lördag 21 april 2018

Porto torsdag 19 april 2018

Vid 7-snåret, när fiket ett par dörrar från lägenheten öppnade, åt vi frukost och bloggade någon timme. På slaget 9:00 körde vår chaufför upp utanför vår dörr och vi påbörjade den ca 15 mil långa färden mot Quinta do Javali. Vägen ut ur Porto gick bra, den livliga och hektiska trafiken till trots och vi var snart uppe på motorvägen.
Det var inte helt enkelt ens för chauffören att hitta rätt och vi körde därför fel ett par gånger, vilket gjorde färden en dryg timme längre än väntat. Men det vackra landskapet, med sina vindlande vägar och ett par småstopp längs den vackra vägen, gjorde att just det inte gjorde särskilt mycket. 
Väl framme blev vi mycket väl mottagna av Antonio och gick snart för att prova diverse viner från Javalis produktion, alla på fat.
2017 PGE ett vitt vin som fortfarande var på fat/tank dvs vinet låg delvis på ståltank och delvis på franska fat som senare kommer att blandas. Fatprovet uppvisade en enastående frukt och finlemmad fatpåverkan och tankprovet med sin lite friskare och syrligare karaktär som kommer att balansera faten och tvärtom.
2017 Old Wines som just nu är biologiskt men som kommer att bli biodynamiskt, uppvisade ungefär samma grundkaraktär som Ribas Lira med härlig fatpåverkan och violtoner.
2016 Vintage som förbluffar oss med en otrolig frukt och koncentration men där Antonio lyckats göra den något elegantare. Vinet har fått erkännande från officiellt håll då Javali blev inbjuden till Douro Port Producers Tasting i The Factory House, vilket var ett kliv framåt i offentlighetens ljus.
2017 Maria Louisa (vit) ett experiment med hela klasar där skalen får ligga med en längre tid än vanligt för vitt vin. Vinet uppvisade en härlig frukt med honung och fin blommighet.
TN ett intressant fatprov med bara Touriga National som senare ska blandas och bli Ribas Lira. Ett otroligt fruktigt och intensivt vin.
Vi avslutade besöket med en provning av viner från Antonios privata källare tillsammans med en lättare lunch bestående av olika korvar och ostar.
Viner vi provade:
2016 Lobatos var som förväntat bra även denna årgång med härlig frukt med örtiga inslag.
2016 Maria Louisa (röd) är Javalis prestigevin och som är ett underbart elegant kraftigt vin med de typiska förtecknen som viol, kaffe och mogna körsbär. 
2016 PGE det kanske intressantaste vinet just nu, uppvisar en härlig frukt, fat med rostad karaktär, honung och fin blommighet. Ett helt sagolikt vin med balanserade rostade fat, frisk syra och touch exotisk frukt och honung.
2008 Ribas Lira 28 är, just nu iallafall, lite mer koncentrerat och intensivt än 2007:an. Enastående fräsch frukt, fat och örter med choklad, kaffe, tobak, ceder, viol, lavendel och uppvisar en koncentration och intensitet som lovar många många år att drickas framöver. Ett fantastiskt vin som dricks nu och minst 30 år framåt.
Tiden går fort i trevliga vänners sällskap och alltför snart var vi tvungna att bryta upp och lämna Antonio och Quinta do Javali för den här gången. Återfärden gick smidigt och vi var tillbaka vid lägenheten vid halv sju-snåret.
 
En stunds vila påbjöds och sedan middag på grannrestaurangen À Bolina, som serverar tapasliknande rätter. Vi kände oss rätt nöjda på vin och beställde var sitt glas Sangria innan maten, en inhemsk IPA till Stefan och vatten att släcka törsten med.
Som avslutning på kvällen, en liten portvinsprovning bestående av tre obeskrivligt dåliga portviner, en vit 10-årig Tawny, en 10-årig och en 20-årig röd Tawny, plus en LBV som vi fick på köpet. Som dessert beställde vi två Kastanjepajer att dela på.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar