Charlies Bar som har lovsjungits av kreti och pleti men mest av Benjamin.
Vi klev in i den mysigt julpyntade lilla baren och beställde varsin Cask som är den öltyp som mest lockade oss dit. Det blev en Adnams Southwold Bitter för Charlotte och en Adnams Broadside Amber Ale för Stefan. Vi satt där i värmen, kollade folk, mös och tinade upp. Innan vi gick delade vi på en Harvey's Armada Golden Ale, oxå den på Cask samt en liten påse chips.
Vi frös båda när vi kom ut i snögloppet men det var inte alltför långt till hotellet där vi blev väl omhändertagna. Efter lite uppackning och en kort stunds vila väntade beställd taxi för att ta oss till restaurangen för kvällen, Barril.
Vi anträdde den lilla mysiga och robust inredda restaurangen rejält hungriga. Det blev Svamprisotto för oss båda och en flaska 2015 Les Crestes från Priorat och producent Mas Doix. Maten var god men risotton lite överkokt och vinet var gott men saknade kanske lite frukt och den där härliga stenigheten man förknippar med Priorat. Osttallriken vi tog in var i det enklaste laget. Den bestod av en grönmögelost som var alltför intensiv, en brie som inte smakade nåt och två smala stänger olagrad Gruyère. I övrigt var personalen glad och trevlig och som helhet var det ett trevligt restaurangbesök.
Efter att ha insupit sorlet i restaurangen ett tag avslutade vi och gick bort mot den portvinsbar, Portvinsbaren, som vi googlat in tidigare och som låg ett tiotal minuter gåendes från Barril. Vi möttes av en spartanskt men trevligt inredd lokal. Vi kollade in menyn och bestämde oss för att prova Quinta do Javali Tawny 30 Anos1991 Andresen Colheita Special Selektion och 2010 Vieira de Sousa Colheita. Colheita är en Tawny med årgångsbeteckning dvs drycken kommer från just det året medans beteckningen '30 Anos' innebär den medellängd som vinet legat på fat. Javalis vin var härligt fylligt och sirligt med en mahognyfärgad ton med honung, nötter, torkade fikon och dadlar i doft och smak. Andresen Colheita var frisk, slank med orange färgton med en klar ton av sherry eller madeira, doften kändes nästan torr med citrus och fat, detsamma med smaken där sötman ändå kom fram med en tydlig oxiderad fatighet, citrus och en viss beska i eftersmaken. Vieira de Sousa är en Colheita men uppträdde som en ruby med mörk blåskimrande ton, doften var mycket fruktig med toner blåbär. Smaken var fruktig, mjukt sträv med tydliga blåbär. Tre portviner med helt olika karaktär men i samma kategori, nämligen Tawny. En väldigt trevlig upplevelse som vi gärna återkommer till.
Taxi hem, nedbäddade med godis och film somnade vi i samma ögonblick som filmen startade.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar