tisdag 20 juni 2017

Chefs table på atSix 14 juni 2017


I ett underbart väder gick jag från Torsgatan till Grand Hotel där Charlotte mötte upp. Efter en härlig stund på Terassen med ett glas Pol Roger gick vi till hotellet för att svida om och sedan en skön promenad till Brunkebergs Torg och nya hotellet atSix som har tagit med sig lite bra folk från Villa Källhagen. Aktiviteten för kvällen var en vinmiddag anordnad av Lively Wines tillsamans med Michel Jamais, en sk Chefs Table. Vinerna denna kväll kom från 'kungen av Hermitage' M.Chapoutier. Vi var typ 11 pers som satt vid ett underbart runt bord precis vid köket. Jag kommer att kommentera maten i kombination till drycken. 
Vinerna beskrivs i detalj här👆

Som entrédryck fick vi ett glas NV Billecart-Salmon Reserve Brut av 40% Pinot Meunier, 30% Pinot Noir och resten Chardonnay som hade en stor mineralisk doft med gula äpplen. Smaken var citrusbaserad med mycket hög syra...lite för hög?! Denna dryck var vår följeslagare till första rätten, Macarones med tupplevermousse och saltstekta linfrön och lufttorkad skinka. Rätten var alldeles underbar med den söta macaronen och salta fröna mot den lite 'råa' levern...mums!! Champagnen var ok till tack vare sältan i maten som matchade mineraliteten i vinet men den höga syran klingade lite för högt.
Nästa rätt var Råmarinerad Pilgrimsmussla Krispigt kycklingskinn Gurka Mango och Rökt soja. Dryck till denna rätt var 2015 M.Chapoutier Viognier de ľArdéche, ett vin som inte kommer från firmans egna vingårdar utan från köpta druvor. Druvan är svår att bemästra både för odlare, producent och senare i köket. Skördefönstret är kort och druvan är syrefattig vilket ställer krav på odlare och kocken. När den är som bäst hanterad får den en fräsch blommighet och en fet mineralitet. Det här vinet hade behövt lite mer friskhet, den blev lite fadd då den mineraliska fetheten tog över. Dock räddades kombinationen till rätten av mangon som parade ihop vin och mat bra. Maten med den fint skurna musslan och sältan från sojan var fantastisk.
Efter denna rätt gick vi över till firmans egna högklassiga biodynamiskt skötta vingårdar. 
Vi blev serverade Grillad Röding med Spetskål Ostronsmörsås och Ostronblad och till detta drack vi två stycke vita Marsannebaserade viner från Saint-Joseph, 2015 M.Chapoutier Saint-Joseph Les Granilites Blanc som kommer från de lägre och lite flackare delarna från den annars mestadels branta vingården Les Granits. 2014 M.Chapoutier Saint-Joseph Les Granits Blanc från 50-70 åriga Marsannestockar med en avkastning på låga 20 hektoliter per hektar. Lagras på helt nya ekfat och kommer från branta Les Granits. Vinerna var fantastiska och passade utmärkt till maten där Les Granilites blev våran favorit pga dess underbara elegans och perfekta matchning till ostronsåsen. Maten var fantastisk där fiskens relativat vaga smak backades upp av den härliga lite sotade spetskålen och den magiskt milda ostronsmörsåsen. Kvällens bästa servering.
Nu lämnade vi de vita för en stund och gav oss in i de rödas värld. Först ut var Halstrad Torskrygg Majonäs med ängsyra Saltrostad mandel Potatis och hyvlad försk blomkål. Vinet som serverades var lite otippat var den röda motsvarigheten till den vita les Granit, 2014 M.Chapoutier Saint-Joseph Le Granits Rouge som var ett robust, elegant rätt kraftigt vin som blev lite för kraftigt, trots sin elegans, för torsken som i sin tur var magnifik.
Vi lämnade fisk och gick över till kött och nästa rätt blev Grillad Kalvryggfilé Picklad tomat Friterad broccoli Tuppleversmör och Endive. Vinet till denna rätt kom från södra Rhone, närmare bestämt från Chateauneuf-du-Pape och 2014 M.Chapoutier Châteauneuf-du-Pape Barbe Rac på 100% Grenache som skilde sig rätt markant från de viner från norra Rhône vi provade. Här pratar vi lite ljusare utseende, sirlig rödfruktigt, intensivt, fläskigt vin i lite Burgundisk stil fastän lite fylligare. Kalven var god med sina tillbehör men fick spela lite andrafiol då vinets inneboende kraft och fyllighet skuggade maten.
Den andra kötträtten blev Lammytterfilé Glödbakad rödbeta Lammfond och Riven sommartryffel. Det serverades två unika och svåråtkommliga viner av yppersta världsklass från två lägen på 'berget' det ena var 2014 M.Chapoutier Ermitage Le Meal och det andra var 2014 M.Chapoutier Ermitage Le Pavillon. Rätten var som föregående lite blek med tryffel som inte smakade mycket, dessutom krävde vinerna mer kraft i maten.
Den slutliga rätten var Brillat Savarin Tryffel Brynt smör Citron och Hasselnötter. Som sista vin serverades 2014 M.Chapoutier Ermitage de ľOrée på 100% Marsanne från en liten lott i vingården Les Murets, och det var otroligt gott till den lena, feta osten som var perfekt balanserad med lite rivet citronskal över för att matcha vinet.

In alles en underbar middag och provning med härligt kök och kompetent framfört. Sakta gick vi hem framåt midnatt och glömde betala 🙂

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar