söndag 22 april 2018

Porto fredag 20 april 2018

Det behövdes inte mycket övertalning för att få oss ned till fiket för några timmars bloggning och den sedvanliga espresson med 'saffranscroissant'. Fram emot 10 glas hängde vi utanför Churchills för att prova Portvin. Vi provade 2011 Churchills Vintage Port, denna superårgång som uppvisade klara drickegenskaper trots den relativt unga åldern, vinet var elegant i stilen, koncentrerat och fruktigt. 2009 Quinta da Gricha Vintage Port en port som var förvånansvärt 'torr', elegant och fint fruktigt och inte så sött. Vi upplevde vinet nästan som ett torrt vin. Churchill 10 Years Tawny som var fruktigt, fylligt men inte med den härliga sirlighet som exempelvis Javalis 10:a. Generellt vill vi påstå att Churchills vilja att göra 'modernare' portviner med inte så mycket intensitet, extrakt och sötma, genomsyrar deras stil, vilken vi ändå gillar, det är bara en annan stil än Javalis. Efter nån timmes diskuterande och smuttande på våra tre glas betalade vi och gick för att beställa en guidad tur imorron, lördag på Grahams. 
Därefter blev det en skön promenad genom övre delarna av Vila Nova de Gaia (Gaia i folkmun) till Taylors för lunch. Då vi efter typ en halvtimmes promme var framme vid Taylors och var en timme tidiga så satt vi oss i den mysiga bakgården och intog några riktigt bra Ports. 2002, 2012 och 2015 Taylors Quinta de Vargellas där 2002:an var fruktig och fatig med härlig blåbär, viol och sköna lite smågrusiga tanniner och modest sötma. Ett fruktigt, fatigt vin med mjuka tanniner och balanserad sötma. 2012 och framförallt 2015 var mycket fruktiga med intensiv frukt med blåbär, körsbär och viol. Tydligt men skönt motstånd av rejäla tanniner som den tydliga sötman balanserade. 
Det var fortfarande gott om tid till lunchen och vi övervägde en liten stund i värmen, på den soldränkta bakgården där tuppen gal och påfåglarna pickade muntert, innan vi bestämde oss för en liten provning av 1966 Taylors Very Old Single Harvest Port (Colheita) och 2009 Taylors Vintage där 66:an visade alla de attribut som en gammal Tawny ska visa, dvs lätt oxiderad ton med fin torkad frukt, bra syra och härlig sirlighet. Vintagen var mycket fruktig med körsbär, blåbär och bra och tydliga tanniner. Sammanfattningsvis och generellt kan man väl säga att äldre Tawny Ports inte uppvisar jättetydliga spår av åldern utan skillnaden mellan åldrarna, speciellt för Tawnys, inte är så stora och man får mer för pengarna för yngre vin. För Rubys är skillnaderna mer påtaglig och man kan urskilja åldersskillnader, dock är ofta prisskillnaden omotiverat stor. 
Nu var vi hungriga och gick den lilla biten till restaurangen som ligger med utsikt över floden Duoro, Eiffels broar och delar av Porto. Vi blev anvisade det vackra runda bordet med vit duk och en hänförande utsikt och blev serverade en liten Petit Choux som bestod av Foie gras-kräm på en mördegsbotten. Benjamin beställde Vension with tryffel mushrooms, potatoes, Portuguese cabbage, Grilled eringi, cekoulette, beetroot and sweet and sour sauce, vilket typ betyder Hjort med tryffelchampinjoner, potatis, portugisisk kål, grillad eringi, lök, rödbeta och sötsur sås. Stefan tog Pork cheek, crumbled Serra cheese, asparagus, mini cabbage and cherovia purée, kort och gott Griskind med kål, sparris, potatispuré. För Charlottes del blev det Beef with black pepper sauce, sweet potato, black garlic and creamy truffed celery and bio vegetables, vilket kan betyda, Biff med svartpeppar, sötpotatis, svart vitlök och  "bio-grönsaker". Till detta drack vi ett Dourovin, 2015 Prats & Symington Chryseia som var fruktsaftig med blåbär och körsbär med svag strävhet och modest syra. Ett bra fruktsaftigt lättdrucket vin med medelkropp som gav sig lite på slutet.
Till desserten, en alltför stabbig, Chokladkaka till Stefan och Charlotte och en Banancheescake till Benjamin, provade vi en Taylor's 10 Year Old Tawny Port, en 20 Year Old Tawny Port och en 2013 Late Bottled Vintage Port
Till kvällsmat hade vi bestämt oss för att äta en lättare måltid och hade fått tips av Antonio dagen före, var man kunde hitta en bra ostaffär. Så vi promenerade de ca 30 minutrarna det tog att komma dit och köpte med oss en bit Stilton. Vi stannade till på ett trevlig torg, beställde varsin Super Bock och pustade lite i värmen innan vi fortsatte letandet efter bröd och olivolja till middagen.
Det blev med andra ord en lätt middag ikväll, vi dukade upp Stiltonost och bröd att doppa i olivolja och till det drack vi lite av vinerna vi fick med oss från Antonio nämligen 2008 Ribas Lira FTF 28 med grymma fat och härliga choklad och tobakstoner, 2016 Lobatos som är som 2014, riktigt bra och underbara 2016 Maria Luisa med sin elegans och mjuka fatkaraktär med choklad och kaffe. En härlig kväll som avslutades med en bra film, Born Legacy.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar