torsdag 9 november 2017

Porto torsdagen 9 november 2017

Upp tidigt för att vara på plats i tid vid biluthyrningen. Efter en god frukost på närbeläget café och en ofattbar administration med diverse försäkringar, reservationer på två kort och andra tvivelaktiga uppgifter, så kom vi till slut iväg i bilen, som var riktigt nice, mot Javali som visade sig ta typ 3 timmar de 15 milen varav de sista var en skumpig resa på kanten av djupa raviner och branta sluttningar.
Väl framme hos Javali visade sig vinanläggning vara en modern välskött egendom. Efter välkomnande och presentationer visades vi runt på anläggningen för att sedan börja fatprova, först de torra vinerna (DOP Douro) sedan Portvinerna (DOP Porto). De torra vinerna på fat visade sig ha en enorm potential och kommer att utvecklas till fantastiska viner. Javalis Old Wines, som är en 'fieldblend' med stockar äldre än 35 år visade en underbar djup frukt med elegans och kraft. Kronan bland juvelerna här var vinet 2009 'Friends to Friends' som skall lagras 10 år på fat. Vinet uppvisade en otrolig frukt och friskhet med härligt integrerade fat. Javali gör också en ren Touriga National som liksom de andra vinerna uppvisade otrolig frukt och kraft. Fatproverna från portvinerna var en unik upplevelse i frukt och sirlig sötma som vi aldrig känt tidigare. 10, 20 och 30-åriga Tawnys var underbart fruktiga, fräscha och välbalanserade. 2017 Quinta do Javali Vintage var nog bland det fruktigaste och kraftigaste vin vi nånsin druckit. Vinet var såklart ungt men med en frukt och balans som var enastående. 
Besöket avslutades med flaskprovning av 2007 'Friends to Friends' som efter 10 år på fat nyligen tappades upp på flaska. Det här vinet är världsklass med underbar frukt, elegans och kraft. Vi fick också prova Javalis olivoljor som var härligt peppriga med underbar frukt. Hela besöket var en succes och vi byggde ett förtroende som bekräftades med att vi fick köpa 2007 Friend to Friends som bara finns i 700 flaskor. 
Färden tillbaka till civilisationen var lätt med så fina bilder i huvudet. Väl hemma utan större blessyrer på bilen och med några medfådda viner från Javali och med inköpt ost och korv i närbutiken dukades det upp i lägenheten för att rekapitulera dagen över några fina viner och tilltugg. Kvällen avslutades i 'våran' mysiga bar med lite mat och dryck.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar