torsdag 10 januari 2019

Tegnér torsdagen 10 januari 2019


Torsdagsmys med Frasig kyckling👆 och 2006 Champagne Beurton-Vincent Prestige👆 var ingen dum start på kvällens middag. Kycklingen var en succés, lättlagad och med en härlig krispighet, som var fantastisk ihop med Champagnen vilken hade en härligt livlig mousse med frisk doft av citrus och eleganta toner av brioche med en svagt begynnande mognad som också märktes på utseendet med sin svagt guldgula färg. Smaken var friskt elegant med gula äpplen, citrus och bröd. En Champagne som definitivt har vunnit på lagring och som kommer att bli mycket intressant att följa åren som kommer. 
Tidigare hade vi varit och inhandlat en fint marmorerad? bit oxfilé på AG:s kötthandel på s:t eriksgatan. Nu skulle köttet få visa vad det gick för i rätten Stekt oxfilé med pepparsås och tryffelstuvad spetskål. En mycket lättlagad rätt där köttet bryns för yta för att sedan körs i ugnen till 46 grader, och medans den vilar så fräses kålen för att sedan kokas ihop med nedkokt grädde och lite tryffelolja. Viltfond kördes ned i köttpannan och därtill rikligt med vitpeppar och smör, en rosmarinkvist fick vara med ett tag. Grädde tillsattes och  såsen reducerades en aning. 
För att göra denna rätt rättvisa så behövde vi ett rött vin med fyllighet, kryddighet och gärna med örtig karaktär. Vi botaniserade lite i källaren och hittade ett perfekt vin för detta ändamål nämligen 2014 Côte Rotie Chateau d´Ampuis från Chapoutier. Vinet hade stor fatig, fruktig och örtig lite rökig doft med lakrits och mogna röda körsbär. Smaken var mjukt fyllig med balanserad strävhet och syra, fruktigt, örtigt med lakrits, vitpeppar och aningen brända fat. Ett underbart elegant, fylligt men kraftigt örtigt vin som var otroligt gott till maten. Det här vinet kan göra oss saliga många år framöver :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar