lördag 21 april 2018

Porto torsdag 19 april 2018

Vid 7-snåret, när fiket ett par dörrar från lägenheten öppnade, åt vi frukost och bloggade någon timme. På slaget 9:00 körde vår chaufför upp utanför vår dörr och vi påbörjade den ca 15 mil långa färden mot Quinta do Javali. Vägen ut ur Porto gick bra, den livliga och hektiska trafiken till trots och vi var snart uppe på motorvägen.
Det var inte helt enkelt ens för chauffören att hitta rätt och vi körde därför fel ett par gånger, vilket gjorde färden en dryg timme längre än väntat. Men det vackra landskapet, med sina vindlande vägar och ett par småstopp längs den vackra vägen, gjorde att just det inte gjorde särskilt mycket. 
Väl framme blev vi mycket väl mottagna av Antonio och gick snart för att prova diverse viner från Javalis produktion, alla på fat.
2017 PGE ett vitt vin som fortfarande var på fat/tank dvs vinet låg delvis på ståltank och delvis på franska fat som senare kommer att blandas. Fatprovet uppvisade en enastående frukt och finlemmad fatpåverkan och tankprovet med sin lite friskare och syrligare karaktär som kommer att balansera faten och tvärtom.
2017 Old Wines som just nu är biologiskt men som kommer att bli biodynamiskt, uppvisade ungefär samma grundkaraktär som Ribas Lira med härlig fatpåverkan och violtoner.
2016 Vintage som förbluffar oss med en otrolig frukt och koncentration men där Antonio lyckats göra den något elegantare. Vinet har fått erkännande från officiellt håll då Javali blev inbjuden till Douro Port Producers Tasting i The Factory House, vilket var ett kliv framåt i offentlighetens ljus.
2017 Maria Louisa (vit) ett experiment med hela klasar där skalen får ligga med en längre tid än vanligt för vitt vin. Vinet uppvisade en härlig frukt med honung och fin blommighet.
TN ett intressant fatprov med bara Touriga National som senare ska blandas och bli Ribas Lira. Ett otroligt fruktigt och intensivt vin.
Vi avslutade besöket med en provning av viner från Antonios privata källare tillsammans med en lättare lunch bestående av olika korvar och ostar.
Viner vi provade:
2016 Lobatos var som förväntat bra även denna årgång med härlig frukt med örtiga inslag.
2016 Maria Louisa (röd) är Javalis prestigevin och som är ett underbart elegant kraftigt vin med de typiska förtecknen som viol, kaffe och mogna körsbär. 
2016 PGE det kanske intressantaste vinet just nu, uppvisar en härlig frukt, fat med rostad karaktär, honung och fin blommighet. Ett helt sagolikt vin med balanserade rostade fat, frisk syra och touch exotisk frukt och honung.
2008 Ribas Lira 28 är, just nu iallafall, lite mer koncentrerat och intensivt än 2007:an. Enastående fräsch frukt, fat och örter med choklad, kaffe, tobak, ceder, viol, lavendel och uppvisar en koncentration och intensitet som lovar många många år att drickas framöver. Ett fantastiskt vin som dricks nu och minst 30 år framåt.
Tiden går fort i trevliga vänners sällskap och alltför snart var vi tvungna att bryta upp och lämna Antonio och Quinta do Javali för den här gången. Återfärden gick smidigt och vi var tillbaka vid lägenheten vid halv sju-snåret.
 
En stunds vila påbjöds och sedan middag på grannrestaurangen À Bolina, som serverar tapasliknande rätter. Vi kände oss rätt nöjda på vin och beställde var sitt glas Sangria innan maten, en inhemsk IPA till Stefan och vatten att släcka törsten med.
Som avslutning på kvällen, en liten portvinsprovning bestående av tre obeskrivligt dåliga portviner, en vit 10-årig Tawny, en 10-årig och en 20-årig röd Tawny, plus en LBV som vi fick på köpet. Som dessert beställde vi två Kastanjepajer att dela på.

fredag 20 april 2018

Porto onsdag 18 april 2018

Klockan fem hämtade vi upp Benjamin och styrde kosan mot Rissne, Sundbyberg, för att parkera bilen och sedan ta taxi till Terminal 5 på Arlanda. Vi satte oss en stund på Pontus in Air, Benjamin beställde en varm croissant med ost och skinka och Charlotte en varm croissant med Nutella, som gick fantastiskt ihop med ett glas Champagne 2008 Veuve Clicquot. Stefan nöjde sig med Champagnen.
Mellanlandning i Frankfurt, en rätt tråkig flygplats som känns som den skulle må bra av lite uppfräschning. Där intog vi en lättare lunch som bestod av en Foccaccia med tysk salami och en Franziskaner Weissbier Naturtüb till Benjamin och Charlotte och en Caesarsallad och en Franziskaner Weissbier Dunkel till Stefan. Riktigt gott, tyckte vi!
Vi anlände till ett Porto där solen lös från klarblå himmel och tog en taxi till lägenheten vid floden Douro, nära bron över till Vila Nova de Gaia. Vi fick vänta en stund på nyckeln och i väntan på den, språkade vi med restaurangägaren i dörren bredvid och tog en Super Bock ute i det härliga vädret.
När nyckeln var i vår hand, lämnade vi bara vår packning i lägenheten och gick mot restaurangen The Wine Box, som vi hade besökt när vi var här i höstas. Det fanns ett bord ledigt och vi beställde diverse tapasrätter som förrätt och efter det lammracks. Till tapas drack vi en 2013 Niepoort Batuta och till lammracksen en 2013 Esporão Quinta dos Murcas. Vi dricker gärna Douro-viner när vi får tillfälle, dels för det finns mycket som är bra och dels för att jämföra mot våra Javali-viner. Batuta hade en lite knuten svagt örtig doft och smaken var medelfyllig med låg strävhet och rätt bra syra. Vidare var smaken fruktig och örtig med röd mörka bär och aningen lakrits, avslutet lite tunt och kort. Ett lättdrucket, saftigt vin där fylligheten inte räcker ända ut. Esporão var några snäpp upp och uppvisade en fruktig, örtig och fatig doft med blåbär, lakrits, lavendel och violer. Smaken var fyllig med bra strävhet och syra, fruktig, fatig och örtig med viol, körsbär, blåbär. Ett kraftigt, spänstigt vin med härliga toner av blåbär, viol och lakrits samt en lång örtig svans.
Kvällen avslutades med en liten portvinsprovning, 1997 Quinta do Noval Silval Vintage Port, 1982 Krohn Colheita och 2012 Quinta do Noval Late Bottled Vintage. Silval var precis så tät och fruktig som man kunde vänta sig med en begynnande mognad som krydda. Colheitan härligt sirlig med torkad frukt och spänstig sötma. LBV:n var fruktig, tät med massor av körsbär men alltför ung. Till det en bricka av olika sorters ostar. Mätta, nöjda, strosade vi tillbaka till lägenheten.

söndag 15 april 2018

Linköping lördag 14 april

Upp i ottan och åt frukost och därefter packade vi väskan lätt. Sedan packade vi bilen full av champagnelådor som skulle levereras till Linköping och Gallo Champagne Bar. Lite proviant införskaffades på Sjömans konditori inför resan och snart var vi på väg. Vädret var vårlikt och vackert och vi njöt i fulla drag av bilturen som tog ca 2 timmar. Väl framme i Linköping satt vi en dryg timme i solskenet på torget i väntan på att någon skulle komma till Champagnebaren så vi kunde lasta ur vinet. När detta var avklarat och vi pratat en stund med ägaren, åkte vi och parkerade bilen, checkade snabbt in på hotellet och begav oss genom stadskärnan den lilla biten till Linköping Konsert & Kongress, där Linköping Beer Expo skulle gå av stapeln. Vi hade fått biljetter dit av Benjamin i julklapp och han och Sebastian (som kommit till Benjamin kvällen före) stod och väntade på oss när vi kom. Vi ställde oss i en kö som snabbt tog oss in i mässhallarna. Det var en hel del utställare, många besökare och det blev snabbt ganska trångt och trevligt bland stånden. Vi hade mycket trevligt och provade många goda öl, där några av favoriterna blev 3 Fonteinen Hommage och deras Intense Rood. Vi provade förstås många andra goda öl där vi (i alla fall Stefan och jag) tyckte särskilt mycket om en Hallon Berliner från Klackabacken och en Bubbly Jubbly Strawberry Saison från Beersmiths. Ja bara för att nämna några, förstås. Sammanfattningsvis kan man väl säga att det är mycket tydligt att idag är det suröl som gäller!
Tiden gick fort och när klockan började närma sig tiden för passets slut, skildes vi åt för en stunds avkoppling.
Efter en stunds vila och uppfräschning gav vi oss iväg till Gallos Champagnebar för att prata lite med ägaren och spana in det nya stället. En kvart-tjugo minuter senare, dök Benjamin och Sebastian upp. Vi delade en flaska av vår 2010 Beurton-Vincent Millésime och ett par Charktallrikar. Baren var fräsch, välbesökt med mycket trevlig personal. Roligt!
Strax efter sju gick vi den korta vägen till baren DeKlomp där Benjamin hade beställt bord. Stefan beställde Hästkorv & sotad kål (Egenstånkad korv på svenskt hästkött och timjan, rostad potatis sotad kål, crème på rostad vitlök och rödvinsås). Charlotte beställde Hamburgare (av hemmalet nötkött från trakten, bröd från Lanemo bageri, Boxholms chiliost, glacerat bacon, crème på rostad vitlök, picklad rödlök, chipotlemajonnäs och pommes frites). Benjamin och Sebastian beställde båda Moule Frites. Stefan drack en Kaffe Berliner och Charlotte en Noir Nordique båda från Örebro Brygghus, till maten.
Mycket nöjda, mätta och belåtna gick vi ut i vårnatten och gick i sakta mak mot Stortorget och vårt hotell där vi skildes åt. Vi vill framföra vårt STORA TACK till Benjamin för en fantastiskt trevlig och rolig lördag i Linköping!
(Pst! Så snart grabbarna försvunnit ur synhåll, smög vi iväg till godisaffären runt hörnet och köpte Ben&Jerry's Cookie Dough. Den och NHL-hockey mellan Nashville och Colorado fick avsluta kvällen. Så snart glassen var slut och Nashville gjort 1-0, sov vi som små grisar. Zzzz...)

söndag 8 april 2018

chez Chastel 6 - 7 april 2018

Fredag 6 april 2018
Tog första tåget på morgonen (05:27) så vi kunde åka hem tillsammans och vara hemma i skaplig tid. Idag skulle det bli Tacos, hade Jonathan bestämt, så vi åkte till Ica Maxi och handlade det som saknades och även ett par fina torskryggar som vi planerade att använda till lördagens middag.
För att fira in helgen, öppnade vi en Egly-Ouriet Blanc de Noirs Grand Cru. Den hade fantastisk färg, guld till bärnsten, var stramt fruktig med bra mousse och hade rätt påtaglig syra. Till den smååt vi av en liten bit Brillat Savarin (som var aningen för långt gången i sin utveckling, vilket frambringade en beska som inte alls ville sig väl med vinet) och Comté och Gruyère, snuttar som fanns kvar sedan tidigare i kylskåpet.
Till middag blev det således Tacos, som serverades med riven ost, smörgåsgurka, vitlökscrèmefraiche och massor av thaibasilika och färsk koriander. Så enkelt - så gott! Till det drack vi en alldeles fantastisk 2015 Penfolds Bin 389. Doften är stor, fruktig, kryddig, örtig med peppar, mineral, choklad, saltlakrits, mogna mörka bär som björnbär och mint. Smaken är torr, fyllig, ganska strävt med bra syra, saftfruktig, fatig, örtig, kryddig med laktits, mynta och mineral. Lång eftersmak av ceder. Ett underbart elegant potent vin med härlig syra, mint och ceder. Resten av kvällen tillbringades framför tv:n tillsammans med Tom Cruise och resten av Mission Impossible-gänget.

Lördag 7 april 2018
Som vanligt blev det ingen sen morgon utan vi gick upp i ottan och åt rostat bröd, av brödet som bakats kvällen innan, med citron- eller ingefärsmarmelad och ost. Efter frukost och lite pyssel i lugn och ro, tog vi bilen och stannade sedan till och gick en långpromenad med början i skogen vid Ullvibackar. Där var det bitvis otroligt isigt, nästan förenat med livsfara, så när möjlighet gavs, tog vi oss ut mot bebodda trakter och fortsatte promenaden på vägarna istället. När vi kom tillbaka till bilen hade det gått drygt en och en halv timme och vi åkte nöjda och belåtna tillbaka hem.
Efter snabbdusch och byte av kläder, gick vi ut på stan för att uträtta några ärenden. På väg hem, slank vi in på Bishop och delade en Sour Passion Mango & Passion Fruit Gose från Magic Rock Brewing som kändes ganska god vid första intaget, bara aningen fruktsyrlig med lagom alkohol, 4,5 %, men kändes snart rätt urblekt, vattnig med nästan artificiell smak.
Till middag idag skulle vi ju ha torsk, men då somliga inte tycker att torskfisk är lämpligt att inte en lördag, blev vi lockade att beställa pizza till oss allihop. Torsken fick helt enkelt klara sig ett dygn till. Vi beställde alltså och hämtade hem tre Margarita, två i sin originalversion och en med salami. Till detta drack vi en helt underbar 2015 Podere Forte Orcia Petruccino som inte bara har en mullig flaska, utan även är det i smak- och doft. Doften är stor, fruktig, örtig med körsbär, lavendel, lakrits, tobak, choklad och mineral. Smaken är torr, fyllig och fingrusigt sträv med bra syra, fruktig, fatig, örtig med körsbär, ceder och choklad. Ett förbålt gott, elegant, kraftfullt vin, drickvänligt med bra motstånd.
Även denna kväll avslutades tillsammans med Tom Cruise och MI-gänget men också med mys tillsammans med Jonte och filmen Solsidan.

tisdag 3 april 2018

30 mars 2018 (Långfredag)

Långpromenad i det underbart friska och soliga vädret. Lite Champagne med Fänkålskorv från Hatz, ChabiChou (get) och norsk Getmese fick bli eftermiddagens utsvävning.
Champagne Initial Brut från Jaques Selosse som utstrålar en perfekt renhet med absolut syra och något autolytisk, tycker att man saknar tillräckligt med frukt, den blir alltför ren och inte så intressant. Framåt kvällen däremot ordnades det en intressant Gueuze-provning av Benjamin tillsammans med Sebastian och Susanna. Vi provade fem Gueuze från utvalda producenter med en härligt modest syra på samtliga men där några stack ut med mer kropp och fruktighet. De var slående lika till smak och karaktär men valet blev blandat mellan Cantillon Gueuze Lambic Bio, 3 Fonteinen och den på Brunello di Montalcino-fat lagrade 135 Geuze Vandervelden. De två först nämnda var de enda producenterna som gör egen vört och blandar själva medans de andra enbart blandar själva, vilket är en konst i sig. 135:an kunde man ana en mjukare karaktär av fat. De övriga var Tilquin Gueuze och Hansens Oude Gueuze.
Till middag idag blev det en på Åsby kött och vilthandel inköpt Lammstek från Sala med rotsaker, tryffeldoftande småtomater, potatisgratäng på gruyère och myntasås👆. Till det 2011 Quinta do Javali Touriga Nacional👆, med sin underbara transparenta unga frukt med körsbär, blåbär, lakrits och mynta och ett härligt motstånd av finkorniga tanniner och 2007 Quinta do Javali Ribas Lira From Fiends to Friends👆, från 10-årig lagring på stora fat som formligen öser ut fat med choklad, lakrits, kakao och ceder, dessutom bär vinet på en utomordentlig frisk frukt av mogna körsbär, lägg därtill en potent syra och strävhet från faten. Båda vinerna är mycket bra och till lammet var de i det närmaste en femetta.
Vinerna finns att beställa här...👆