tisdag 17 januari 2017

En födelsedagskväll i Stockholm 13 januari 2017

Sheraton
Stefan gick lite tidigare från jobbet och inväntade en lätt anfådd Charlotte på Sheraton med lite Rotfruktschips och Billecart-Salmon Brut Réserve  som var riktigt bra. Efter lite samkväm i den rätt så mysiga baren och beställning av telefoner till söner gick vi den korta men hala promenaden till Reisen för att efter incheckning gå vidare till Eriks Vinbar där Benny redan var kommen.
Eriks Vinbar
Där satt vi oss ned en stund, Mia kom lite senare, och drack lite gott vin och pratade om ditten och datten.
Benny o Stefan började med varsitt glas 2010 Hautes Côtes de Nuits, Domaine Michel Gros från Bourgogne som var fruktig, bärig och lätt i doften med jordgubb och med en lätt sträv smak av jordgubb och skogsgolv. Charlotte prövade 2013 Napa Valley Chardonnay, Darioush som var fatig och fruktig med mycket vanilj och bra, frisk syra som något kompenserade den myckna vaniljen.
Raskt var glasen tomma och sällskapet törstade efter mer. Stefan ropade in ett glas stramt, lite strävt 2006 Clos Des Jacobins Grand Cru Classe från Saint Emilion och Benny en alldeles underbar 2010 Côtes-Rôtie Brune et Blond från demonproducenten E. Guigal med säte i den lilla hålan Ampuis i norra Rhone. Strax kom Mia som efter en kort paketcermoni överlämnade en stycken bra flaska Champagne från en mycket bra producent det braiga året 2009, nämligen 2009 Louis Roederer Brut Vintage. Charlotte blev glad och det skallades glatt -'öppna, öppna' ett flertal gånger från den något förfriskade moiachen..men därav blev intet.
Det bars istället fram ett glas av det fantastiska 2013 Puligny-Montrachet 1er Cru Les Folatières från Domaine Francois Carillonoch det kan inte nog nämnas den underbara nektar som denna Premier Cru-plätt alltid levererar, elegant, friskt och mineraliskt men med en munfyllnad som få. Tiden gick fort och vi var tvungna att göra en geografisk flyttning medels apostlahästarna för att angöra restaurang Burgundy på Lilla Nygatan i gamla stan.
Restaurang Burgundy
Vi kom in i den mysiga lilla baren på Burgundy👆 och blev visade till bords av den alltid lika trevliga personalen. Det blev en liten aptitretare i form av Grand Cru Snacks, Lantchips, Kalixlöjrom, Creme Fraiche och gräslök som skulle intas tillsammans med den Cava som huset hade men som visade sig vara dålig av nån anledning och det blev inte bättre av att det hämtades en ny pava utan det fick bli husets Champagne vilken vi missade helt att forska mer om. Rätten tillsammans med bubblet var delikat. Som förrätt bestämde vi oss alla för Tartar på rökt oxinnanlår, svampmajonäs, friterad ostronskivling och Parmigiano-Reggiano där bubblet fortfarande fick vara ledsagare och gjorde det med bravur.
Stefan och Charlotte ögnade igenom den stora och omfattande vinlistan för att hitta ett vin som kunde matcha valet av mat. Stefan å Charlotte tog Ragu på hare, fläsksida och Chianti-vin. Serveras med pasta och Parmigiano-Reggiano medan Mia å Benny valde Fransk majskyckling och Sauce Bearnaise. Serveras med trippelfritterade pommes frites. Valet av vin föll på 1992 M. Chapoutier Le Pavillon Ermitage som borde matcha haren med sin kraft men även kycklingen då åldern på vinet förmodligen gjort vinet mer elegant och nedtonat. Men även minnet från i somras i Tain l'Hermitage, med besök hos producenten M. Chapoutier med provning av bl.a. detta vin från 2010, samt senare i höstas även besök i själva vingården på toppen av 'berget', påverkade vårt beslut 😊. Se provningen här👆 Vinet hade stor, fatig doft mad tydliga mognadstoner som läder, lakritz och multna löv. Smaken var medelfyllig, något sträv med bra syra, fatig och örtig med tydliga mognadstoner där läder, lakritz och örter samsades. Vi var nog ganska överens om att vinet var bra, ja vi vill inte säga att vi 'hatar' mogna viner men vi dricker nog gärna hellre en ung, pigg, frisk och fruktig variant av detta (och föralldel de flesta viner) vin som för övrigt passade mycket bra till maten.
Desserten bestod av Chokladgarnache som sköljdes ned med Grappa, olagrad till födelsebarnet och son petit ami i form av Nardini Bassano Bianca samt lagrad till Benny där valet blev Nardini RiservaMia frånsade sig all beröring av denna dryck. Nåväl båda var härligt jordade där den olagrade hade mer frukt, karaktär och spets medans den lagrade hade fått lite putsade kanter och smak av faten. Båda mycket bra till Chokladen. Om det var den ovanliga och ojämna volym som Stefan beställde in som gjorde att jämvikten rubbades och hela innehållet på 7 cl rann ut på duken får vi aldrig nåt svar på men raskt pilade herr Ober efter ett nytt. Grön och gul Chartreuse fick avsluta kvällen och nöjda strosade vi hemåt. Skönt med en lite promenad i kvällskylan och väl på hotellet kom sömnen omedelbart.
Upp tidigt (ja, klockan 8 är rätt tidigt en dag som denna), en god frukost, sen hem till Sebastian å Sanna för en liten titt på nya lägenheten. Bjudna på en god förmiddagsfika varvid vi tog oss så för förberedelser inför födelsedagen på Söndagen. En underbar vistelse i Stockholm var över.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar