lördag 22 september 2018

Epernay Lördag 22 september 2018

Upp sådär lagom till Paul öppnade kl 07:00. Åt frukost, fikade och bloggade fram till typ 11, då hade grabbarna anslutit och vi tog en lite tur längst Avenue de Champagne där inte mycket var öppet. Men vi tittade in på Moët & Chandon och häpnade återigen över deras satsning på Ice-Champagne som är en anpassning till USA och dess Champagnedrickare som tycks gilla att lägga is i Champagnen?? Vad gör ni Moët & Chandon???

Vi knallade bort till Georges Catier som ligger på en tvärgata och som har lite av varje bl.a. en vinbar där man kunde prova 5 olika champagner i små vinglas á typ 5 cl. Provningen bestod av 5 olika typer av Champagne och vi lät varje glas gå runt bordet för bedömning av alla oss. Här var det intressant att upptäcka skillnader i druvkaraktär mellan glasen. Det är svårt inte bara det att vinerna kom från olika delar av Champagne utan de kom från olika producenter oxå. Nåväl något kanske vi kunde utläsa efter genomförd provning.


1. CH - friskt metallisk med tydlig sten krut. GC Cramant?
2. PM - fruktig mjukt blommig fläder. Typiskt blommig
3. PN 80% CH 20% - frisk fyllig autolytisk smak å doft
smaken lite tunn. Typiskt lite mer fyllighet.
4. CH 30% PN 45% PM 25%  - frisk fruktig autolytisk  fatig brynt smör. Användes fat här?
5. Rosé Saignée lika PN Å PM - rå med rödvinskaraktär. En rosé med skalkontakt.



Vi tyckte nog att det var intressant väl medvetna att producenten har stor betydelse för stilen. Efter det beställde vi in ett glas av det vin som var och en tyckte bäst om. En kul och rätt lärorik provning. Solen lyste och det var en skön höstdag med lite krispighet i luften. 
Hungern blev påmind och vi knallade bort till Avenuen igen där vi upptäckte en vinbar som var öppen, Le Cave de Avenue, och som serverade Charkuteri- och Ostplatta. Servitören var glad och trevlig, så vi slog oss ned ute på baksidan där vi blev serverade den perfekta maten för ändamålet tillsammans med lite bröd och en underbart god Champagne som James numera föredrar, nämligen 2007 Bollinger Grand Anée med frisk doft av gula äpplen nötter brioche och rostat bröd. Smaken var frisk, fyllig, med brioche, rostat bröd, nötter och citrus. Vinet har en blandning av PN 70% och CH 30% från både Grand Cru:er och Premier Cru:er. Jäsning på gamla ekfat och degorgerad mars 2017. Solen lyste vi drack gott åt underbart enkelt och gott och vi var ett och livet var underbart. 
Halv 5 skulle Katy och Benjamin från Beurton-Vincent komma och hämta upp oss så det blev lite tid får en stärkande nap. Lite sömndruckna blev vi upphämtade av paret från Champagnefirman och sen bar det iväg till byn Cuchery i Vallée de la Marne för att beskåda vingårdar, vineriet och presscentret i byn som de äger. En mycket lärorik och upplysande förevisning där det mest slående är den enorma volym och enastående kvalitet som 2018 blev och kommer att bli. CICV har bestämt att skördeuttaget får max vara 10800 kg/ha plus eget reservvin vilket innebär att överallt i vingårdarna måste odlarna låta stora mängder druvor hänga kvar och sedemera klippas ned på marken då skördarna i vissa fall uppgick till 30 000 kg/ha. Efter rundvandringen (mestadels med bil) åkte vi ned till Benjamins föräldrars hus där vineriet huserar, för att få oss lite utbildning i vinifiering och för att prova lite Champagne. När vi satt där kom parets barn och Benjamins föräldrar och gjorde oss sällskap vilket var mycket trevligt!
Efter ett tag var vi så tvungna att lämna Cuchery för den här gången och bege oss iväg till restauranten som Katy och Benjamin hade bokat. Den låg lite på vischan, en bit utanför Epernay. Det lyste mysigt och varmt i den trevligt möblerade lokalen och vi blev visade till vårt bord. 
Vi började med en Champagne Faniel Filaine NV som fick ackompanjera dels Zuccinistartern dels förrätten som för några blev Foie Gras Nougat med Honey and Ratafia och för några Rökt Pilgrimsmussla  Carpaccio
Till huvudrätt blev det Seabream à la Bergamot med grönsaker och Turbotfillet (Piggvar) grillade grönsaker och olivoljesås. Till detta dracks det 2016 Petit Chablis från William Fevre som var härligt citrusfrisk och mineralisk och gick som hand i handske till rätterna. 
Till sist en dessert Citronpaj med någon sorbet och små sötsaker. Vi hade en väldigt trevlig eftermiddag och kväll med våra vänner. Vi blev hemskjutsade och var väldigt nöjda med dagen. 

I morgon den 23 september åker vi hem efter några härliga dagar, med ökad kunskap om Champagne, hur arbetet i vingården går till, vinfieringen och dess snårskog av regler. Det är en fascinerande värld och det är nog en av anledningarna till att drycken fått en sådan spridning.

1 kommentar:

  1. Grand Aneé var kanske den bästa champagnen på resan! Underbart fint på bakgården av Cave de la Avenue tillsammans med er. Tack för en underbar resa :)

    SvaraRadera