fredag 10 november 2017

Porto fredagen 10 november 2017

Tidigt uppe och frukost på vårt stamfik med kaffe och 'croissant' och kort bloggning innan besöket kl 11:30 på Grahams som innebar ett 'kort' stopp på Churchills alldeles i backen innan. Churchills är intressant då ägarna och tillika bröder är de som startade upp och drev Grahams innan de fick kalla fötter pga kommande förstatligande och sålde hela verksamheten och flyttade hem till England. Det blev inget med förstatligande och bröderna ville tillbaka till Portugal och Portvin och startade firman Churchills vars namn förekom i familjen. Nåväl vi stannade i backen och fick en minnesvärd provning av Churchills olika Portvinstyper, bla 2011 Churchill Vintage Port som hade en underbar koncentration och frukt. Ung men ju mer vi provar portvin ju mer uppskattar vi den unga fruktiga, sträva, livliga, koncentrerade vinet som en bra vintage står för. Vi provade även deras 10, 20 och 30 åriga Tawnys som hade en mer strikt och stram stil än Javalis fruktiga och otroligt koncentrerade Tawnys. 1994 och 1997 Churchill's Vintage var två vintage som verkligen särskilde sig. 1994 var brun och väldigt oxiderad? medans 1997 fortfarande var röd utan tillstymelse till oxidation. 
Tiden sprang iväg och vi fick skynda uppför backen till rundvandring och provning på Grahams. Rundvandringen var som rundvandringar brukar vara, nämligen mer propaganda än lärorikt. Nåväl...efter rundturen bar det iväg till provningsrummet som var mysigt och väldigt engelskt härligt. Vi provade bla 1980 Warre's Vintage Port, 1985 Dow's Vintage Port där 1980:an var underbar. Övriga provade: 1995 Quinta de Vesuvio Vintage Port, 2000 Graham's Vintage Port och 2004 Quinta dos Malvedos Vintage Port


Efter uträttad provning blev det lunch i Grahams restaurant där några åt en underbar Suckling Piglet medans andra åt Sea Brass och båda rätterna var fantastiska, grisen med sin mjälla konsistens och krispiga skal och fisken som var helt färsk och enkelt fräsch. Till grisen blev det en ung 2014 Quinta do Ataíde Touriga National som efter en tid i glaset och till köttet blev perfekt. Till fisken togs det in en Parcella Unica Alvarinho som såklart med denna druva som är otroligt anpassningsbar, var helt perfekt till fisken. Som dessert blev det en väldigt färsk Stilton samt några goda Tryfflar till 1983 Grahams Vintage Port och 1972 Grahams Colheita.  En strålande middag med förstklassig service och underbar matlagning. 'Lunchen' drev iväg och vi kom hem till lägenheten typ 16:00. 
Efter en kort vila var Stefan S på hugget och strax efter 19:00 var vi på The Wine Box för en ny mat- och vinupplevelse. Charlotte körde Räkor och Bläckfisk, Stefan 'panna', Sebastian typ Paprika, svamp och getostbröd och Stefan S Minihamburgare. Vinerna var 2014 Quinta do Crasto Reserva från Douro och 2009 Reynolds Reserva från Alentejo där det förstnämnda var särklassigt och riktigt bra med typiskt rödfruktig, syrlig blåbärston och bra djup. Desserten var en underbar Brownie och till det 1963 Golden White Port från Dalva. En underbar dag med otroligt mycket lärdom och underbar mat och bästa vinet tillsammans med nära personer var till ända.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar