tisdag 3 april 2018

30 mars 2018 (Långfredag)

Långpromenad i det underbart friska och soliga vädret. Lite Champagne med Fänkålskorv från Hatz, ChabiChou (get) och norsk Getmese fick bli eftermiddagens utsvävning.
Champagne Initial Brut från Jaques Selosse som utstrålar en perfekt renhet med absolut syra och något autolytisk, tycker att man saknar tillräckligt med frukt, den blir alltför ren och inte så intressant. Framåt kvällen däremot ordnades det en intressant Gueuze-provning av Benjamin tillsammans med Sebastian och Susanna. Vi provade fem Gueuze från utvalda producenter med en härligt modest syra på samtliga men där några stack ut med mer kropp och fruktighet. De var slående lika till smak och karaktär men valet blev blandat mellan Cantillon Gueuze Lambic Bio, 3 Fonteinen och den på Brunello di Montalcino-fat lagrade 135 Geuze Vandervelden. De två först nämnda var de enda producenterna som gör egen vört och blandar själva medans de andra enbart blandar själva, vilket är en konst i sig. 135:an kunde man ana en mjukare karaktär av fat. De övriga var Tilquin Gueuze och Hansens Oude Gueuze.
Till middag idag blev det en på Åsby kött och vilthandel inköpt Lammstek från Sala med rotsaker, tryffeldoftande småtomater, potatisgratäng på gruyère och myntasås👆. Till det 2011 Quinta do Javali Touriga Nacional👆, med sin underbara transparenta unga frukt med körsbär, blåbär, lakrits och mynta och ett härligt motstånd av finkorniga tanniner och 2007 Quinta do Javali Ribas Lira From Fiends to Friends👆, från 10-årig lagring på stora fat som formligen öser ut fat med choklad, lakrits, kakao och ceder, dessutom bär vinet på en utomordentlig frisk frukt av mogna körsbär, lägg därtill en potent syra och strävhet från faten. Båda vinerna är mycket bra och till lammet var de i det närmaste en femetta.
Vinerna finns att beställa här...👆

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar