fredag 6 mars 2020

AG fredag 6 mars 2020

Pga sena leveranser från Frankrike (Champagne och Savigny les Beaune) så var vi tidigt iväg på fredag morgon till Jordbro för att hämta några lådor, för att stärka lagren till Sparkling Stockholm som går av stapeln imorron lördag. Efter hämtningen av vin i Jordbro och avlämning på Stockholm Water Front, där Sparkling Stockholm skulle gå av stapeln, åkte Stefan till jobbet på Blasieholmen och Lotta inväntade Antonio x 2 på Cork i Gamla Stan. Cork är en relativt nyöppnad liten mysig restaurang med Portugisiska viner och Italiensk mat. Antonio Mendes med son, tillika Antonio, hade varit på Livets Goda och presenterat Quinta do Javalis nyheter. Något sena, efter att blivit bjudna på lunch på LG, kom Antoniorna till Cork och där provades det, tillsammans med Lotta och ägaren Alex delar av Qunita do Javalis portfölj. Efter en lyckad provning slängde de sig i en taxi för att, 'något försenade', genomföra en mycket lyckad Portvinsprovning på Handelsbanken. Se mer om dessa provningar här...
Efter Handelsbanken promenerade Stefan med Antonio och son längst Birger Jarlsgatan, Stefan på väg hem till Tegnér och Portugiserna ville absolut dricka en svensk öl. Mitt förslag blev Man in The Moon på Tegnérgatan där de slank in med tipset 'beställ en svensk Stout' medans Stefan gick hem för att byta om och ladda inför kvällen äventyr, nämligen Chef's Table på AG. Hemma hade en av gästerna till kvällen anlänt och strax därefter kom nästa. Efter lite samkväm tog vi en taxi den korta biten till AG där Antonio x 2 redan var på plats!?
Vi var sju edsvurna som skulle vara med på middagen och strax var alla samlade och Erik tog emot oss med sedvanlig lågmäld elegans och medans vi inväntade vårt bord så bjöds vi Bollinger Champagne Special Cuvée. Alla önskades välkomna och Champagnen smakade utomordentligt bra. 
Chef's Table på AG går till så att upp till 8 personer sitter i princip mitt i köket. Kockarna har ensamrätt på vilken mat som skall serveras och Sommelieren bestämmer ofta vinval, men i detta fall hade vinerna bestämts av oss och maten var tillrättalagd efter vinvalet. Nåväl, efter lite uppvärmning över ett glas Champagne så bänkade vi oss. Vad som nu följer var en av de mest mäktiga och underliga middagsupplevelserna i en fantastisk miljö och härlig stämning. 
Första rätten var Ostron 'Rockefeller'. Rätten sägs ha skapats i New Orleans och den smöriga såsen döptes efter tidens rikaste man, John D Rockefeller och består, förutom ostron, av Gräddstuvad Spenat och Hollandaisesås. Till det bjöds 2018 Duemani Si Rosé som briljerade med härligt friskt bärigt djup och passade perfekt till ostronen. Vi hade tillgång till högtalarna i köket och redan här krävde Antonio senior att vi skulle spela Portugisiskt och då såklart Fado till Juniors något skeptiska inställning. 
Medans Fad:ons vemodiga klanger strömmade ur högtalarna kom nästa rätt in. Nykokta havskräftor från Norge med Bouillabaisse-emulsion som var ljumna och helt underbart goda. Till det drack vi Antonios egna 2017 Maria Louisa Branca som passade såå bra till kräftorna med sin höga syra och relativt stora fatinslag. När Fadon klingat ut och någon Italiensk hymn avlöste, vi hade nämligen en gäst med ursprung från Italien vid bordet, så kom nästa rätt in. 
Bengt Wedholms fisk och skaldjursfricassée med kaviar. Rätten i sin enkelhet innehåller en mängd olika fisk och skaldjur av hösta klass samt löjrom som serverades på sidan om. Till denna underbart enkla och försiktigt tillredda rätt serverades 2015 Domaine Rollin Corton-Charlemagne Grand Cru som excellerade i elegans och finess samt med en munfyllnad och fruktdjup som var imponerande. Ett bättre vin kunde inte serverats tillsammans med denna underbart härliga rätt. Vid det här laget var det huggsexa om tillgång till högtalarna och fr.o.m. nu så blandades musikstilar och det var en skön stämning vid bordet även fast det dök upp nån Fado-strof här och där😁. 
Nu var fisk- och skaldjursdelen av middagen avklarad och nu vankades kött från olika djur. Den första rätten på detta tema var någonting som man sällan beställer in eller för den delen knappast finns på restaurangers menyer, nämligen Oxmärg 'Flintstone' med handskuren kalvtartar och tryffel. En annorlunda presentation och groteskt verklig med rå smak av tartaren, märgen och tryffeln. Till denna rätt serverades 2017 Quinta dos Lobatos Bio från Antonios produktion. Ett frisk, fruktigt, bärigt vin med bra syra, medelfylligt med röda körsbär och blåbär.
Diskussionerna och hjärtligheten runt bordet fortsatte, alla var involverade, även om några kanske hördes mer😊. Nästa rätt var en 'Köttprovning' med Kobe från Japan, AG's Grand Cru från Sverige och Kött från Skottland Till detta serverades Antonios nyaste skapelse, 2017 Clos Fonte do Santo 'Blue Cap' som kommer från en vingård med 3 specifika lägen varav 'Blue Cap' är ett. De andra två är 'Cherry Cap' och 'Red Cap'. Borta är den klassiskt tunga, fatlagrade mastiga stilen som Douro står för med hög alkoholhalt medans här är det mer fokus på vingårdsläge, terroir med transparent fruktig stil, låg alkohol med inspiration från Bourgogne. Köttet då... ja alla bitarna var av högsta kvalitet men det svenska föll de flesta på läppen, även det Skotska fick röster. Kobe:n är ju väldigt speciell med sitt insprängda fett och såklart otroligt mört.
Som mellanrätt serverades Fransk Blodduva fylld med anklever och kalvbräss med tryffel. En enkel rätt med stora smaker som krävde ett kraftigt vin vilket blev 2008 Ribas Lira FTF 28 från Quinta do Javali. Och vilken fullträff, vinets långa fatlagring tillsammans med matens kraftiga smak träffade varann perfekt.
Nu kändes det som om kvällens intag av mat och vin nått sin vägs ende men då återstod det kvällens paradrätt som bestod av Helstekt Lammsadel med bräserat lammhuvud och rostad vitlökspuré. En helt fantastisk rätt med underbart fina lammfiléer och lammhuvudets otroligt smakrika köttdetaljer. Till det beställdes det från en av deltagarna, en helt sagolik 2011 Ridge Montebello Cabernet Sauvignon. Vinet hade en fyllig, sötfruktig smak med fin tanninstruktur och inslag av svart vinbär, läder, ceder och jordkällare och passade utomordentligt till lammet. Apropå lammet så blev det en rejäl doggybag. Och apropå vägs ende, så tyckte en av gästerna att en Bourgogne skulle sitta perfekt till lammet... sagt och gjort in beställdes en 2012 Clos Rougeard Samur-Champigny som i ärlighetens namn kanske kändes lite för tunn i sammanhanget...förlåt. 
Mätta och belåtna fortgick det uppsluppna samtalen och musiken (även Fado) strömmade ur högtalarna. Men inte en middag utan en dessert. Så efter ett tag blev vi serverade Flamberad Skotsk Whiskypudding med Vaniljglass och kolasås och till det Quinta do Javali 20 Years Tawny Port, vilken ackompanjerade puddingen otroligt bra.
Timmen var sen, sällskapet belåtna men inte på nåt sätt redo att avsluta kvällen. Någon kom på att vi skulle såklart ha en blindtest... och så blev det. In kom en flaska dold i dunkel. Utseendet var lätt blekt rött med antydan till mognad. Smaken var fruktig med inslag av körsbär och hallon. Ett fruktigt relativt lätt vin med inslag av röda bär och antydan till mogenhet. Med tanke på beställarens fäbless för Bourgogne gissades det på just Bourgogne, vilken appellation det var lämnades därhän. Det var mycket riktigt en Bourgogne, 1998 Domaine Trapet Chambertin Grand Cru
Nu kändes det för värdparet att tiden var inne för hemgång, delvis på grund av den tidiga uppgången, delvis med tanke på dagen efter och jobb på Sparkling Stockholm men också det faktum att en veckas planerande, vinprovande och representerande gjort sitt. Kvar lämnade de sällskapet som inte visade några tendenser till uppbrott. 
En otroligt spännande, hedonistisk och underbar middag med perfekt service, underbar mat, sagolika viner och en stämning och uppsluppenhet som var varm och mysig.
Tack Erik med personal och tack ni som gjorde kvällen till en oförglömlig upplevelse.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar