tisdag 12 april 2016

Årets bästa 2015

Innan vi kommer till val av årets vinupplevelse vill vi bara rekapitulera lite erfarenheter.
Vi dricker bara ungt... nja inte bara, men vi gillar Vinedos de Paganos med dess La Nieta och El Puntido (ja vi gillar egentligen allt Eguren gör... typ...), vi formligen älskar Clos Mogador, Somni, Pintia, vi njuter av Macan, Vidalba, Tocs, Guigals Cote Rotie Brune et Blonde 2011, för att inte nämna 2010, vi sippar med glädje i oss Buccella, Kapscandy och Penfolds 2012 å 2013, vi formligen avgudar vita bourgogner med Etienne Sauzet i spetsen... samtliga helst skapligt unga med en intensiv skarp täthet och kompakt frukt och fräsch syra och samtliga högpoängare både internationellt och i svedala.
Jaja, vi dricker även äldre viner... rättare sagt vi gav oss fan på att lära oss förstå ålderns tjusning, så vi provade Cabernet Sauvignon från USA från -94, vi provade Napa-viner från 1959 och framåt, och vad upptäcker vi... jo att dessa justa viner fortfarande är fräscha, ja med vissa undantag, och bra...Just det bra! 'Oh va fräsch den är fast den är så gammal' eller 'Den har stått här i flera timmar och det märks inte'. Jag har en släkting som åkte vasaloppet när han var typ 80 och 'Oh han genomförde loppet - vilken bragd - å ser ändå fräsch ut!'... Men han vann inte....
Okej nog om detta. Året har bjudit på många sköna upplevelser:
1:a

Vi intog en Pernand-Vergelesses Dom Rollin 2011 tillsammans med lokal ost och lite bröd strax ovanför byn och strax nedanför 'kullen' tillsammans med våra närmsta mitt i vingården. Kändes som osten var tillverkad enkom för just detta vin. Bästa Lunchen i år.
2:a

2010 BuccellaRestaurang AG med hängmörat kött, bea och underbar pommes. Kraften, koncentrationen å den lilla men tydliga sötfrukten från vinet mot köttets animaliska sötma å beans lite kryddiga fetma var i det närmaste perfekt.
Helheten med vin, mat med perfekt service och mottagande gör detta till årets Bästa Middag.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar