tisdag 3 mars 2020

Cork Tisdagen 3 Mars 2020


Efter lite mankemang med nycklar stegade vi in på Cork efter en uppfriskande promenad från Tegnérgatan. Vår kompis var redan där och satt en trappa upp i den lilla mysiga restaurangen. Det var ett kärt återseende då vi inte setts på ett tag. 
Som sig bör startade vi med ett mousserande glas producerat i Portugal Terras do Demo DOC från kooperativet Távora Varosa gjort enl metodo classico på druvan Malvasia Fina. 
Restaurangen eller vinbaren har till allra största del Portugisiska viner och maten lagas med stor kärlek av en italiensk kock så matmenyn består övervägande av mycket vällagade Italienska rätter. Till förrätt valde Stefan L och Lotta Grillad bläckfisk med basilikasås, burratina, konfiterade dadlar och peperoncino-pulver. Stefan S valde Ostbricka. 
Vi passade på att beställa vin både till förrätt och varmrätt, ett rött och ett vitt och Alex, som ägaren och sommelieren heter, fick bestämma vin. Det blev ett vitt vin 2017 Grande Druida från Mira de Ó i distriktet Dão och ett rött 2008 Quinta da Gaivosa från Domingos Alves de Sousa från distriktet Douro. 
Till huvudrätt blev Italiensk viltragu med kanel och parmesan, serverat med paccheri-pasta för Lotta, Skaldjursspagetti med två sorters bläckfisk, musslor och räkor för Stefan L. Stefan S valde Carnaroli risotto med valnötskräm, krispigt bacon och gräslök. Valda viner passade helt perfekt till förrätt som till varmrätt och maten fantastiskt god och vällagad. Mätta och väldigt nöjda och i behov av något sött fick Alex välja något från källaren. 
Först blev ett glas underbar 1995 Colheita Quinta do Noval varefter Alex överraskade oss med en gudomlig 2000 D'Oliveiras Colheita Malvazia Madeira. Två otroliga drycker som verkligen imponerade. 
När Stefan L efter ett beök på damernas kom tillbaka till bordet stod det en liten flaska 2011 Colares Doc Vino Tonto från producenten Viuvo José Gomes da Silva & Filhos i distriktet Colares mellan bergen Sintras och Atlanten, gjort på druvan Ramisco från oympade stockar odlade i sandjord. En fantastisk middag med god mat, underbara viner och en mycket kunnig och engagerad värd. Nöjda skildes vi åt och en haltimme senare sov vi.

Se recensioner... 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar