måndag 26 december 2016

Födelsedagspresentfest 26 december 2016

Vi vaknade på annandagen rätt trötta och nöjda med de gångna juldagar som tillbringats i den Chastelska våningen. Kökspersonalen tillika serveringspersonal kom tidigt då det verkade vara mycket att bestyra och då det blev stök, bök och hemlighetsmakeri så gick Stefan en skön promenad i det att han oxå hälsade på farmor Sonja för en god kopp kaffe samt ett besök på kyrkogården och pappa Eriks grav.
Väl hemma på stora gatan igen och en underbart väldoftande våning med ivrigt jobbande söner med flickvän och sambo så blev det lite vila och sedan uppklädning för stundande middag.
Middagen började med en entrérätt, som serverades av snyggt uppklädd serveringspersonal tillika middagsgäster, och bestod av Ugnsbakade Rödbetschips med tillhörande dryck 2006 Pol Roger Brut Vintage. Betorna var underbart småknaprigt söta med ett stänk av salt och vinet med sin lite mognad, fruktiga och lagom citrussyrliga stil passade bra därtill.
Efter lite mingel och prat om ditten å datten serverades en alldeles underbar Creme Ninon med vispad grädde, hembakt surdegsbröd samt egengjort smör. Pol:en fick stå för en alldeles magnifik följeslagare till denna lena rätt. Surdegen föddes, om jag inte är helt felinformerad, redan förra året då sönerna trodde att Stefan fyllde jämt. Nu har den matats och uppfostrats och det var en fröjd att se resultatet. Riktigt proffsigt utseende och smak.
Nu försvann personalen till köksregionerna och födelsedagsbarnet fick klara sig själv en stund. 
Knappt hade ärtornas välsmakande och tydliga ärtighet tynat bort förrän det hördes försiktiga men bestämda steg från hallen och en mycket väldoftande och vacker tallrik med Moule Geuze och en skiva surdegsbröd bars in och serverades med 2012 Bzart Lambiek Millesime Biere Brut non dosé som också var den vätska som Moulen var ångad i. Moulen var fantastisk god med rena smaker av mussla och öl. Själva vätskan som var en fröjd att suga upp med brödet var kraftig och ren och musslorna var stora och fasta. Ölen som mången ölfantast ej skulle klassa som öl utan snarare som ett mousserande vin hälldes på flaska för att få jäsa (liqueur de tirage) oktober 2013 för att ligga på jästen i 13 månader för att sedan filtreras och tappas på slutbutelj (dégorgement) i november 2014. Ett helt fantastiskt öl med fruktigt, syrligt smak och med känsla av mousserande vin... men ändå inte. Mycket bra jobbat och ett stort plus för att själva såsen ej var gräddförstärkt, vilket gjorde rätten än mer basic. Även Jonathan var lyrisk 😊. Vi hade mysigt och trevligt runt bordet och snart avvek delar av handräckningen för att förbereda nästa rätt. Några blev kvar vid bordet och småpratade. 
Nästa rätt som serverades var Anklevertoast på en bädd av äppelkompott serverad på smörrostat surdegsbröd och till detta en ung söt, frisk 2013 Chateau Grillon från Sauternes med bra frisk syra och lite men tydliga inslag av saffran och aprikos. Kombinationen Sauternes och anklever är gudomlig. Sauternes som är ett vin från distriktet Graves i södra Bordeaux och som görs på druvor, Semillon och Sauvignon Blanc, angripna av mögelsvampen, Botrytis Cinerea, som i dessa gynnsamma förhållanden angriper druvan på ett positivt sätt och gör så att druvan får en hög koncentration av socker och får den söta karaktär som man eftersträvar i Sauternes samt även i andra delar av världen bla Tokaji (ungern) och Trockenbeerenauslese (Tyskland) och som kallas 'ädelröta'. Under andra förhållanden kan samma mögelsvamp ge upphov till en oönskad karaktär sk  'gråröta'. 
Smuttandes på underbara nektar från Sauternes inväntades huvudrätten som efter ett tag bars in och bestod av Rådjursfilé med rödvinsrisotto och syrade kantareller från Ilsholmen. Till detta serverades en perfekt mogen och fruktig 2006 Chateau Trotanoy från Pomerol på Bordeaux högra strand. Filén var underbart mör och smakrik och med risottons krämighet och kraftiga smak var vinet en självklar och perfekt ledsagare. Vinet hade en stor, fruktig, örtig och fatig doft med mogen karaktär och inslag av mogna körsbär, något svart vinbär, lavendel, lakritz och mint. Smaken var torr, fyllig med klara men mjuka tanniner och bra syra. Vidare var smaken en förlängning av de karaktärer och egenskaper som doften lovade samt en fet mineralitet och slutet var långt lite oxidativt och fatigt. Ett kraftigt, intensivt tätt örtigt vin med viss mognad och med härliga inslag av lavendel, mint och lakritz samt fint integrerad strävhet. Födelsedagsbarnet gissade på en modern Rioja pga dess täthet och örtighet. 
Nu började en lätt och härlig mättnadskänsla infinna sig då det förkunnades att desserten förestår och att den dessutom bestod av den dessert som enl många är den ultimata desserten, nämligen Crépes Suzette med vaniljglass. Bukstindheten var som bortblåst och den imponerande flamberingen i köket var lysande utförd av köksmästare S. Lembke ivrigt påhejad av övriga. Till den underbart fräscha och apelsindoftande rätten serverades 2009 Chateau Dereszla Tokaji 5 Puttonyos som med sin fruktighet och botrytissötma passade utmärkt till crepsen.
Vad är väl en bra middag utan en för magen och själen god Grappa, i detta fallet Grappa Nardini Aquavite, och till det egentillverkad och rullad alldeles fantastiskt len och god Chokladtryffel och för den som ville en god kopp kaffe. Middagen var till ända och födelsedagsbarnet kan bara förundras och imponeras av det jobb som utmynnade i denna fantastiska middag i lägenheten på Stora Gatan i Köping. Tack för en underbar kväll tillsammans. Födelsedagsbarnet är 'stolt för er'.😊

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar