söndag 17 februari 2019

chez Chastel helgen 15-17 februari 2019

Fredag 15 februari 2019 
Eftersom vi började jobba en bra stund innan gryningen, kunde vi sluta i skaplig tid idag. Vi möttes upp ungefär vid Rolfs kök för att gå och uträtta några ärenden och slank sedan in på Man in the Moon, där många samlats från olika håll för en AW på väg hem från sina jobb. Vi slog oss ned vid ett av borden strax innanför dörren och beställde sammanlagt tre små glas stout, alla från USA. Först en Café con Leche från Florida-baserade Cigar City Brewing och en Lost Variation från Finback, N.Y. Vi delade sedan ytterligare ett litet glas, Void of Light från Gun Hill Brewing från N.Y. Alla tre var mycket trevliga, inte alltför söta med bra beska och lagom kolsyra.
Vi skulle egentligen haft gäster på lördagen, men eftersom både Stefan och jag kände oss trötta, förkylda, bestämde vi oss för att skjuta på träffen till en annan dag, för att inte riskera att vidaresprida några elaka bacillusker. Det gjorde att vi hade rejält med mat hemma och vi lagade redan på fredagen det vi skulle bjudit på, på lördagen. Iklädda varma myskläder och tofflor, tillreddes helstekt oxfilé, vitlöksdoftande potatismos, hasselnötcréme med tryffel och reducerad rödvinssås. Sanslöst gott!
Till detta drack vi ett glas 2012 Amarone della Valpoliccella från Mazzano, vilken kändes ung, alltför alkoholstark (16%) där vi kanske saknade lite mer mogen frukt och tyckte att vinet hade en vegetativ, grön ton som vi inte riktigt var överens med. Nästäppan lindrades än en gång med spray innan vi tidigt gick till sängs.
Lördag 16 mars 2019
Sovmorgnar hör inte till vanligheterna i det här hushållet men idag blev det en sådan. Kroppen kändes kanske något lättare när vi gick upp, även om näsorna preparerades med nässpray mot täppan, innan vi åt frukost på Nybergs och sen tog en lång, långsam promenad i ett Stockholm, som bjöd på klarblå himmel och nästan vårlikt solsken. Vi gick lite slingerikrokigt genom Vasastan, Östermalm, ut på Strandvägen, där vi slank in på Svenskt Tenn och liksom spontanköpte de ljusstakar (Kulan) vi så länge suktat efter!
Stefan, den klart mest nästäppte av oss två, fick gå i förväg hem medans Charlotte gick till Melanders och köpte lördagslunch i form av färska räkor och havskräftor. Skaldjuren vitlöksfrästes sedan lätt på stekhällen och intogs i sällskap av skidåkning på tv:n och ett glas kall Albariño, 2015 Paloma de Plata från Rias Baixas, Galicien, Spanien. Frisk, blommig med exotisk frukt som ananas, ett riktigt hyfsat vin som kommer att passa riktigt bra på balkongen i sommar!
Till kvällsmat blev det rester av oxfilén från igår. Det kändes inte ett dugg trist😛. Det var, förutom att det var lika gott som dagen innan, hur skönt som helst att middagen var förberedd! Vi tog ett glas mycket ung 2017 Bannockburn Pinot Noir från Felton Road, Central Otago, Nya Zeeland, som dessvärre inte var mycket att skriva hem om. Vi halvsov slött och snurvlande till Mellon och gick snart därefter till sängs!
Söndag 17 februari 2019
Ännu en lugn morgon, även om somliga av oss vaknade tidigare än den andra och stökade hemtrevligt i köket. Det blev långsam frukost till skidåkningen på tv:n innan, vi tog en härlig promenad i ännu en dag av blå himmel och strålande solsken.
Vi gick utmed Norrmälarstrand, tillsammans med mängder av andra soltörstande Stockholmsbor eller -besökande. Vi gick Birger Jarlsgatan fram till Odenplan och slank förbi Brunkebergstorgs Bageri på Dalagatan innan vi gick hem och dukade upp kaffebordet lite provisoriskt på balkongen.
Resten av dagen tillbringade vi framför tv:n slötittandes på skidåkning med bara ett brejk för tillagande av återstoden av oxfilén, potatisen, löken (både schalotten- och vit sådan) som tärnades och stektes. Vi tillförde bara lite brysselkål som frästes ihop med det andra på stekplattan till en härlig pytt, krönt av de gulaste av äggulor. Det fanns även rester att dricka, så vi tog var sitt glas av Pinot:en till maten. Vinet kändes inte mycket bättre idag, kan väl tilläggas...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar