5 juli
Tåget till Chateauneuf-du-Pape avgick 11:18. Mot södra Rhône och Grenache land! Det är inte ofta, skulle vilja säga aldrig, som Stefan tror på nån högre makt men idag hände nåt som gjorde att han tillfälligt kunde ändra sig... Vi ankom Sorgues Chateauneuf-du-Pape, en håla utanför Chateauneuf-du-Pape, strandsatta, ca 1,5 timmes promenad till staden, enligt tågvärdarnas uppskattning, men med anmodan att ta bilen eller buss. Alternativet för var förstås buss, vilket visade sig inte vara något alternativ, då ingen buss gick :o Så vi traskade iväg, dragandes på våra hjulgnisslande och guppande handbagage-resväskor i släptåg i riktning mot Chateuneuf-du-Pape. Den anvisade turistinformationen lös förstås med sin frånvaro. Hur gör vi nu? Kan vi få tag på en taxi? Vem kan vi fråga? Vi fortsatte längs gatorna, som var helt öde...
Då, som ur tomma intet, dök en räddande ängel upp, i form av en kvinna som händelsevis parkerat sin bil precis där vi stod och, det är nu miraklet uppenbarade sig, pratade engelska, jobbade i Chateauneuf-du-Pape, med vin och var på väg dit nu!!! Vi blev erbjudna skjuts och blev avsläppta 50 meter från vårt hotell, utan vetskap att det var där det låg. Liksom... Haleluja! Vår Ängel försvann sen lika snabbt som hon dök upp...
Eftersom hotellet hade siesta, passade vi på att äta lunch. Det blev några rejäla korvar med senapssås och pommes med god CNDP på en av de små restaurangerna vid torget där vi försökte samtal och överrösta millioners cikador som enligt fröken åberinnan höll hov dag som natt... In alles en grym upplevelse!
Efter besök på turistinformationen där bl.a. cyklar hyrdes och ett besök på Domaine Perrin, blev det så vila nån timme och sedan blev det producentbesök hos Domaine de Pignan. Vi kom dit strax före halv sex men blev ombedda att komma tillbaka om en halvtimme.
Så, klockan sex knackade vi på porten och ut kom Monsieur Pignan himself, iförd rutig utanpåskjorta, jeansshorts och flip flops. Bakom dörren uppenbarade sig ett garage, fullt av maskiner, vinpressar och andra pryttlar i en salig röra. I ett hörn fanns en bar, där firmans 'ansikte utåt' med en filmstjärnelook typ Charles Bronson från 60-talet/deckarhjälten Columbo, satt lite nonchalant lutad mot bardisken. Först blev vi bjudna ett glas rosé, som någon form av "välkommen" och sedan fick vi en rundvandring i vineriet, som var intressant ur flera aspekter. Dels förstod ingen varann (typ) :) och dels fick vi prova en 'en primeur' ur en av 2015-faten! som ännu ej buteljerats. Domänen gör fyra viner; en Rosé, en vit Chateauneuf-du-Pape, en röd dito och flaggskeppet, den röda Domaine Pignan Coralie et Floriane. Vi fick prova Rosén och de två röda. Rosén var förvisso skaplig och CNDP-vinet var bra, men deras flaggskepp var otroligt bra. Vi fick, efter lite blö blö bla bla mellan 'Charles' och ägaren, prova 3 årgångar av detta fylliga, fruktiga, rika, fatiga vin med mycket nyanser som choklad, kaffe, örter, lakritz och tydlig men inbakad strävhet och lång intensiv men len eftersmak. Se mer om provningen här !
Det här var nog den roligaste och mest udda provning vi varit på nånsin med mycket skratt och missförstånd men ändå otroligt lärorikt. Det känns skönt att vara på provning där man känner att värden kommer direkt från myllan i vingården och med ett genuint (tredje generationens vinodlare) vinkunnande pratar om vinifiering och vin.
Omtumlade och glada tog vi farväl och gick en runda i den lilla staden för att sluta på restaurangen vid torget, La Mule du Pape och tog varsin supergod hamburgare... å en flaska Domaine du Telegraph Piedlong, som vi inte drack ur...
Tack för idag..!
6 juli
Frukosten intogs på La Mule du Pape efter att vi inhandlat croissanter från den lokale brödleverantören. Vi gick igenom kartan och planerade för dagens rutt. Cyklarna skulle levereras 09:15 men, på sedvanligt manér, dök fransosen upp en dryg halvtimme senare.
Så påbörjades dagens cykelrunda, som på kartan skulle vara på drygt 3 mil. Redan efter en kvart anlände vi till dagens producent Domaine Les Cailloux. En kvinna med uttalad mustasch tog emot oss och genomförde pliktenligt en provning tillsammans med oss och en fransk familj. Se mer om provningen här !
Efter provningen kände vi oss tvungna att anträda den lokala tavernan där inredningen påminde om en bättre rastplats utefter E20, med en fantastisk god pommes med majjo och ketchup samt en rosé som fick Stefan att färdas typ 50 år tillbaka i tiden då hans farmor serverade utspädd hallonsaft (och som matchade Charlottes naglar på ett fantastiskt sätt).
Efter att förvirrat oss pga av fruktansvärt dålig
1. karta,
2. beskrivning av cykelvägen i foldern,
3. helt eller delvis avsaknad av anvisningsskyltar,
genom byarna Sorgues, Entraigues och Bédarides samt chansningar i varje korsning (där vi dessutom snudd på vid varje tillfälle valde fel håll) tog det oss drygt 4 timmar att åka de 3 milen som blev minst 4.
Men, de 4 timmarna gick genom fantastiska landskap, genom vingårdar där de flesta var täckta med de för Chateauneuf-de-Pape typiska galettes (knytnävstora stenar som behåller värmen i jorden), stora blålila fält med lavendel och fantastiska berg i horisonten.
Väl hemkomna till Chateauneuf-de-Pape runt 4-bläcket i 31 gradig värme, gjordes flera upplivningsförsök på Charlotte och inte förrän Oranginan och ett stop iskall öl tvingats i henne, kom fröken till sans.
Vi var åter tillbaks till utskänkningsstället efter uppfräschning och sömn vid typ 19 glas, då sötsuget krävde inte bara en utan två stora coupes av av frusen grädde smaksatt med mintchoklad samt andra för oss obekanta ingredienser. Till det, som som sig bör, Pastis och Marc de Chateauneaf-du-Pape.
Sen inväntades matchen på TV. Valet stod mellan rummet, där en välkyld Domaine Pignan 2011 och inbakade pains från den lokala brödleverantören lockade eller samkväm med grodätare på byns centrala utskänkningsställe med storbildsskärm??? Så kom vi på... det blev alternativ 1 idag och alternativ 2 i morgon, då matchen med stort M spelades (dvs den mellan Frankrike-Tyskland).
Tack för idag...
7 juli
Frukost kl. 08:20. Standardfrukost och planering av cykelrutt, som idag blev den nordliga rutten via staden Orange. Väl framme i Orange var dock inte anvisningarna på cykelkartan de allra tydligaste, så vi cyklade först åt helt fel håll, men lyckades ganska snart inse det och vände tillbaka inte allt för långt utanför stadens centrum. Vi tog oss tillbaka in i ett centrum fyllt av folk, där det hölls någon form av marknad eller annat jippo, och letade (för säkerhets skull) upp turistinformationen, som vänligt och tydligt ritade upp på kartan hur vi skulle cykla för att komma ut ur stan.
Vi stannade till och tog var sin öl på en uteservering, i skuggan under träden, innan vi fortsatte färden hemåt.
Vi cyklade genom det fantastiskt vackra landskapet, med bergen i horisonten och vida fält ömsom planterade med vinstockar, ömsom med anis och lavendel, som spred en underbar doft! När vi hade ungefär en halvtimme kvar, stannade vi till i skuggan vid en skogsdunge och drack upp det sista vattnet som vi köpt i en kiosk i utkanten av Orange.
Efter ca 32 km cykling i dryg 30-gradig värme i ungefär 4,5 timme, var vi så tillbaka i Chateauneuf-du-Pape.
Vi sitter i skuggan, dricker varsin iskall öl, plus varsitt glas Orangina med is, Cikadorna (Cigales) gnisslar, människor sorlar och det är varmt, mycket varmt. Inga som helst tecken på utmattning från fröken! :)
En mintglass med chokladsås slinker ned å sen blir det en stunds vila för att till kvällen umgås med francoser framför storbildsskärmen på torget och matchen mellan La France och Tyskland.
8 juli
Uppstigning 06:00-pip. Vaknade upp med minnet av lakritzdoften från de vidsträckta odlingarna invid vinfälten. Det var roligt igår kväll med fotboll och god Calamares med persiljevinägrette och en förvånansvärt bra Condrieu nämligen 2014 Domaine Blanc Christophe Condrieu Les Vallins. Fruktig blommig med diverse exotiska frukter, mineralitet och frisk syra... gott! Bussen gick punktligt 07:00 från ett lite småregnigt centrum till Avignon Centre. Riktigt god "standardfrukost" på stationen typ 08:00. Tåget går 08:38 mot Biarritz.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar