måndag 13 mars 2017

Sortimentsprovning 11 mars 2017

Första leveransen av våra produkter från Maison Paul Chollet👆 och Domaine Rollin Pére et Fils👆 hade landat i Köping några dagar tidigare och nu ville vi få den första feedbacken från andra än enbart de redan frälsta. Sagt å gjort, vi drog ihop ett gäng på typ 12 härliga personer som vi vet gillar vin (och någon som gillar cola 😊). Det var en skön, solig lördag och punktligt dök den första gästen upp för att sedan följas av övriga och snart stod vi i det Chastelska köket med kvällens välkomst- tillika mingeldryck nämligen:
Paul Chollet Crémant de Bourgogne Brut Rosé👆och till det serverades Parmesankaka med tryffeldoftande blomkålspuré och löjrom👆. Vinet hade en underbar rödrosa färg, doften som var torr och frisk med en mycket lätt touch av hallon, smakade som doften förtäljde, friskt med en hint av hallon och mycket bra syra och fin mousse. Efter lite chit chat och prat om Crémant i synnerhet och Bourgogne i allmänhet satte vi oss till bord för att prova Paul Chollets övriga Crémants.
Paul Chollet Crémant de Bourgogne Blanc de Blancs Brut 👆 var ett friskt, stramt vin med hög upplevd syra, citrustoner och bra livlig mousse.

2010 Paul Chollet Crémant de Bourgogne Prestige Cuvée Concerto👆med en underbart frisk, brödig doft med nougat och citrus. Smaken var frisk, fruktig med citrus och nougat. Ett stort, friskt, nyanserat vin med tydlig karaktär av lagring på jästen och härlig långlivad mousse. Bästa vinet ikväll?

Paul Chollet Crémant de Bourgogne Blanc Brut👆 Vinet var friskt, med lite citrus och med en bra mousse. Vinet är en blandning av Pinot Noir, Chardonnay och Aligoté där den sistnämnda druvan satte märkbar karaktär till vinet. Även fast moussen kanske var lite kort så gillar vi denna Crémant för dess unika doft och smak. 

Paul Chollet Crémant de Bourgogne Blanc de Noirs👆 Redan färgen avslöjar druvblandningen och där doft och smak antyder att detta är en Crémant gjord på Pinot Noir, för även om vinet var friskt med bra syra så hade det även en lite större kropp.

Cola Light, Cola Zero och 'riktig' Cola som provades blint av Jonathan och där de oäkta Colorna grymt ratades av experten som med unik precision pekade ut de olika sorterna. 😆


Efter provningen av mousserande viner från Paul Chollet blev det mingel med ostbågar och parmesankakor medans importörerna förberedde kvällens provning av vita torra viner från Domaine Rollin Pére et Fils.

2015 Domaine Rollin Père et Fils Bourgogne Aligoté👆Färgen var som alla de vita torra vinerna denna kväll, citronfärgade. Doften som var fruktig, svagt blommig med lite citron och exotiska inslag, något fat märktes inte. Smaken var fruktig med citron och exotiska hintar, syran var låg och tillsammans med en rätt bra mineralitet kändes vinet fett med kanske lite för lite syra. En lång vaniljig? eftersmak hängde kvar.

2015 Domaine Rollin Père et Fils Pernand-Vergelesses👆 Medelstor, fatig, fruktig doft med grillad citron. Smaken var torr, medelfyllig+ och bra syra, fruktig, fatig med inslag av grillad citron, mineral och en härlig textur som nästan känns kornig i munnen. Ett robust vin i bästa Rollin-stil.

2015 Domaine Rollin Père et Fils Pernand-Vergelesses les Cloux👆 Medelstor, fruktig doft där faten knappt märktes med smör och citron. Smaken var torr, medelfyllig med bra syra, fruktig, med inslag av citron och mineral. Ett elegant vin med sirlig syra, finess och smörighet. Det fanns en munfyllnad och kraft i allt det eleganta.

2015 Domaine Rollin Père et Fils Premier Cru Sous Frétille👆Samma karaktärer och egenskaper som Les Cloux men här kan man förnimma ett lite större djup och ännu något mer kraft. Sirligheten och miniraliteten finns där och munnen fylls av elegant nektar så len att knappt vill svälja. 

2015 Domaine Rollin Père et Fils Corton-Charlemagne Grand Cru👆Detta vin och Sous Frétille påminner starkt om varann, skillnaden är att detta vin kombinerar kraften med en mycket stor elegans och finstämdhet. Det finns mer fat här men samtidigt en balans mellan syran, miniraliteten och frukten. Stort !

Efter detta serverades det ostar i form av Brillat-Savarin, Délice de Bourgogne och Comté tillsammans med ungsrostad engelsk fruktkaka. De vita vinerna går som hand i handske till dessa viner, nåja även Cremand:erna duger till dessa ostar. Det skulle visa sig att även den röda passar utmärkt till ost av denna sort.

Sist men inte minst provades ett av Rollins röda viner, nämligen 2014 Domaine Rollin Père et Fils Pernand-Vergelesses Premier Cru les Vergelesses👆 som var en veritabel success, vinet hade en underbar medelstor, fruktig lite fatig doft av röda och mörka bär som körsbär och skogshallon. Smaken var medelfyllg, lite sträv med underbar syra och fruktig med integrerade fat och där fanns körsbär, hallon och en jordighet som var angenäm. Ett utmärkt vin med fin fruktighet och syra och med en intensitet och täthet som man sällan hittar i röd bourgogne i denna prisklass. 

Sen serverades Bouef Bourignon med pasta👆och vinet sjöng och livet var gott att leva. Alla verkade nöjda och några hade bråttom att passa tåg och några skallade efter tyngre viner, vilket uppmärksammades av värdparet varefter den kvinnliga parten försvann och återkom med en 2009 Pintia Magnum som raskt tömdes, till någras belåtenhet och någras förtret, av de då muntra deltagarna. Att det slank ned en 2012 Guigal Côte Rôtie Brune et Blonde är en annan historia.
Tack alla för en underbar kväll !!






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar