torsdag 26 september 2019

Alsace Torsdag 26 september 2019

Gick upp tidigt i Köping, packade och hämtade Benjamin för vidare transport till Arlanda, där Sebastian mötte upp. Den numera traditionella Champagnefrukosten på Pontus in the Air blir som en liten kickoff där planer smids inför kommande resa. Det blev Omelett för några och Ost- och skinkfylld Croissant för några. Charles Heidsieck Brut Reserve fick bli bubblet som dracks till. Med en blandning av 40% Pinot Noir, 40% Chardonnay, 20% Pinot Menuier och medelålder på reservevinerna på 10 år var vinet friskt med bra distinkta bubblor, gula äpplen, nougat, jäst och stråk av mandarin. 
Ojdå nu går flyget till Zürich och vidare typ 15 mil med bil till Alsace och staden Colmar. Bilresan gick bra med ett stopp för förfriskningar och efter lite strul med incheckning och parkering så begav vi oss ut på stan för att äta nåt litet. 
Efter lite zick zackande i gamla stan bänkade vi oss till sist på mysiga  L'un Des Sens där vi åt Sardiner, Veggo Tappas och OstVinet 2009 Riesling Grand Cru Pfingstberg från Valentin Zusslin. God mat och ett vin som hade härlig lite mogen typisk rieslingdoft med touch av bensinmack, päron och honung. Smaken var densamma med ett pepprigt inslag. Ett gott härligt friskt rent vin med allt som en lagom mogen Riesling står för. 
Efter detta gick Sebben till lägenheten för jobb...vi andra anträdde den anrika restaurangen Bartholdi för kvällens middag. Lokalen andades 70-tal med upplysta rum via takbelysning och bord med riktiga tygdukar. I väntan på Sebastian tog vi in en Crémant d'Alsace blanc de blancs från Dopff au Moulin som var först med att producera Crémant i Alsace. Vi satt där i den pompösa lokalen, tittade i menyn och vinlistan och pratade lågmält och det var mysigt och det var lugnt och det var en skön början på kvällen och resan.
När vi blev fulltaliga beställde vi, och som förrätt blev det Foie gras d'oie et Canard frais fait maison, hemgjord anklever helt enkelt, och till det 1998 Muscat Sélection de Grains Nobles från producenten Aiméstenz. Vinet var fint sött, mörkt bärnstensfärgat med lätt botrytiskaraktär med honung, saffran och apelsin och passade perfekt till anklevern. 
Till huvudrätt blev det Magret de Canard Sauce Échalote et petits légumes fris, dvs Ankbröst med chalottenlöksås och färska grönsaker för några och för andra Truite braisée au Riesling et pommes vapeur, dvs Rieslingbresserad Forell med ångat äpple. Tillsammans bestämde vi oss för 2015 Riesling Grand Cru Schlossberg Cuvée Catherine 'L'Inédit' från C. Faller et Filles (Domaine Weinbach). Maten var vällagad och vinet bar en doft av färska päron, citrus och en svag hint av petroleum. Smaken var absolut torr, fruktig och härligt frisk syra med päron och petroleum. Ett underbart frisk vin med bra djup, om än lite ungt.
Första dagen var till ända och alla längtade nog efter sängen😁

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar