torsdag 20 september 2018

Epernay Torsdag 20 september 2018

Hängde på låset hos Paul som har jättegoda croissanter och härligt hembakt kaffebröd där vi tillbringade några timmar att äta frukost, blogga och fika. Vi gick en sväng på Avenue de Champagne i den friska morgonsolen. Grabbarna anlände till Paul efter en löprunda och vi delade en jätte HallonMacaron som var syndigt seg. 
09:45 anlände vår guide som skulle ledsaga oss genom några delar av de tre stora sub-regioner i Champagne nämligen Montagne de Reims där Pinot Noir härskar, Vallée de la Marne där Pinot Meunier är kung och lite söderut Côte de Blanc där Chardonnay odlas och producerar mycket Blanc de Blancs. Ytterligare två sub-regioner ännu längre söderut, Côte de Sézanne där Chardonnay är störst även om PN har c:a en femtedel av odlingsarealen och Côte de Bar där PN planteras mest.
Vi färdades genom den vackert böljande Champagne-topografin och anlände till vårt första besök för dagen i Premier Cru-byn Ludes och producenten Ployez-Jacquemart som är en äger lite mark i området och producerar c:a 100 000 flaskor årligen som dels kommer från egna odlingar men också inköpta druvor.  Vi fick en bra och informativ rundvandring i källare och vineri som avslutades med en liten provning.
Den första Champagnen vi fick prova var en av deras standard Champagner Ployez-Jacquemart Extra Brut Passion som bestod av 50% CH, 25% PN och 25% PM. Vinet hade en frisk citruston av grape i doften och framstod som lite ekigt. Smaken var fyllig, ekig med nötter och mineral. lång mineraliskt slut. Det andra vinet var 2008 Ployez-Jacquemart Extra Brut Blanc de Blancs som degorgerades 2018 och som hade en underbar ren autolytisk doft med brioche, nougat och mineralitet. Smaken var fantastisk med nötter, brioche, nougat och citrus. Ett fantastiskt vin som man bara vill ha! Ett bra informativt besök med mycket bra viner.
Nu gick färden vidare för lunch till byn Hautvillers där kände munken Dom Pérignon (1638-1715) verkade och utvecklade vingårdsarbetet och blandning för Champagne som på den tiden var ett stilla vin och inte förrän på slutet av sin levnad fick munken uppleva bubblorna i Champagne och skulle enligt sägnen utropat 'jag dricker stjärnor'.
Lunchen var på en liten trevlig restaurang där vi fick en liten Buffé med allehanda rätter samt en härlig macaron till dessert. En liten provning genomfördes samtidigt som vi åt lunch som bestod i att tre endruvs-Champagner presenterades, nämligen ett glas med Champagne gjort på Chardonnay, ett glas med Pinot Noir och ett glas med Pinot Meunier. Ett trevligt och lärorikt sätt att bekanta sig med de tre stora druvorna i Champagne. Chardonnay Brut som hade en stor autolytisk doft med nougat, brioche och mineral. Smaken var torr, fruktig med mineral. Pinot Meunier extra Brut med en liten knuten doft av päron. Smaken var fruktig, blommig med touch av päronsoda. Pinot Noir Brut med väldigt liten doft och fruktig, fyllig smak med fläder. En kanske lite missvisande provning med tanke på att PM var extra brut? och kvaliteten på vinerna låg. Vi hade nog sett att vinerna skulle komma från en och samma producent med samma torrhetsgrad. Men  tanken var god och vi lärde oss lite grand. Generellt så tillför CH friskhet och elegans till vinet , PN kropp och fyllighet och PM fruktighet och blommighet. Efter lunchen fick vi en version av guidens syn på Dom Pérignons verkande i Champagne samt en liten rundvandring i kyrkan där han verkade.
Därefter bar det iväg till regionen Valleé de la Marne och en liten producent vid namn Le Gallais i byn Boursault. Produktionen för denna lilla producent med det otroligt vackra läget,  med ett underbart slott på ägorna, är ynka 25 000 flaskor årligen. Efter en rundvandring i källaren och intilliggande ägor provade vi, med en otroligt vacker utsikt, några av deras viner.
Den första Champagnen vi fick prova var Le Gallais Cuvée de Cédres Brut Natur som degorgerades i mars 2018 med tirage 2013 och innehåller en blandning av 45% PN, 45% PM och 10% CH. Doften var frisk autolytisk med mineralitet och brioche. Smaken var frisk och nötig. En mycket bra Champagne med härligt brödiga toner. Den andra Champagnen var deras standard Le Gallais Cuvée de Manoir Brut med samma blandning som den föregående med 6 g/liter i dosagen och 3-4 år på jäst. Det här vinet var inte alls lika intressant då den hamnade i 'streamline'-fållan och utmärkte sig inte alls. Deras rosé Le Gallais Rosé des Poètes Saignée som snabbt upphälld tillsammans med en annan 'turists' svada vilket gjorde att koncentrationen vek sig en aning och vinet kom inte till sin rätt. Blandningen var lika delar PN och PM med 6 g/l och 4-5 år på jäst. Saignée betyder att skalen macereras för att få rosé vilket är rätt ovanligt i Champagne. En ytlig recension får bli, blommig fyllig med lite smultron. Sista vinet var 2008 Le Gallais Blanc de Noirs Extra Brut med lika delar PN och PM med 3 g/liter och 10 år på jäst. En frisk, autolytisk doft med brioche och mineralitet. Smaken var fyllig med touch av trä. En trevlig provning på underbart vacker äga med trevliga viner där deras Brut Nature var höjdaren.
Lite påjagade av guiden besteg vi bilen och anträdde något senare Grand Cru-byn Cramant för ett besök hos Voirin-Jumel. Här kändes det från början lite jäktat och vi var tvungna att välja 3 av 4 viner för att 'tiden inte räckte till'. Värdinnan verkade inte intresserad av vår närvaro utan pratade mest med guiden. På det hela en oinspirerat bemötande och vår fokusering blev därefter. Är det så att Grand Cru producenter tycker att vi ska vara nöjda med att få besöka deras domäner? Nåväl...vi fick prova Voirin-Jumel Blanc de Blancs Brut vilket hade reserve vin från 2012 och 2013 på ståltank. Doften var fruktig med citrus och päron och krutig flinta. Smaken var fruktig mineraliskt stenig. Ett stramt friskt vin med krutig karaktär. Det andra vinet var Voirin-Jumel 555 Blanc de Blancs Fut de Chêne med reserve-viner från 2011 och 2012 och 5 år på jäst. Doften var fruktig, krutig med fyllig, elegant smak av citrus och stenighet med en lång frisk citruston. Det tredje vinet vi fick äran att avsmaka var deras 2011 Voirin-Jumel Millésime BdB med 7 år jäst. Doften var stor fruktig, krutig och fyllig med autolytisk karaktär. Smaken var frisk men 'dog' i munnen vilket indikerar att flaskan var öppnad nån dag tidigare vilket är väldigt fräckt för oss som är väldigt intresserade av detaljer och verkligen vill lära oss.
Med detta var turen slut och vi åkte hemåt mot Epernay. Det har varit en bra tur med 'ömsom vin ömsom vatten' och där kanske besöken på Grand Cru-gårdar ska skippas då de verkar ointresserade av dylika besök. Även vinerna på provningen vid lunchen borde kunna spetsas till med bra producenter med bra viner.
Hemma och lite vila innan middag på La Grillade Gourmande vilket visade sig vara en bra restaurang med grillning som specialitet och bra och 'hög' vinlista. Vi tog in en 2009 Moët &Chandon med blandningen 50% PN, 36% CH och 14% PM. Doften var lätt mineralisk med nötter och gula äpplen. Smaken var mineralisk, citrussyrlig med gul frukt och kort slut. Ett rätt enkelt vin som blev klart bättre med luft och lite värme.
Som en liten aptitretare fick vi en Broccolicréme i ett litet glas. Till huvudrätt bestämde sig alla sig för   Côte de Boef et Jacket Potato vilket innebär typ Hängmörad T-bone och bakad potatis med grädde. Klockrent till denna rätt var ett vin från Saint-Emilion nämligen, 2008 Couvent de Jacobins Grand Cru Classé vilken hade en stor fruktig doft av svartvinbär, läder, ceder och lakrits. Smaken var fyllig, fatig, örtig och mintig med härlig bordeauxkänsla. Till dessert blev det Päron kokt i vin och svartvinbär med en kula kanelglass och ett glas Ratafia för Stefan och Charlotte. En mycket bra middag med trevlig och bra servering. Släntrade hemåt en ljum kväll i Epernay, Champagne, Frankrike.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar