torsdag 22 december 2016

Födelsedag 22 december 2016

Efter en dag med gran-, mat- och julklappsinköp var det skönt att sova liite längre, äta frukost relativt i lugn å ro, pyssla lite och invänta gästerna.
Vi drack en Tsarine Premier Cru Brut från Chanoine Frères till lunch som kanske lämnade lite mer att önska. Den hemgjorda portvinsglöggen värmdes och apelsinpepparkaksskruvarna dukades därtill. Farmor Sonja kom som vanligt först, någon halvtimme innan avtalad tid, strax därefter kom Stefans barn och Sanna.
Som traditionen bjuder så drack vi glögg, knäckte nötter, åt godis och klädde granen till allas munterhet och glädje. Jaja lite diskussioner och meningsskiljaktigheter omkring ljusslingans applicering, huruvida den skulle utföras allra först eller inte, uppstod helt traditionsenligt, men detta klingade snart ut i muntra skratt och ljusslingan lades med säker hand av födelsedagsbarnet. Vissa iklädde sig rollen som rena påklädare medans andra tyckte sig vara mer åt designhållet och hade åsikter om de olika föremålens placering och ledde proceduren från håll. Topptjärnen sattes slutligen dit av utsedd topptjärneapplicerare, vilken detta år var Sebastian, som skötte detta uppdrag till full belåtenhet. Granen var ståtlig där den stod och alla beundrade årets gran och tyckte att det var den finaste och det var jul och det var mysigt och julmusik strömmade från obetalda Sonos högtalare.
Efter lite samkväm värmdes räksoppa på egna skal och till det ett gott valnötsbröd med holländsk Edamer. 2012 Belondrade y Lurton ifrån vindistriktet Rueda i Casilla y León som ligger en bit söderut från Rioja och gör bra vin på druvan Verdejo, fick både vara i soppan och dessutom njutas till densamma. Vinet var fruktigt, fet mineraliskt med gula äpplen och fat men ändå rätt frisk syra. 2014 Pernand-Vergelesses Premier Cru Sous Frétille från vår egen Domaine Rollin Pere et Fils togs fram för samtalet hade en stund handlat om Chastels åtaganden ihop med Rollin. Om vi tyckte Belondrade var friskt med rätt bra syra så var jämförelsen med Sous Fretille slående märkbar då Rollins vin verkligen var friskt med hög citrussyra, mineral och lite fat, vinet har också en underbar textur i all sin elegans. Vi är stolta för er Simon. Nu sög det i kaffetarmen, å inte bara hos Sonja, så kaffe serverades och till det en alldeles förträfflig födelsedagstårta á la Charlotte. Kvällen led mot sitt slut och i vanlig ordning avlägsnade sig farmor först och lite senare avgick resten av gästerna, med lov om snart återseende, efter lite pumsning i soffan. Det hade varit en fin dag att fylla.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar