måndag 15 oktober 2018

Vinmakarmiddag med Schröder & Schyler 15 oktober 2018

Middag med vinprovning är ofta väldigt trevligt och denna dag gick middagen av stapeln på Leijontornet i gamla stan. Vi kom lite tidigt så vi satt oss i baren på Burgundy som ligger i samma hus som Leijontornet och som också inhyser Tweed, Djuret samt uterestaurangen Svinet. Charlotte tog ett glas Pierre Peters Champagne Cuvée de Reserve Blanc de Blancs och Stefan en mindre lyckad Chardonnay från USA, nämligen 2012 Layer Cake Chardonnay Central Coast Kalifornien, som nog hade legat öppnad lite länge och som hade en tydlig och påträngande doft av tryffel och hade en liten otrevlig bismak av desivon.

Den som började utveckla vingårdarna kring slottet var den engelske köpmannen Sir John Collingwood, som år 1751 köpte egendomen från den franske ädlingen Renard de La Salle. Ett knappt årtionde senare övergick ägorna till hans svärson Mark Kirwan, en irländsk handlare som bodde i Bordeaux. Denne Mark Kirwan var så stolt över att vara slottsägare att han gav egendomen sitt nuvarande namn ’Château Kirwan’. 1925 köptes det redan berömda slottet av Armand Schyler. Det ägs idag av hans sonson Jean-Henri som tillsammans med sina barn har satsat på utveckling och kvalitet.

Företagets huvudman Yann Schÿler ledde oss genom provningen och berättade om Bordeaux och familjeföretaget. Yann är också konsul för Sverige och de officiella mottagningarna för det svenska konsulatet hålls på Château Kirwan som ägs av Schröder & Schÿler. Utöver viner från Château Kirwan provar vi också viner från slotten Fourcas Hosten och Château Bernadotte.

Fördrink
blev vi serverade Grand Housteau Crémant de Bordeaux, som var bubblig men inte mycket mer. Till detta serverades Potatischips med sikrom, créme fraiche och gräslök samt Rotfruktschips med anklever, inlagd rödlök och cornichons där chipsen hade börjat bli lite mjuka och saggiga.
Förrätt
Steak Tartare Calabra och vinerna till detta var, 2011 Château Fourcas Hosten2010 Château Bernadotte och 2015 Charmes de Kirwan där den sistnämnda var det vin som stack ut. 
Varmrätt
Träkolsgrillad Côte de boeuf med sauce choron och trippelfriterad potatis. Vinerna till var 1996, 2000, 2010 och 2015 Château Kirwan där vi nog tyckte att 2015 var det vin som gav oss mest med bra koncentration och frukt.

Dessert
Äppelkomposition och Brännland iscider barrique

Som helhet en bra och intressant provning med skaplig mat.

Se mer om provningen här👆


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar