onsdag 16 juni 2021

Djuret 16 Juni 2021

Vi möttes på Nybroplan vi Stefans jobb för att sedan promenera till Gamla stan. Vi stannade till på Vinbaren Cork för att prata lite med Alex. Vi var något tidiga till bokningen på Djuret så vi tog ett glas bubbel, Espumante Kompassus Brut Nature Blanc de Noirs från Bairrada. En torrt trevligt vin gjort på Baga, Touriga National och Pinot Noir med 36  månader på jäst. 
Cork i Gamla stan är ju sååå trevligt med Stockholms bästa sommelier (Alex) som med sin kunskap och servicekänsla sätter pricken över i:et på en av Stockholms mysigaste vinbarer. Efter lite småsnack med Alex släntrade vi i det soliga vädret den lilla biten ned till Djuret. Vi visades till bords i den mysiga restaurangen. Lite Champagne medans vi hovrade i menyerna som blev Champagne Henriot Brut Souverain. En frisk och god Champagne med viss autolys.
Efter lite småprat med sommelier David bestämde vi oss för köttet från Galicien och vinet till blev en av Riojas bästa vin, La Nieta 2005, från en mycket bra producent, Vinedos de Paganos, som håller till i La Guardia i Rioja Alavesa några mil från Logrono. Maten Träkolsgrillad hängmörad Rubia Gallega-chuleton från Galicien 1,1 kg på ben serverad med rödvinssky, örter och ramslök. Som tillbehör serverades Parmigiano-Reggiano-fylld barigoule-kokt kronärtskocka med panko, sotad purjolök, Lardo di Colonnata, ramslökssmör och krispig örtpotatis....mycket gott och perfekt till vinet som visade en begynnande mognad i utseendet. Doften var stor med fat, frukt och örter som ceder, mörka mogna körsbär, mint och lavendel. Smaken var fyllig med mjuka tanniner och en fräsch livlig syra och laddad med mogna körsbär, ceder och örter. Ett elegant kraftpaket med lång eftersmak.

Besöket på djuret var mycket bra med utsökt servering, en lugn och bra servering med en mycket skicklig och intresserad sommelier.

Efter en mycket lyckad middag gick vi tillbaka till Cork för en efterrätt och lite Portvin. Alex serverade oss Bronte, pistaschsemifreddo med sås på sicilianska Bronte-pistaschnötter och Maldon-flingsalt och Tiramisù Klassisk tiramisù med mascarpone, savoyardkex och espresso.Till det fick en liten provning av fortifierat vin från Portugal.
En Madeira från 2000, vår egen Quinta do Javali Tawny 20 anos och Quinta Prelada 30 anos white port. Tre stycken underbara viner där Javalis Tawny verkligen står sig i konkurrensen. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar