tisdag 2 maj 2017

Helgen 28 april till 1 maj 2017

Fredagen 28 april
Vi såg verkligen fram emot att prova mousserande med närmsta släkten. Två stycken Champagner mot tre stycken Crémant de Bourgogne. Men först grattade vi yngste son på dennes 24-årsdag. Välkomstmingel med Paul Chollet Crémant de Bourgogne Blanc de Blanc Brut som är ett frisk, härligt vin med bra syra, lättdrucket och gott. 100% Chardonnay. Alkoholfritt alternativ i form av Richard Juhlin Blanc de Blanc som enligt utsago var jättebra.läs mer om provningen här...
Efter provningen åt vi Zuccinisoppa med nybakt bröd och ost. För somliga blev det Korv med bröd
Lördag 29 april
24-årskalas med släkten där maten blev den i dessa kretsar välkända rätten Helstekt lammytterfilé med tryffeldoftande mandelpotatispuré, hasselnötscreme och bakade körsbärstomater. Till det serverades 2014 Domaine Rollin Père et Fils Pernand-Vergelesses Premier Cru Les Vergelesses (läs mer om vinet👆samt media👆) och som komplement 2012 Monte Santoccio Amarone della Valpolicella Classico. Bourgognens doft var medelstor och fruktig med rödmörka bär som skogshallon och körsbär. Smaken var lätt, elegant, fina tanniner och syra med inslag av hallon och mineral. Ett gott, lättdrucket, elegant saftfruktigt vin med härlig frisk syra och fin strävhet. Amaronen med stor, fruktig och körsbärssyltig doft samt stor, syltfruktig, intensiv smak nästan påträngande, var inte odrickbar men väldigt tung efter någon klunk. Vinet måste få ligga några år för att putsas till. Desserten bestod av Hasselnötssmulpaj med sommarbär och glass.
Söndag 30 april
Besök av farmor Sonja på årets majbrasefirandedag. Vi åt Gnocchi med grönkål och knaperstekt bacon och delade en flaska 2015 Domaine Rollin Père et Fils Bourgogne Aligoté(läs mer om vinet👆samt media👆). Vinet är härligt friskt lent med en för Aligoté skaplig syra och fin mineralitet. Till dessert blev det den nu välätna, välkända och mycket goda Hassenötssmulpajen med hallon och glass. Efter lite vila och prat gick färden till Bondgårdsberget och majbrasa, fintal av präst och annat, samt skönsång från en decimerad kör där de frånvarande stod för tonsäkerheten. På vägen hem smet vi in på Bishops för intagande av lite suröl. Cuvée des Jacobins och Kriek des Jacobins, båda med en härlig syrlighet, friskhet och tydligt märkt av faten. Fantastiska sommaröl!

Måndag 1 maj
Motion, bumpa bumpa och delar av oss på födelsedagsfest hos syster i Spånga. Dagen avslutades med Falukorvsmacka med ägg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar