fredag 14 april 2017

påskhelgen 13-16 april 2017


Torsdag
Efter en tidig uppgång hemma i Köping (typ 05:00) anträdde vi färden via bil till Rissne, där vi ställde bilen i garaget på Lottas jobb, sedan taxi till Bromma airport för att sedemera färdas 35 min i ett propellerplan till Visby där Olle väntade med bilen. Efter div inköp inför helgen åkte vi sedan 6-7 mil upp till huset på Fårö där vi anlände typ 16:30. 
Där togs vi emot av Kickan och en välkomstskål bestående av en Cremant de Bourgogne från Bouillot och en gryta med underbar Sjömansbiff. Till maten blev det 2011 Brunello di Montalcino från Col ďOrgia. Vinet var medelfylligt, lagom strävt med bra syra, fruktigt, fatigt med mognadstoner och körsbär. 
Efter maten blev det Bollibompa och 'Halv åtta hos mig' tillsammans med glass och Calvados. Kvällen avslutades, åtminstånne för Charlotte och Stefan, med 'En rejäl omgång' för att sedan somna gott, vi misstänker nog att någon var uppe ett tag till, lyssnandes på något från telefonen.
Fredag
Lite sovmorgon blev det i alla fall, och en skön promenad runt heden varefter det blev en god kopp kaffe till frukosten tillsammans med Jonathan. Benjamin anslöt en stund senare efter en springrunda ned till stranden. Vid typ 10 tog vi bilen ned till Visby för att strosa runt i en rätt stängd stad. Vi tog en varsin saffranspannkaka och några mackor på det enda (?) öppna, men mycket mysiga fiket Skafferiet. 
På vägen hem tog vi vägen förbi Raukarna på Fårö för att vid pass 15:30 ankomma Vingården (ja gården där Lotta har sitt hus heter faktiskt så 😊). Hemma var det full aktivitet i köket och det återstod typ endast potatiskok och fiskgrillning innan middagen var serverad. 
Den tiden användes delvis till att prova två Geuze, Mariage Parfait från Boon Brewery och Oude Geuze från Hansens. Båda var såklart syrliga men Hansens var friskare och, i mitt tycke, lite skitigare.

Snart var det dags att sätta sig till bords där hemmagjord sill, ägghalvor, rökt lax, kokt potatis, janssons frestelse, sardiner och anjovis trängdes med hemgravad halstrad lax och romsås. Därtill var det snaps a la Aalborg jubileums, öl och en i detta sällskap chanslös 2014 Les Sétilles Bourgogne från Olivier Leflaive. Efter en god och mycket trevlig middag slocknade somliga medans andra gjorde rent och några hade 'mysfredag'  till sent...mycket sent.


Lördag
Sedvanlig promenad, den här morgonen över heden, i en underbar härlig, kall men solig morgon. Frukost med grabbarna. Vi bestämde oss för en liten tripp till stranden och när Jonathan fick reda på det så blev det 'det är ju lördag, jag bestämmer' sen gick han in på sitt rum å la sig under täcket 😊. Efter ett tag kom han ut och när vi meddelade att han inte behövde följa med utan kunde vara hemma å mysa blev han mycket nöjd. Strandpromenaden var skön men det blåste kallt från havet så fikat på Sylvis Döttrar i lite lä och sol var härligt. 
Hemkomna hälsade vi på inne hos Olle å Kickan och som seden bjuder serverade oss varsin väldigt torr dry martini där vermouthen bara varsamt passerade förbi. Nu var det dags att börja iordningställa lite buffé innan det lokala lammet serverades. 
En påskaskål utbringades innan det var dax för mat. Det blev kall potatis med sill, köttbullar, prinskorv, ägg med romsås, gravad lax och janssons frestelse. Till det, de två Geuzarna vi drack igår, Cola och 2008 Pol Roger Vintage. Solen sken in i köket och det var en fin början på påsklunchen. 
Lammet serverades med rostade rotfrukter, örter och vitlök samt en kryddig skysås. Dryck till detta blev först en 2012 Xavier Chateauneuf du Pape som var stram, fruktig med mörkröda bär som blåbär och körsbär. Ett enkelt lite glest vin som inte var jättebra till det kryddiga lammet. Det andra vinet 2012 Barolo Albe från G.D. Vajra i Barolo, Piemonte. Vinet var rätt strävt med bra syra, fruktigt, örtigt med körsbär. Ett friskt, fruktigt lite strävt vin med bra syra, körsbär och örtighet. Bättre till lammet. Efter en mycket trevlig påskmiddag släntrade vi, relativt tidigt och trötta, i säng.



Söndag
Sedvanlig promenad runt heden i arla morgonstund åtföljd av härlig frukost vid köksbordet. Efter en skön stund vid frukostbordet påbörjades packning och återtåg till Köping via Visby airport och Rissne. Väl hemma i Köping så maldes högreven för att nyttjas till hamburgare för Hamburgerbuffén. Som en liten apertif serverades löjromspizza. Vinet fick bli 2007 Clos de ĽOratoire des Pape från Chateauneuf du Pape och firman Ogier. Ett medelfylligt, fruktigt intensivt silkigt vin med medelstor doft och smak med lakritz, choklad och rödmörk frukt som mogna hallon. Efter middagen tackade Benjamin för sig och vi andra kröp upp i soffan alternativt 'myste' på rummet. 
Det har varit en mycket skön helg! 😊

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar