söndag 3 juli 2016

Några dagar i Tain/Tournon l'Hermitage, sommaren 2016

3 juli
Framme i Tain l'Hermitage 13:17 vandrade vi genom Tain, över bron till Tournon, där vi checkade in på hotellet vid god vigör. Promenerade genom en liten stad med mycket caféer, barer, restauranger och övrig social mångfald. Vi vandrade över bron tillbaka till Tain för en liten vinspaning på Chapoutier, kungen av Hermitage, de äger 40% av all vinmark här.
Där dukades det upp allehande godsaker. Den här provningen måste ni se !

Ostmacka å lite vila båbjudes...
Efter kort vila gick vi mot dagens beställda middag på av Chapoutier-värdinnans bästa vinbar... 'Le Bateau Ivvre'. Tyvärr visade det sig att haket var stängt, förmodligen pga fotboll. Modstulna irrade vi omkring i staden tills fröken Charlotte kläckte den geniala idén att vi skulle gå till Paul Jaboulet Aîné lilla vinshop/bar, Vineum, på torget i Tain. Läs om provningen här ! Provade några smumsiga viner och åt en bricka god ost, köpte en flaska, stannade till vid en något dekadent pizzeria, köpte med oss en och såg matchen hemma. Även om matchen dödades rätt snabbt hade vi mycket trevligt framför TV:n.

4 juli
Frukost på torget i Tain kl 09:00. Sämsta frukosten hittills. Torr, mycket trist croissant. Läbbig espresso!
Nu mot Chapoutier och besök med vingårdstur... Mycket trevligt bemötande av David Large som visade oss först i vingården där han berättade om Hermitage i allmänhet och Chapoutier i synnerhet. Vi fick tid att ställa frågor och det var en mycket lärorik och informativ stund. Tillbaka på vineriet blev det sedvanlig provning med spott. Läs om provningen här !
Efteråt åt vi spagetti med pesto å parmesan plus god fräsch sallad. Ett glas vin 2015 Chapoutier Les Meysonnier för herrn och ett glas 2013 Domaine Remiziéres Crozes-Hermitage Cuveé Chrisophe för damen. Efter mat blev det välbehövlig vila och Charlottes hårtvätt och sedan tog vi en sväng i den helt stängda staden. Måndagar verkar det vara stängt i de flesta småstäder i La France :( Det blev pommes på stan sen hem till hotellet rätt nöjda med dan.

5 juli
Frukost kl 09:30 på torget i Tain. På vägen från hotellet fick vi syn på ett litet konditori som var öppet. I skyltfönstret låg många vackra små bakverk och vi kunde bara inte motstå att köpa med oss två av dem plus (förstås!) två croissanter. Frukosten denna morgon blev bra mycket godare än gårdagens! Tain/Tournon är rätt så charmiga små städer med utomordentliga möjligheter att prova bra vin, som exempelvis hos Chapoutier och Jaboulet Aîné. Besvikelsen var måndagen, då i princip allt var stängt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar