torsdag 30 juni 2016

Några dagar i Condrieu, sommaren 2016

30 juni
Vi tar tåget mot Rhône och vår första anhalt där, Condrieu, kl 14:03. Condrieu är en appellation i norra Rhône som producerar vitt vin på druvan Viogner. Vinerna är ofta märkta av druvan som ger fruktiga blommiga viner med låg syra. Skördefönstret är mycket tajt, då för tidig skörd ger snipiga, vegetativa, trista viner medans för sent skördade druvor ger blommiga, feta viner med hög alkohol och låg syra. Fönstret rör sig bara om ett par dagar! En perfekt Condrieu är otroligt fruktig, blommig med bra syra (inte uttalad) och en fet, mineralisk karaktär. Vi har haft en mycket bra tid i Beaune och det är med lätt separationsångest vi ser fram emot kommande tiden i Rhône.
Vi är framme i Condrieu typ 16:45. 27 grader varmt! Vi blir hämtade med bil av hotellet. Den vänlige chauffören kunde inte ett ord "utrikiska" men tog oss i ilfart till hotellet. Vi checkade in och tog sedan en liten promenad in till en liten trött stad, där enda ljuset var en vinshop med en övertrevlig, mycket generös, lite gay:ig föreståndare som bjöd oss riktigt goda prov på Condrieu!
Ingen tid för vila innan matsalen pockade på vår närvaro. Iförda hotellets stränga dress code anträdde vi förväntansfulla den sjangdobla matinrättningen, som visade sig vara utomhus på en terrass med fantastisk utsikt över floden Rhône.
Som sagt, utsikten var betagande och maten (grillad piggvar) var superb. Vinet vi valde, en 2012 Lionel Faury Condrieupassade perfekt till maten: Ren, medelstor, fruktig, mineralisk doft med citrus. Torr, medelfyllig med bra syra och lite strävhet och fethet från mineraliteten samt fin citronfrukt. Ett rikt, terroirdrivet, citrusfräscht vin med lite fet mineralitet och vaniljton. Ingen dessert denna kväll, utan snabbt upp på rummet för att kolla Portugal turligt spöa Polen efter straffläggning.
God natt!

1 juli
Frukost kl 7:30 på hotellets andra vackra terrass.
Sen hämtade vi hyrcyklarna för att ta oss till Ampuis 1 mil bort och besök på Guigal.
Ankom Ampuis 45 minuter före avtalad tid. 30 grader varmt! En kopp espresso, i skuggan utanför postcaféet, hann vi med innan det var dags att kliva in genom entrén till Guigal. Det blev rundvandring på vineriet, som visades vara en hypermodern fabrik där allt från selektering av inkommande druvor via pressning, jäsning och lagring, sköttes otroligt effektivt. Guigal har vin från södra Rhône (t.ex. Chateuneuf-du-pape, Gigondas och Tavel) och från Norra Rhône (t.ex. Côte-Rôtie, Condrieu, S:t Joseph, Cornas, Hermitage och Crozes-Hermitage). 40% egna gårdar i Norra Rhône resten köpes av kontrollerade odlare.
Kl. 12:00, efter Guigal-provningen, gränslade vi cyklarna och for till Vienne, där vi intog en god fisk med skaldjursterrin och pommes.
Efter cykelturen i det fantastiska vädret smakade det riktigt gott! Sen blev det hemfärd och vi var hemma vid typ 15. Dagens sträcka typ 30 km. Vila beordrades! :)
Vid 17:30-tiden, efter att vi fräschat vi till oss lite, satte vi oss på den vackert belägna uteterassen. Vi blev serverade små gevré-ostar med anksalami och drack en 2008 Guigal Cote-Rotie Brune et Blonde till. Medelstor, örtkryddig doft med lakritz, mörk frukt av körsbär men samtidigt elegant med röd frukt. Smaken är elegant, rödfruktig med mörk bas, lakritz och örter.
Desserten bestod det beställda av någon fördessert med flarn å kolijox, sen kom desserten tillverkad av Norra Rhônes svar på Picasso :o
Nu är det fotboll....

2 juli
Frukost på hotellterassen 08:30. 10:30 cyklade vi förväntansfulla iväg söderut, närmare bestämt mot Sablons, som låg typ 2,5 mil bort. Drygt 30 grader och växlande molnighet. Mycket bra cykelvägar, men avsnittet ned mot Sablons var mördande tråkigt! Strax innan Sablons bestämde vi oss för att äta i Ampuis, vilket innebar dryga 2 mil tillbaks och ytterligare milen norrut. När vi vände, märkte vi att vi hade haft medvind hela vägen, så trippen upp till Condrieu blev aningen tröttsam. Efter lite frukt och vätskepåfyllning i Condrieu for vi sedermera till Ampuis och baren 'Bistrot de Serine' där vi mottogs hjärtligt - trots vårt yttre (liksom... varma!!!).
Planka togs fram full med 'charkuterier en masse' inklusive små jävla gurkor och lantpaté... åh så gott! (Ojdå nu vill Charlotte att vi ska nämna det i Frankrike alltid närvarande jästa degen även kallad baguette... Mmmm! Smakade så gott!) Till det en stor flaska iskallt vatten och ett litet glas 2013 Domaine JM Gerin Champin le Seigneur Côte-Rotie där druvorna har vuxit precis ovanför där vi satt. Vinet gott och enkelt. Rätt trötta och lite slitna vände vi kosan hemåt mot hägrande dusch och vila.
Efter efter en stunds vila var vi i festkläderna igen och styrde mot matsalen där vi bjöds ost, korv och ett glas 2007 Vidal-Fleury Côte-Rotie Brune et Blonde. Färgen är röd med en mognadston. Doften lite stjälkig, fruktig, fatig av röda med inslag av mörka bär, inslag av syrliga körsbär - burgundisk... Smaken är vegetativ, fruktig med syrliga körsbär. Ett vegetativt, stramt, lätt vin med påtaglig syra och slående likt i karaktären av en sämre bourgogne.
19:30 öppnades portarna till kvällssittningen. Det blev duva med spenat å purjolök samt god sås till Charlotte. Gåsbröst med hallonsås och haricot vertes till Stefan. Å så dessert efter!
En halva 2012 Guigal Côte-Rotie Brune et Blonde. Fruktig, fatig, mörka bär som mogna körsbär med inslag av röda bär, lakritz, örter. Ett elegant, fruktigt, medelfylligt, balanserat vin med inslag av örter och lakritz där frukten balanserar den befintliga strävheten och syran. Vinet perfekt till båda rätterna. En favorit!
Nu är det fotboll....

3 juli
Frukost 08:03. Klarblå himmel, Rhône flyter otroligt stilla och blank typ 17 grader, en kopp kaffe å lite bröd med marmelad och en croissant. Packar de lilla vi har, checkar ut, blir skjutsade till stationen för vidare befordran till Tain l'Hermitage som ligger på andra sidan floden på gångavstånd från vårt mål för dagen Tournon-sur-Rhône. Tåget går 10:47.
Vistelsen i Condrieu har varit bra. Trist stad men mycket bra cykelvägar och Ampuis några km härifrån var schysst. Mat å dryck på hotellet har varit förstklassig, läget fantastiskt precis invid Rhône-flodens strand med vidsträckt utsikt över branta bergskullar med vinodlingar. Service å bemötande mycket bra och trevligt.... men stället var liksom... förlåt... men trist...! Provningen på Guigal var intressant med generös provning.
Efter en delicious Calamar à la Catalan på L'Alternative i hjärtat Condrieu de la Roche, som var väl värd 2 timmars väntan, anträdde vi resan mot Tournon.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar