lördag 11 november 2017

Porto lördag 11 november 2017

Det blev frukost på det lilla caféet några dörrar bredvid, denna morgon oxå. Efter frukost, bloggning för några och joggning för nån, gjorde vi oss klara för att möta vännen Stefan och ta en promenad över bron till Vila Nova de Gaia och upp till portvinshuset Taylors, som låg vackert belägen högst upp på "kullen".
Vi provade några trevliga portviner ute i den lilla vackra trädgården i sällskap av strålande sol från en klar himmel och både tupp och påfåglar. Det blev en 1967 Taylor’s Single Harvest, 2015 Taylor’s Vargelass Vintage Port till Stefan S, 1985 Taylor’s Vintage Port och 2015 Tarylor’s Vargelass Vintage Port till Stefan, 2013 Taylor’s Late Bottled Vintage till mig, Charlotte och 2012 Taylor’s Vargelass Vintage Port till Sebastian. Efter avslutad provning åt vi en fantastisk lunch i Taylor's vackra restaurang, vid bästa bordet som hade en hänförande utsikt över floden Douro och staden Porto. Som aperitif fick vi var sitt glas väl kyld vit Taylor's Chip Dry Port, vilken var mycket fräsch med lite brända toner och citrus.
Till maten tog Stefan Lamm (Lamb fillet in garlic and rosemary, goat cheese, savory cabbage, rutabaga and asparagus), jag tog Anka (Duck magret, smoked corn cob puré, baby carrots, pak choi and LBV sauce), Sebastian Konfiterad Bläckfisk (Octopus confit in garlic and olive oil, roasted potatoes and onions, roasted peppers with greens and egg yolk cream) och vännen Stefan Risotto (Asparagus and Indian saffron risotto). Till det drack vi en 2015 Post Scriptum de Chryseia från Douro. Vi avslutade med en frisk och mycket fräsch dessert av Karamelliserade äpplen i filodeg och syrlig äpplesorbet.
Efter lunchen promenerade vi tillbaka till Porto där vi skiljdes åt. Jag och Sebastian en tur på stan. På väg tillbaka till boendet köpte vi med oss en påse varma kastanjer, mötte Stefan på en av barerna på "vår" gata och tog varsin kall, av den lokala ölen Super Bock, som smakade fint till de ljumma kastanjerna.
Vännen Stefan hade ordnat även för kvällens restaurangbesök. Vi möttes utanför oss och tog en taxi genom staden till en av Portos bästa restauranger O'Paparico där bord var beställt till kl 19:30. Restaurangen, en fd ladugård(?), låg lite oansenligt mellan två större huskroppar. Dörren är låst och man får knacka på för att få komma in. Tanken är tydligen att man ska känna att man kommer hem till någon på middag. Dörren öppnades och våra ytterkläder togs omhand och vi fick sätta oss ner i det vardagsrumsinspirerade rummet innanför ytterdörren. Vi fick var sitt glas mousserande som välkomstdryck, 2008 DOC Vinho Espumante do Douro Gouveio Vértice och efter en liten stund blev vi visades till våra bord.

Vi enades om en avsmakningsmeny där var och en bestämde sin förrätt, varmrätt och dessert som sedan serverades på bordet och delades broderligt på. Innan förrätten serverades ett antal pre-starters; Sardin på knaprigt bröd, Jamon Iberico på mandelkex, Traditionell torsk mellan rostade brödskivor, Kalvlever med portvinssås och knapriga kex. Efter det serverades Två olika sorters bröd, getostsmör och tapenade. Innan dessa pre-starters serverades en ”pre-pre-starter” i form av någonting i klar hummerbuljong. Drycken hittills var det mousserande som vi inledningsvis bjöds på.
Så var det dags för förrätt; Vongole-liknande musslor med tvättsvamps-liknande ”sponge bread”, Ostron i planktonsås, Långkokt kalv med ”senapsblad” med fond och vackra blommor och Grovhackad Biff Tartar med Körsbärssås. Till detta drack vi 2010 Muxagat Os Xistos Altos, ett vitt vin från Douro, snarlik Burgundisk stil, fruktigt, elegant vin med integrerade fat, citrustoner och mineral.
När förrätterna var uppätna, dukades de två första huvudrätterna upp, nämligen Tomato Gruoper (fisk i tomat) och Blue Lobster med ”Malandrinho” Risotto. Mycket gott! Vi fortsatte med det vita vinet till detta. Två kötträtter serverades närmast; Old Beef Sirloin och päronsallad med smålök och torkat rökt oxkött samt Oxfilé med benmärgssås och potatispuré. Vad hittade vi i vinlistan som dracks till det? Jo om inte en 2011 Javali Old Vines! Kul att våra viner hittar till finkrogarna! 😊 Vinet visades sig vara kraftigt, otroligt fruktigt, med integrerade fat, hög syra och tydliga blåbärstoner. Ett ungt vin med otrolig lagringspotential!
Så var det dags för desserten. Men – först en liten pre-dessert! Aprikossorbet på botten av kaksmulor. Friskt, gott och vackert! Till dessert serverades först ”Egg of Conventual Inspiration”, en efterrätt i form av ett ägg i rede, som var vackert och fantasifullt men… Det samma gällde den citrussyrliga ”Autumn Citrus”. Liknande konstnärliga utformning hade chokladefterrätten i form av en mandel ”Almond Transmontana”. Ostarna som var den fjärde desserten kändes lite torra och trista. Till detta dracks 1995 Fonseca Guimaraens Vintage Port, som gjorde oss en aning förbryllade med sin strama stil och rätt höga syra. Middagen avslutades med en surprise i form av en stapel med minimacarones och skumgodis.
En fyratimmars middag med utmärkt service och bemötande, mycket bra mat, mycket bra dryck! Efter taxi till vårt boende, tackade vi Stefan för fantastiska dagar med underbara mat- och dryckupplevelser och "guidning" i en fin stad och skildes åt för denna gång!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar