söndag 14 oktober 2018

Vasastan 13 Oktober 2018

Vi lyxade till det med sovmorgon men var på plats 08:00 när Nybergs öppnade. Efter nån timmes skönt bloggande med frukost gick vi för att leverera vin till SB. Promenaden gick genom Vasastan till Norrtull och vidare till Solna. Stockholm ÄR vackert med alla vackra hus och små gränder. Vädret var underbart och på vägen tillbaka från Solna blev det ett pitch-stop på Ms Humble & Mr Frank där vi satte oss i det fina vädret med varsin öl och tittade på folkvimlet. Lotta tog en A Ship full of IPA Brutal Brewing och Stefan tog en Four Stroke IPA tillverkad av Höganäs Bryggeri. Båda hade bra beska men ölen från Brutal Brewing hade ett dåligt storbubbligt skum och var fadd i smaken. 
Efter denna härliga stund i solen begav vi oss hemåt med ett stopp på Österqvists på Odengatan för att köpa en ost till den lilla skvätt Quinta do Javali 20 Anos Old Tawny Port
Nu vankades det Ankbröst med söt cognacssås och råstekt potatis👆Till denna anrättning dracks det 2016 Revedon Brouilly från producenten Château Thivin, ägt sedan 1877 av familjen Geoffray. Doften på vinet var fruktig, med hallon och smaken lätt, fruktig med hallon, mineral och ett rund söt vaniljton i eftersmaken. Ett lätt, fruktigt 'lättdrucket' vin och som så passade utomordentligt till ankan med den söta såsen.
Thivin, namnet härrör från en tidigare ägare vid namn Thivind och som köpte egendomen efter den franska revolutionen. Då en liten egendom men under Geoffray så utökades arealen och familjen var även med att etablera Côte de Brouilly-appellationen. Egendomen sköts med hållbarhet och framtid som ledord. Man odlar gräs och blommor mellan raderna för att hålla igång biodiversiteten, besprutar inte och så plöjer man ofta jorden mellan raderna för att aktivera näring och vatten. Och det är ingen lätt uppgift i Côte de Brouilly där sluttningarna i vissa lägen är uppåt 50 procent! 2016 i Beaujolais är inte olikt flera andra regioner i norra Europa. En tidig vår följdes av kalla och fuktiga månader vilket medförde mycket arbete i vinmarkerna. Men värmen kom och september var den varmaste på fem decennier i regionen. Årgången är mer klassisk i sin stil, har inte värmen och djupet som 2015 där många viner har en rikedom som är närmast atypisk för Beaujolais. 2016 lär lagras fint mycket tack vare vinernas distinkta syra. Thivin lagrar sina viner nästan uteslutande i större gamla ekliggare, vissa närmre seklet i ålder. Endast ett toppvin ser barrique.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar