fredag 14 december 2018

Beaune 14 december 2018


Strax efter sju steg vi in på Le Grand Café de Lyon för frukost och beställde varsin dubbel espresso och croissant. Vi hann med en beställning till innan vi packade ihop våra saker och gick tillbaka till lägenheten. En kort stund senare var vi ute igen i den friska, lite bitande kylan och gick en rask promenad runt stadens utkanter. 
När vi kom tillbaka kikade vi i affärer och slank sen in på Le Bistro Bourguignon. Det var för tidigt för lunch (ja klockan var ju inte mer än typ kvart i tolv..!) så vi fick nöja oss med var sitt glas vin och några brödpinnar. Men vinet var inte vilket vin som helst utan kom från vår producent! 2016 Domaine Rollin Pernand-Vergelesses som var lite knuten till att börja med, fruktbärig i doften med rödsyrliga körsbär. Smaken var friskt rödbärig med antydan till röda vinbär, bra syra med balanserad strävhet och lite antydan till vanilj i eftersmaken. Ett perfekt vin för barhäng och buffé med sin lätta osträva stil. På väg tillbaka från bistron gick vi in i den härliga ostaffär vi oftast besöker när vi är här. 
Vi gick därifrån med diverse lokala produkter i form av ost och salami plus en flaska 2014 Domaine Rollin Premier Cru Iles Vergelesses Detta dukade vi upp på bordet (i den mycket kylslagna lägenheten!!) som också pyntades med en färgglatt blinkande ljusslinga som vi lyckades hitta långt in i en låda! Ljusslingan blinkade ivrigt men stämningsfullt ikapp med ljusslingan i julgranen. Mycket mysigt blev det!! Vinet hade medelstor fruktig doft med skogsgolv och rödmörka bär och återhållsamma fat med vildhallon eller körsbär. Smaken var fruktig, balanserad syra och strävhet med röda bär och lite antydan av fin vanilj i slutet. Ett sirligt fruktigt relativt lätt vin med härligt ung frukt/bär, mycket gott, drick nu och 5 år framåt. Innan middagen på restaurang Ma Cuisine, där vi beställt bord till kl 19, värmde vi oss med bad och sedan kröp vi ner under täcket och såg klart filmen vi somnade så skönt till kvällen innan. Lägenheten är trevlig, men "iskall" räcker knappt att beskriva temperaturen inomhus. Invirade i täcke traskar vi omkring inomhus med skorna på...
På slaget sju klev vi hungriga in på restaurangen. Det blev en amuse bouche i form en liten smördegssnurra med ost och till det Champagne Philipponnat  som hade en mycket livlig mousse med gula äpplen. 
Vi kände för fågel och beställde varsin Pigeon entier roti, dvs helstekt duva som serverades med en liten potatiskaka. Vi hade egentligen tänkt oss vitt ikväll men ändrade oss och beställde istället rött till duva. 2001 Beaune Les Cras från Domaine du Château de Chorey hade stor sötfruktig fatig, sirlig doft med mogna körsbär och aningen vanilj. Smaken var medelfyllig frisk, fatig och fruktig med mogna körsbär. Ett fantastisk drickbart vin med härlig mogen frukt. Château de Chorey är ett vackert slott med vallgrav i Chorey-lès-Beaune. Benoit började, tillsammans med sin far Francois, arbeta på egendomen 1989. 1999 tog han till slut över ansvaret för den. Egendomen omfattar nästan 17 ha med vingårdar i Beaune, Chorey, Pernand och även lite i Meursault. Man har jobbat organiskt i alla vingårdar sedan 2001, med början 1997/98. Benoit var en av de första (1995) att följa den organiska metoden "lutte raisonée". Två tredjedelar av egendomens vingårdar har en medelålder på ca 70 år och en tredjedel 25 år. För de röda har mängden ny ek minskats de senare åren, från att ha varit 100% till nuvarande 50% i 500 liters fat. De röda buteljeras normalt efter 15-18 månader utan klarning eller filtrering, om årgången tillåter. För de vita kyls musten efter pressning och jäses sedan på fat på låg temperatur, inte över 20 grader. Vinet genomgår battonage i slutet av den malolaktiska jäsningen. Efter 12 månader filtreras de lätt innan de buteljeras.
Som avslutning på måltiden blev det chokladkaka och 1965 Chartreuse från Tarragona till Stefan och 1999 Marc de Bourgogne från Domaine de la Romanée-Conti och Créme Brulée till Charlotte. Mycket nöjda tog vi en liten promenad i staden för att låta maten sjunka lite innan vi gick tillbaka till lägenheten.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar