söndag 29 januari 2017

chez Chastel 28 januari 2017

Efter välbehövlig sovmorron och en stärkande promenad började vi laga mat typ runt 13. Det skulle bli Ankbröst med söt cognacsås och karamelliserade äpplen. Vi tänkte köra en miniprovning, där gamla favoriten La Nieta från producenten Viñedos de Páganos som håller till i byn Páganos strax utanför Laguardia i Rioja, skulle vara det ena vinet i provningen, den här gången med årgång 2012. Det andra vinet skulle bli 1996 Clos de la Roche Grand Cru från Domaine Armand Rousseau med bas i Gevrey-Chambertin i Côte de Nuits i Bourgogne. Tyvärr var detta vin 'korkat' och vi fick därför gräva i kylarna för att hitta ersättare. Det fick bli 1996 Charmes-Chabertin Grand Cru från samma producent. 
- La Nieta hade ett blårött, ofiltrerat utseende med drygt medel i intensitet. Doften var ren, utvecklad med medel intensitet, fruktigt, fatigt och örtigt med mineral, lavendel, körsbär, lakritz och sten. Smaken var torr, medelfylig, medelsträv och syra som var lite mer än medel, fruktig, fatig och örtig med körsbär, lavendel, lakritz och mint. Ett fruktigt rätt elegant, stramt vin med bra syra, lite mognadstoner och fina smaker av körsbär, lakritz, ört och mineral.
- Bourgognen var ljust tegelröd. Doften medelstor utvecklad, moget fruktigt och fatig med vanilj, smör och mineral. Smaken var torr, medelfyllig, medelsträv- med en drygt medelstor syra, fruktig, fatig med mogna syrliga körsbär. Ett saftigt, syrligt och moget vin med rätt lång syrlig eftersmak.
Paganos är en pittoresk och fantastiskt liten by strax utanför Laguardia i Rioja med en bybar som serverar rustik barmat och små baskiska öl, Keler, och där utsikten är frapperande vacker med vingårdarna el Puntido och La Nieta i förgrunden och hela underbara Rioja som en bakgrundskuliss och där doften av lavendel från hundratals buskar längst vingårdarna ständigt är närvarande. La Nieta är en mycket exklusiv 'single vineyard' med sina 1,75 hektar. La Nieta är ett av ägaren, familjen Egurens, prestigeviner. 
Charles Rousseau föddes 1923 och började jobba på sin pappas, Armand, egendom 1946. Efter jurist- samt oenologystudier i Dijon och efter Armands tragiska bortgång i en bilolycka 1959, tog Charles över som ensam vinmakare. Vid den tiden ägde egendomen 6,5 hektar vinmark. Efter expansion av vinplättar i Clos de Bèze, Clos de la Roche och Chambertin samt hela vingården Clos de Ruchottes, förfogar egendomen nu över 14 hektar vingårdsmark. Numera är Charles son Eric ansvarig vinmakare med Charles vakande öga. Den genomsnittliga produktionen ligger på typ 60 000 flaskor per år där 90% går på export till c:a 30 länder.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar