tisdag 9 maj 2017

Julklapp 6 maj

Vi gav Sebastian och Sanna en upplevelse i julklapp julen 2016. Nu var det tid att leverera. Efter en tidig uppgång med en skön promenad med efterföljande frukost på balkongen och ihoppackning av kläder och vin, ja vi passade på att leverera vin till två SB i Stockholm samt Sebbens ranson, så susade vi vid 10-tiden iväg österut. Efter ett kort hugg hos Sanna och Sebben så levererades snabb och problemfritt vinerna till Globen och Söderhallarna, nåja en liten påbackning vid Globen var lite trist men känns ändå som en bagatell. Vi checkades in av 'yes'-kvinnan på Reisen för att i rappet 15:00 möta upp S+S och vidare till Cirkus och showen 'Hallo' med Magnus Uggla. Showen där Magnus berättade om sitt liv från barndom till nutid med prat och musik var både underhållande, fängslande och stundtals gripande. Mycket bra ! Nöjda tog vi taxi till kvällens middagsrestaurant, nämligen Operakällaren. 
Där blev vi mycket väl mottagna redan vid ytterdörren av självaste chefssommelieren Karl Frosterud även kallad Kalle. Vi ledsagades till bästa bordet i den underbart vackra lokalen. Vi bestämde oss för ett glas (som sedemera blev en flaska) champagne av märket Michel Gonet Blanc de Blanc Brut som var friskt med bra syra, mousse och mineralitet. En ren och stilig Champagne som inte stack ut. Efter lite prat om avsmakningsmenyer eller inte fastnade vi för en trerätters middag med valfria rätter från menyn. Dryck till valde vi själva. 
Innan förrätten serverades några små rätter. Först en liten tallrik med tryffeldoftande bollar av nåt slag samt tunna skivor av ankbröst. Sedan ett ostron med äppelsorbé. Därefter Kalixlöjrom på tunnbröd och sist pocherat ägg med något gott. Till alla dessa små välgjorda rätter drack vi Champagnen och äppelmust från Bretagne. Några goda bröd, med franskt salt och eget smör med ankfett, serverades strax innan förrätten. 
Som förrät valde Stefan och Susanna Stekt pilgrimsmussla från Fröya med Périgord tryffel, körvel och blomkålscrème medans Charlotte och Sebastian valde Halstrad anklever med karamelliserad och syltad endiv, hasselnötscrème, lakritsrot och lagerbladsskyEfter mycken grävande i den gedigna vinmenyn bestämde vi oss för 1985 Georg Bruer Rüdesheimer Berg Schlossberg Riesling med Charta som kvalitetsbenämning. Tyvärr fanns inte 85:an kvar så vi blev erbjudna samma vin från 88 till samma pris vilket var en bra uppgradering då 88 var en bättre årgång och 700 kr dyrare. För drygt 100 år sedan startade Georg Bruer sin verksamhet i Rheingau och som nu leds av sondottern Theresa. Bruer har odlingar i tre topplägen i Rüdesheim, Berg Roseneck, Berg Rottland och det mest berömda Berg Schlossberg. I Rauenthal har de en toppodling där de äger hela vingården, alltså ett monopol, Nonnenberg. Låga skördeuttag från 45 hl ned till 15 hl/ha för de allra bästa lägena borgar för genomgående hög kvalitet. Jordarna är mycket mineralrika de sköts utan kemiska bekämpningsmedel och konstgödning. Benämningen Charta är en sammanslutning av de bästa producenterna av Riesling i Rheingau och som Theresas pappa Bernard var med och startade. Viner från Charta har hårda kvalitetskrav där prover lämnas in varje år för blindprovning tre gånger innan vinet får den åtråvärda symbolen, ett romerskt dubbelfönster. Sammanslutning slogs 1999 ihop med den liknande organisationen VDP. Pilgrimsmusslan var delikat med lätt touch av tryffel och anklrvern var oxå mycket god och vällagad. Vinet hade, som utseendet antydde, en angenäm doft och klart uttalad mogen karaktär av mogna exotiska frukter, honung och petroleum. Smaken var torr med bra syra och blommig med inslag av nektariner, honung och petroleum. Ett lätt, friskt och elegant vin med klar mognadston men kanske hade lite svagt slut och blev lite tunn. Perfekt till framförallt anklevern.
Huvudrätten blev för Stefan och Charlotte Färserad vaktel med toppmurklor, sparris, svart tryffel och sherrysky för Sebastian och Sanna blev det Hängmörad svensk kofilé med bönvariation, picklad lök samt oxsvans- och rödvinssås. Vakteln var fantastisk med underbar sky till och nu kände vi att vi måste vi få revansch för debacklet för vårat försök till vaktel middag härom helgen. SS:s kofilé fick med godkännt betyg känna av Sebbens och Sannas höga krav på god mat då de tyckte att köttet var lite lågsmakande och försvann i rätten. Vinet vi valde utgick från våran känsla att Bourgogne vore ett passande val till båda rätterna, kanske fanns det en liten oro att vinet kunde vara för svagt för kossan...men 1999 Christophe Perrot-Minot Chambertin Grand Cru Vieilles Vignes slog ned som en blixt från klar himmel och matchade båda rätterna med kraft och elegans. Perrot-Minot är Bourgognes verkliga stjärnskott och producerar vin i världsklass av minutiöst hanterade druvor från idel topplägen. Hans viner har kallats några av Bourgognes sexigaste viner med sin kombination av finess, djup och vibrerande frukt. Vingårdarna är i snitt 65 år gamla. Avkastningen är mycket låg och dessutom sorteras druvorna extremt noga. Allt sammantaget ger viner med stor koncentration och elegans. Det här vinet, alltså Chambertin var Napoleons favoritvin som han drack dagligen även då han var ute på krigarstråt. Han drack varje dag Chambertin, utspätt med vatten !! Nappe var ingen stor gourmand och han var även känd för att älska mindre vällagade och torftiga rätter, så det kan kanske förklara hans beteende. Vinet hade en stor, fruktig, örtig doft med mörka bär som mörka körsbär, drag av lakrits och mint. Smaken var torr, fyllig, aningen sträv och med en härlig frisk syra, vidare var vinet fruktigt med inslag av mörka bär och örter. Ett fantastiskt vi med fyllighet, kraft men med en elegans och ren sirlighet som var härlig. Vinet var perfekt balanserat och kraften och koncentrationen var inte perfekt tillsammans med syran och frukten som balanserade upp det hela. 
Ostbricka
Efter huvudrätten presenterade Kalle, mycket kunnigt och profesionellt ett antal ostar som ackompanjerades med fem olika viner. Vinerna var:
2014 Dr. Pauly-Bergweüer Bernkasteler Badstube Riesling Spätlese
Chatau D'Arlay Macvin du Jura
Christian Drouin Pommeau de Normandie
2011 Domaine Marcel Deiss Grasberg Cru D'Alsace
1980 Domaine Singla Héritage du Temps Rivesaltes Ambré

Det var nu några timmar sedan vi kom och fokuseringen var kanske inte på topp hos vissa, men för mig, Stefan så framstod från Singla som det vin som inte bara klarade utan oxå framstod som det bästa i kombination med ostarna.
Avslutning
Nöjda och sugna på nåt sött serverades en liten glasskula på mandelbotten, lite tryffel, och machmellows över öppen eld, till vilket det bjöds kaffe, Grappa Nardini Aquavite från Bassano ur magnumbutelj samt en gul och en grön Chartreuse. Sanna åt Citroncheescake med sabayon, laktritsmaränger och gräddfilsglass.
Det hela var en fantastisk upplevelse med charmant lokal, perfekt service, magnifik mat och legendariska viner där det alkoholfria alternativen borde kunna förbättras.
Frukost ute i solen dan efter sen hem.

Bedömningen av besöket kan du läsa mer om här👆




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar