Tidig uppgång för frukost kl 04:00 på hotellet. Som tidigare en mysig stund och alla var spända och nyfikna på hur loppet skulle bli. Skjutsade grabbarna till 'övergången' och blev kvar där en stund för att sedan ta oss, i en oändlig kö, till Evertsberg via Vasaloppsvägen. Spåren var kärva och tiderna därefter både för elit och motionär. Våra grabbar gjorde ett jättejobb och slet och jobbade till sig bra prestationer. Vi tog oss till Mora och hejade på di våra på upploppet. Efter loppet blev det traditionsenligt besök på Sibylla?!...men ne-ej 😊nu skulle vi äta på modern MAX-restaurang med industriframställda köttbitar...men ok, funkade det oxå. Sent om sider ankom vi Köping, rätt trötta men det var skönt att komma hem till vårt. Somnade rätt gulligt den kvällen.
torsdag 8 mars 2018
Sälen Lördagen 3 Mars 2018
Samling vid långfrukosten på samma
plats som igår. Bloggning lite småprat och andra adm sysslor medans vi åt...mysigt. Skidåkarna
försvann sedan för glidtest medans Stefan å Charlotte åkte till Tanndådalen för
den traditionella promenaden.
Vid hemkomst till 'Högis' blev det vidare bloggning i puben med varsin öl och en Räkmacka.
Efter en skön å lugn eftermiddag blev det ett glas Champagne framåt kvällen, nämligen 2009 Pol Roger Cuvée de Réserve Brut och 2007 Delamotte Blanc de Blancs som var goda men inte bäst. Därefter beställdes bord på TB alldeles intill som finns inhyst i Högfjällshotellet.
En rätt mysig restaurang där vi
fick sitta vid ett runt bord precis vid fönstret, faktiskt samma bord som vid
frukosten😊. Det blev Grill Room Burger för några Double Portabello
Burger för Sanna och U.S Prime Angus med Pepparsås för Stefan, samtliga med
Pommes. Drycken valdes INTE från den annars mycket välsorterade och lågt
prissatta vinlistan utan alla valde öl eller vatten. Efter en trevlig och bra
middag släntrades det hem den korta biten till lägenheten för att sova inför
tidig uppgång på söndagen och Vasaloppet.
lördag 3 mars 2018
Sälen Fredagen 2 Mars 2018
Hängde på låset till frukosten kl 07:30. Skön stund med bloggning, diverse administration och socialt umgänge. Stefan och Charlotte åkte till Tandådalen för en rask promenad på c:a en timme medans Sebastian å Sanna åkte tur på fjället och Benjamin provade skidor.
Efter lite inköp av mat och dryck var vi åter i stugan på högfjällshotellet med en ostbricka , portvin och rött vin. Ostbrickan bestod av Stilton, Brillat Savarin och Gruyere, portvinet var 2012 Churchill LBV och vinet 2013 Côte-Rôtie Les Jumelles från Paul Jaboulet Ainé. Portvinet var som det skulle men saknade riktigt bra frukt och djup. Vinet från Jaboulet var som vi mindes rätt stramt med stringent syra och inte tillräckligt fruktigt för att vi skulle vara helt nöjda.
En härligt slö eftermiddag med lite shitshat och slappning som framåt 7-draget övergick till matlagning vilket blev Baconlindad Kycklinglårfilé med Rosmarin, Citron och Purjolöksgrädde. Till dryck blev det fortsatt Jaboulet och några suröl, 2013 Bzart Lambiek Millésime från Brouwerij Oud Beersel, Oude Kriek Schaerbeekse Krieken från Hansens Artisanaal och Oude Geuze Vandervelden 135 från Brouwerij Oud Beersel. Ölen var goda och passade bra till kycklingen medans vinet blev till intet. Kvällen förflöt i gamman och slutade framför TV:n
fredag 2 mars 2018
Sälen Torsdagen 1 mars 2018
Tidigt upp och administrera lite för att sedan packa i väntan på äldsta sonen som kom med hyrbilen från Stockholm. Kom iväg i god tid och resan gick bra i det soliga men kalla vädret.
I Vansbro stannade vi för lunch som innehöll härlig Kålpudding med Gräddsås och Lingon. Vi var framme i Sälen och Högfjällshotellet vid typ vid 4-snåret. Checkade in och raskt bytte sönerna om till skiddräkt och begav sig ned till Berga by i Sälen för lite 'back- och glidtest' medans vi andra gick på matspaning i omgivningarna runt hotellet.
Det blev Skaldjursplateau i en avskild del i restaurang Seafood Bar, kallad Champagnehyllan. Plateaun innehöll Hummer, två sorters Ostron, Musslor, Räkor och Havskräftor samt bröd och diverse såser. Vinet 2013 Chassagne-Montrachet Les Encégnières från den alltid braiga producenten Etienne Sauzet. Detta village-vin uppvisade en relativt stor fruktig, fatig doft med citrus, vanilj från faten och tydlig mineralitet. Smaken var torr, med hög syra, fruktig, fatig med tydliga citrustoner, mineral och vanilj i eftersmaken.
Till dessert blev det Crème-Brûlée för Stefan och Charlotte och Karamelliserat äpple, munkar, vaniljcreme och vaniljglass för Sanna och Sebastian, kaffe till Benjamin. Till Crème-Brûléen blev det en 10 Years Tawny Port från Quinta da Romaneira som var sött intetsägande med torr torkad frukt samt en Grappa, Lo Chardonnay di Nonino från Monovitigno som var klart hyfsad. Sen blev det sömn.
söndag 11 februari 2018
Fredag 9 februari 2018
Färd mot Stockholm med leverans av vin och strul med parkering i city varefter fräschning inför middag på AG. Kom till AG och möttes av bästa sommelier Erik som hälsade oss välkomna och vi kände oss bekväma och ...just, välkomna! Vi visades till bords och bänkade oss i den härligt surrande restaurangen och beställde in varsitt glas 2012 Champagne Deutz Brut och en Pepsi. Vinet uppvisade en förvånansvärd autolytisk karaktär med citrus och gula äpplen, slutet var kanske lite svagt. Till förrätt valde vi helt underbara Dykfångade FlatOstron från Grebbestad som var härligt mustiga och matchade vinet bra. Jonathan tog Friterade Vaktellår med Sesamfrön, Ingefära och Yuzu som var magiska.
Till huvudrätt kunde vi inte motstå Griskulting Cochinillo från Sandby Gård med tryffelmajonnäs & grönsallad, en rätt som passar oss perfekt, enkelt och opretentiöst. För J blev det en härlig Hamburgertallrik med Pommes. När vi väljer vin hamnar vi ofta i Rhône, så även denna gång, det blev den utomordentlig eleganta 2014 Côte-Rôtie Ampodium från Dom Rostaing. Vinet hade en stor fruktig, fatig, lätt bränd, fläskig, kryddig doft med mörka körsbär vilda hallon och mineral. Smaken var torr fyllig, lite fet smak med finkornig strävhet och bra syra, syrliga körsbär och ett uns vanilj. Ett härligt ursprungstypiskt intensivt, kompakt men ändå sirligt vin med stor elegans. Vinet var perfekt till den underbart möra grisen med fint krispigt skinn och smälte som smör i munnen.
Den minnesvärda middagen avslutades med klassisk Dammsugare och till det varsin liten Grappa. Tänk att de klassiska, beprövade, det invanda och kända nästan alltid är bäst. Middagen på AG denna gång var, som föregående besök, mycket trevligt och stor del av upplevelsen är Erik som verkligen inger förtroende. Taxi till hotellet, lite OS och kort därefter...zzzzzzz
söndag 4 februari 2018
Lördag 3 februari 2018
Vi gick upp tidigt och gav oss sedan iväg på Systembolags-turné. Resan runt till Stockholms många förorter gick mycket smidigt och vi var tillbaka på hotellet redan vid lunchtid. Vi parkerade bilen, kompletterade klädseln och begav oss sedan ut på stan och mot söders höjder.
Vi stannade till utanför Omnipollo och beställde en varsin Pizza med tomat, provolone, pancetta, vaniljmarinerade aprikoser, chiliflakes. Hjälp vad god!! Till det en Peach Candy Popcorn Sour, som var svagt syrlig, fruktig och lätt med sina 3,5% och passade utmärkt till pizzan. Vi var "tvungna" att beställa en liten, av den så uppskrivna, Hetvägg IPA. Den var kraftig, kryddig, örtig, med lagom beska och syra. Saknade kanske frukt, men å andra sidan är ju inte en semla särskilt fruktig😊 God var den i alla fall! Mycket mätta i magarna gav vi oss sedan ut i det kyliga vädret och promenerade runt på söders gator. Det var bitande kallt, ca -5 och gråmulet, när vi gick från hotellet, men det var inget mot kylan och den tilltagande blåsten, när vi vände hemåt. Det kändes så skönt att komma tillbaka till hotellet för en stunds vila innan det var dags att bege sig ut på stan igen. Vi skulle inte långt, 19 glas ligger bara ett stenkast från hotellet. Vi kom dit först och blev visade till vårt bord och slog oss ned för att invänta Stefans äldste son och flickvän, som anlände bara en liten stund senare.
Vi inledde med att ta in en flaska 2015 Guru från Wine & Soul vilken senare följdes av 2013 Pintas Character, från samma producent.
Menyn bestod av en 7-rättersmeny, där det först serverades en Amuse bouche (en liten munsbit i ett vitkålsblad), som följdes av Torsktartar, kalix löjrom, fänkål och sedan Kålrot, rökt äggula, krondill eller Kantarellrisotto för den som inte äter fisk.
Därefter Kål, kycklinghjärta, hasselnötter, Svedjans Gårdsost. Kvällens bästa rätt var nog Renkalv, rotselleri, fermenterad rödkål, granskott.
Strax efter serverades Svensk ost Hillsand blå, äpple, rostade pumpafrön och som avslutning en Surdegspannkaka med créme fraiche sorbet, torkade rönnbär. Till pannkakan tog vi var sitt glas 10 Years Tawny Port, även den från Wine & Soul.
Vi avslutade kvällen på Burgundy med varsitt glas av 2012 Nuits Saint Georges 1er Cru Clos de l'Arlot.
Vi hade en mycket trevlig kväll tillsammans, även om vi tyckte att det fanns en hel del att önska både när det gällde mat, dryck och service.
lördag 3 februari 2018
Fredag 2 februari 2018
Den här helgen skulle vi vara kvar i Stockholm för att leverera till Systembolag runt om i Stockholm. Bilen var redan packad med varorna, så det var bara för Charlotte att hämta bilen i garaget efter jobbet, åka och hämta upp Stefan och bege sig till hotellet. Vi hann i princip bara att checka in och sedan ta taxi mot beställt bord på Rolfs kök.
Som fördrink tog vi var sitt glas champagne 2009 Yann Alexande Millesime Blanc de Blancs Brut, som hade drygt medelstor autolytisk, fruktig doft med gula äpplen, bröd och Mariekex. Smaken var fruktig med toner av fat, grillad citron, gula äpplen och mineral. Ett friskt, fruktigt vin med bra mousse och toner av citrus och mineral.
Som fördrink tog vi var sitt glas champagne 2009 Yann Alexande Millesime Blanc de Blancs Brut, som hade drygt medelstor autolytisk, fruktig doft med gula äpplen, bröd och Mariekex. Smaken var fruktig med toner av fat, grillad citron, gula äpplen och mineral. Ett friskt, fruktigt vin med bra mousse och toner av citrus och mineral.
Vi bestämde oss för att dela på två rätter, nämligen Konfiterad fläsksida från Rocklunda gård, med vitkål, ölkokt lök och potatismos med rostad vitlök och Rödvinsbrässerad oxkin med tryffeldoftande potatismos. Gott! Även fast, om man ska vara lite kritisk, vitkålen = over kill (hade dessutom en konsistens som påminde om papper) och den ölkokta löken var lite besk och med liten ölsmak.
Till detta 2015 Domaine Clape Renaissance från Cornas i norra Rhône, ett distrikt där vinbönderna för 60-70 år sedan, sålde sin skörd direkt till de stora firmorna. Den första som gick mot strömmen var Auguste Clape som 1957 började tappa själv. Cornas är en liten appellation med drygt 100 ha. Tidigare hade den rykte om sig att göra kraftiga viner, utan elegans, som den som t.ex. Côte Rôtie hara. Idag har detta ändrats och nu görs eleganta viner med mineraliska uttryck från den granitrika jordmånen. Just det här vinet, Renaissance, kommer från två vingårdslotter med yngre stockar, Les Sabarotte och Geynale. Vinet hade stor, fruktig, fatig, örtig, mineralisk doft med mörka bär, ceder, krossat grus och toner av viol. Smaken var fyllig, sträv med bra syra. Vidare var smaken fruktig, örtig med lång fatig eftersmak med vanilj. Ett kraftigt, strävt men mjukt elegant vin med stram karaktär. Supergott!!
Till detta 2015 Domaine Clape Renaissance från Cornas i norra Rhône, ett distrikt där vinbönderna för 60-70 år sedan, sålde sin skörd direkt till de stora firmorna. Den första som gick mot strömmen var Auguste Clape som 1957 började tappa själv. Cornas är en liten appellation med drygt 100 ha. Tidigare hade den rykte om sig att göra kraftiga viner, utan elegans, som den som t.ex. Côte Rôtie hara. Idag har detta ändrats och nu görs eleganta viner med mineraliska uttryck från den granitrika jordmånen. Just det här vinet, Renaissance, kommer från två vingårdslotter med yngre stockar, Les Sabarotte och Geynale. Vinet hade stor, fruktig, fatig, örtig, mineralisk doft med mörka bär, ceder, krossat grus och toner av viol. Smaken var fyllig, sträv med bra syra. Vidare var smaken fruktig, örtig med lång fatig eftersmak med vanilj. Ett kraftigt, strävt men mjukt elegant vin med stram karaktär. Supergott!!
Vi avslutade middagen med chokladtryffel och var sin liiten grappa, Sibona La grappa di Barbaresco och tog sedan taxi tillbaka till hotellet. Läs mer om besöket här👆
Vi var fortfarande sötsugna och väl framme gick vi till baren och beställde med oss var sin glass Mövenpick Maple Walnut & PX-sirup samt ett glas 2012 Nuits Saint George Clos de l'Arlot Blanc från Domaine de l'Arlot till rummet, där en liiiten flaska Tawny Port av okänt märke väntade och passade utmärkt till glassen. Det vita vinet var fruktigt, blommigt i doften med rostade fat, grillad citron. Smaken var torr, lite kärvt mjuksträv och bra syra, med grillad citron och exotiska toner. Ett underbart vin med exotiska toner och balanserad syra. God natt!
Vi var fortfarande sötsugna och väl framme gick vi till baren och beställde med oss var sin glass Mövenpick Maple Walnut & PX-sirup samt ett glas 2012 Nuits Saint George Clos de l'Arlot Blanc från Domaine de l'Arlot till rummet, där en liiiten flaska Tawny Port av okänt märke väntade och passade utmärkt till glassen. Det vita vinet var fruktigt, blommigt i doften med rostade fat, grillad citron. Smaken var torr, lite kärvt mjuksträv och bra syra, med grillad citron och exotiska toner. Ett underbart vin med exotiska toner och balanserad syra. God natt!
söndag 28 januari 2018
chez Chastel Lördag 27 januari 2018
Efter en lat morgon och en promenad i det underbart fina vädret tillagade vi Nötfärsbiffar med Gräddsås, Kallrörda Lingon och Gräddstuvad Spetskål. Gästerna kom och bjöds på ett av våra favoritvin, 2014 Amour de Dieu Condrieu från Jean-Luc Colombo med goda ostarna Chabichou du Poitou Chevre och Delice de Bourgogne som aperitif. Vinet bjöd på lite knuten exotisk, fruktig, blommig doft med aprikos och mineral i form av blöt sten. Smaken var torr och medelfyllig med den typiska feta känsla som druvan Viognier erbjuder men här oxå med en frisk syra, kryddigt och blommigt med tydlig aprikos och mineral och lång eftersmak.
Till maten smakade vi, förutom vatten, lite av 2013 Barolo Ginestra från Diego Conterno. Vinet uppvisade typiska Barolodrag med hög syra och bastant strävhet i inte så bra balans. Vinet behöver nog några år för att mogna och slipas av.
Till maten smakade vi, förutom vatten, lite av 2013 Barolo Ginestra från Diego Conterno. Vinet uppvisade typiska Barolodrag med hög syra och bastant strävhet i inte så bra balans. Vinet behöver nog några år för att mogna och slipas av.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)