lördag 24 december 2016

chez Chastel Julafton 2016

Vi gick upp tidigt på julaftonsmorgonen. Charlottes hand tenderade att bli värre. Gårdagen var en dag av förberedelser och allmänt julmys.
Dagen innan julafton känns så skön, det ligger förväntan i luften och är man ledig, som vi var,  är det så skönt att stöka omkring hemma och förbereda maten där skinkan är central då den sprider en sån härlig doft från ugnen och sedan framåt kvällen skära några skivor av den ljumma nygriljerade skinkan, lägga på knäckebröd, bre på lite hemgjord småstark sockersenap👆 och tillsammans med en god, sur Rodenbach Grand Cru från Belgien, avnjuta det som nog är det juligaste, förutom tomten då... Nåväl, vi gick upp i ottan och började pyssla med allehanda julstök. Tyvärr blev Charlottes hand bara värre så det bar av till akuten runt 10-tiden. Det mesta var redan förberett och det var bara slutklämmen som återstod av förberedelser. Sonja kom, två timmar före utsatt tid (till hennes försvar bör nämns att vi hade glömt meddela henne att samling skulle ske kl 14:00 och inte kl 12:00).
Det gick ingen nöd på henne, som hon själv uttryckte det, och hon bjöds hemgjord glögg och 2011 Côte-Rotie Brune et Blonde från producenten Guigal i norra Rhône, ett alldeles underbart vin med mer tanniner än jag minns. Två timmar senare anträdde gästerna juluppstyrda och glada önskandes 'God Jul' och andra glada juliga artigheter. Charlotte meddelade att provsvaren anlänt och att hon borde vara hemma inom en timme, efter ett besök på apoteket. Gästerna bjöds rostad engelsk fruktkaka till glögg och 2012 Ossian från Rueda i Spanien och 2012 Riesling Roseneck från producenten Georg Breuer i Rheingau, Tyskland. Det minglades och skålades och strax kom Charlotte och alla voro samlade och tankarna vandrade till våra nära och kära som inte var närvarande.
NU ÄR DET KALLE skallade det och alla samlades framför TV:n med dryck, nötter och godis för att än en gång bevittna Ankans, Tjurens, Musses och andra djurs förehavanden i tecknad lite 'out of date' format... men kul å mysigt är det 😊!

Julmaten iordningställdes och framdukades och drycker, både jäst och brygd, frambäres. De bryggda varorna bestod av dels Rodenbach Grand Cru, dels av Tempel Mörker Sour Black Ipa, båda härligt sura och mycket bra till den feta julmaten. Vinerna var de ovan nämnda Ossian och Riesling Roseneck som var enastående starka emot maten där Rieslingen var den som funkade allra bäst, samt vårt husvin el Puntido från producenten Vinedos de Paganos som håller till i den lilla byn Laguardia i La Rioja, den här flaskan var från 2010. Det pratades, sorlades, mumsades, skålades och druckes och det var fint att vara. Tiden sprang iväg och det blev dags för Jonathan att gå till kiosken å köpa tidning, vilket var väldigt tråkigt, då tomten kom med en herrans massa paket precis nån minut efter att Jonte gått. Klappar delades ut till allas förtjusning och tomten verkade snäll och givmild denna förtrollade afton. Knappt var säcken tom och tomten puts väck då Jonathan kom åter från tidningsuppdraget och kastade sig snabbt och girigt över det tomten lämnat åt honom. Strax efter sedvanlig betackelse och frågande huruvida tomtens gåvor passade eller var till lags i storlek och utförande, dukades det till dessert bestående av apelsinparfait med en kraftfull, mycket söt, saffrans- och botrytisdoftande/-smakande 2009 Chateau Coutet från Sauternes, som mycket passande dryck. Kaffe serverades. Efter ett tag bröt Annica och Anders upp medans resten spänt inväntade tid för vederkvickelse och andlig spis i form av midnattsmässa i Köpings kyrka. Mätta och fyllda med spända magar (ja åtminstone Stefans) gick vi den korta promenaden till kyrkan där skönsång mötte och följde oss genom hela mässan som annars präglades av prästens lite rigida och strävt omoderna genomförande... men musiken var skön att höra och vi njöt och vi fann lugn i den stora trygga, varmt bonade salen. Strax ljöd slutpsalmen och vi gingo sakta, ja farmor Sonja småsprang åt sitt håll, hemåt. Det hade varit en bra dag, förvisso tillbringade Charlotte halva dan på sjukan, men allt gick bra till slut och vi gick nöjda i säng för att somna direkt.

2 kommentarer: