fredag 27 september 2019

Alsace Fredag 27 September 2019

Frukost för Stefan å Lotta vid 8-tiden på café 1924 les Cafés. Espresso, Croissant och bloggning följt av cykelhyrning borta vid tågstationen. Vi hyrde cyklar, mycket fina å bra, och väntade sedan att grabbarna skulle anlända vilket de gjorde efter att frukostat och inhandlat dagens lunch bestående av en flaska vin och andra godsaker. 
Framåt 11-tiden anträdde vi dagens cykeltur nyfikna och förväntansfulla. Färden gick i ett lite grått regntungt väder mot Ribeauvillé via Turckheim och Riqeuwihr. Relativt lätt cykling med nåt motlut vid Riqeuwihr men framförallt ett evigt letande och chansande pga undermålig skyltning, nåväl, målet var Trimbach i Ribeauvillé kl 13:30 och dit nådde vi trots allt något tidigt, vilket vi utnyttjade till en superb lunch under en kastanj i en av byns parker. 
Lunchen bestod av Painriche, två lokala ostar vilken den ena var Munster samt Persika och Äpple. Vinet kom från biodynamiske Marcel Deiss 2013 Gruenspiel Le jeu des Verts vilket är en fieldblend av Pinot Noir, Riesling och Gewurtztraminer vilket är Marcel Deiss signum då han förordar terroir framför druva. Vinet var friskt, fruktigt och lite blommigt med doft och smak av fläder och citrus. En mycket god och välgörande lunch i grådasket under kastanjen. Efter lunchen cyklade vi 100 meter till Trimbach för en bokad provning i varmt och ombonat provningsrum. Vi provade en del av deras produktion.
1. 2017 Trimbach Riesling Ribeauvillé

2. 2016 Trimbach Gewurtztraminer Ribeauvillé

3. 2017 Trimbach Riesling Réserve Ribeauvillé
4. 2016 Trimbach Riesling Sélection de Vieilles Vignes
5. 2016 Trimbach Pinot Gris Réserve Ribeauvillé
6. 2013 Trimbach Gewurtztraminer Réserve Ribeauvillé
7. 2007 Trimbach Riesling Cuvée Frédéric Emile (defekt, oxiderad)
8. 2011 Trimbach Riesling Cuvée Frédéric Emile
9. 2017 Trimbach Pinot Noir Réserve

Det var en bra provning med trevligt bemötande och genomförande av provningen. Vinerna emellan var olika och visar att Riesling är den druva som vi enskilt tycker bäst om så här långt. Pinot Noir nådde inte ända upp och 2011 Trimbach Riesling Cuvée Frédéric Emile var den som vi tyckte bäst om. Efter lite diskuterande och filosoferande drog vi på oss cykelmunderingen och tackade för oss för den här gången. 
Uppför backen åt höger till en underbar utsiktsplats där vi gjorde tabberas på resterna av tidigare lunch inkl vin omedvetna om kommande strapatser nämligen djävulsbacken innan Hunawihr, tillika omnämn backe upp till Riqeuwihr, ihållande regn OCH motvind. 
Väl upp på toppen och några små knölar bar det av nedför till Kayserberg där äldste sonen räddade en mus från alkoholdöden....tror vi😁, och Domaine Weinbach där vi pustade ut innan vi hjärtligen mottogs, blöta och trötta som vi var, av Catherine Faller i det varma och ombonade bondköket hos familjen.
Vi fick prova.

1. 2018 Domaine Weinbach Riesling Cuvée Colette

2. 2018 Domaine Weinbach Riesling Schlossberg Grand Cru
3. 2018 Domaine Weinbach Riesling Schlossberg Cuvée Ste Catherine Grand Cru
4. 2018 Domaine Weinbach Pinot Gris Clos des Capucins
5. 2018 Domaine Weinbach Pinot Gris Cuvée Laurence
6. 2018 Domaine Weinbach Gewurtztraminer Cuvée Laurence
7. 2018 Domaine Weinbach Gewurtztraminer Furstentum Grand Cru
8. 2017 Domaine Weinbach Pinot Gris Sélection de Grains Nobles
En underbar provning där familjen Faller bjöd in oss i sitt hem och lät oss prova deras förnämliga viner. Alla viner var unga och behövde ett par år på sig att utvecklas. 2018 Domaine Weinbach Riesling Schlossberg Cuvée Ste Catherine Grand Cru var ett underbart vin som kommer att bli fantastiskt framöver. Ett vin överraskade oss verkligen då vi provade 2018 Domaine Weinbach Gewurtztraminer Furstentum Grand Cru och fann den fantastiskt bra, den hade inte den har typiska Gewurtztraminer-känslan med lite fet struktur och låg syra, tvärtom var detta ett friskt och fräscht vin med bra kropp och bra syra. Generellt så är Weinbach:s stil fruktig och fyllig.

Efter ett litet tamt hejdå från oss cyklade vi vidare mot Colmar där vi i utkanten av staden, några kilometer hemifrån, punkterade Benjamins framdäck. Efter ett telefonsamtal till uthyrarna kom de med servicebil och 20 minuter senare var på väg igen...imponerande service. Efter lite vila, dusch och uppsnyggning var vi ute på stan igen för kvällens middag. 
Stegen gick emot Les Circles des Aromes där de stoltserade med 250 olika viner på glas. Vi fick en plats i källaren😔 och även om det var mysigt så blev vi lite isolerade där nere, men ok vi beställde en Ost- och Charkbricka för fyra som var i minsta laget för två personer. Vi beställde varsitt vin på glas som vi sedan lät gå runt bordet för omdöme. Valet blev:
2004 Domaine Weinbach Gewurtztraminer Altenbourg Grand Cru Cuvée Ste Cathrine
2007 Valentin Zusslin Riesling Pfingstberg Grand Cru
2014 Bott-Geyl Riesling Schonenbourg Grand Cru
???? ?????????
Weinbach:en visade sig vara söt vilket inte framgår i mer än undantagsfall på etiketterna i Alsace. Vinet var fantastiskt gott men förväntar man sig ett torrt vin och man får ett sött blir det inte bra. De andra var mycket bra viner där återigen vinet från Zusslin visade sitt friska register med petroleum, harts, apelsin och citrus.
Några av oss var fortfarande hungriga och vi bröt därför upp redan efter ett glas (sittplatserna gjorde sitt till kanske). Nu ville vi gå någonstans med bra vinlista med många Alsaceviner och varm mat. Vi försökte på några restauranger med de flesta stängde köket kl 21 ??!!
Till slut landade vi på 'vår' mysiga restaurang L'un Des Sens. Några beställde in Rökta vaktellår och någon Äggröra. Vinet blev en 2012 Riesling Grand Cru Pfingstberg från den braiga producenten Valentin Zusslin som var lika bra som de tidigare Zusslinarna 2007 och 2009 som vi druckit här men 2012:an var ung och oförlöst. Fin fruktig doft med citrus och petroleum och smaken var härligt stram med citrus, petroleum och harts. De rökta vaktellåren passade förvånansvärt bra ihop med vinet. Ägget....hmmm. 
Stefan satsade på en lite för torr och osöt Plommonpaj till dessert de andra Crème Brulèe Choclate och till det varsin 2:a Gewurtstraminer Marc som var fruktig och mycket god.
Efter en bra och trevlig kväll med avslappnad servering, god mat och gott vin gick vi sedermera hem för att vila ut efter en aktiv och intressant dag.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar