lördag 15 december 2018

Beaune 15 december 2018

Frukost som vanligt på Grand Café vid torget. Lite senare tog vi en promenad till tågstationen och köpte tågbiljetter inför morgondagens hemresa. Vi tog långa vägen hem, den som gick runt innerstadens utkanter, med bara ett stopp hos Jean Bouchard. 
När vi kom tillbaka gick vi runt och kikade bland stånden på den marknad som hålls varje lördag året runt. Det var många försäljare och mycket folk som var där och handlade. 
Vi slank förbi 'vår' underbart hemtrevligt julpyntade restaurang Bistrot Bourguignon där vi tog ett glas 2017 St Aubin från Domaine Larue och ett glas 2017 St Romain att dela på. Åtminstone vinet från St Aubin var riktigt bra med distinkt och frisk fruktighet. Vi älskar den här restaurangen och besöker den alltid när vi är i Beaune. 
Vi köpte nygrillad kyckling på torget, en baguette på bageriet och gick sedan till ostaffären och köpte en bit 24 mån underbar comté, chips och en flaska 2017 Domaine Rollin Hautes-Côtes de Beaune. Dessutom två lokala öl, Belenium Brune Numéro 4 och Biére Noël, som vi blev nyfikna på och köpte med oss. Det är ju inte alltför ofta vi dricker Burgundisk öl vetja. När vi kom hem dukade vi fram allt på bordet och åt en härlig lunch. Resten av eftermiddagen slappade vi och tittade på film innan vi gick till restaurang La Lune kl 7 PM.
Vi hade bokat bord innan avresan vilket visade sig turligt då restaurangen snart var fullsatt. Vi hade bett om att bli placerade vid bardisken och fick också platser där. Trevligt att se på nära håll hur samspelta, skickliga och proffsiga servitören och kocken är (de enda som jobbar i restaurangen). Det fungerar så att man beställer rätterna efterhand. 
Vi började med var sitt glas Champagne Janisson & Fils Blanc de Noir och en skål Edamame-bönor. Champagnen var frisk, fyllig med lite autolytisk karaktär, dvs brödighet. Mysfaktorn höjdes ett par snäpp när vi såg stora snöflingor singla ner utanför fönstret! 
Till resten av rätterna beställde vi, på sommelierens inrådan, en 2011 Gevrey-Chambertin Aux Corvée från Domaine Henri Richard som hade en stor fruktig lite fatig silkig doft med klassiska rödmörka bär som ex vildhallon. Smaken var hallonfruktig, lite fatig, friskt lent med hallon mineral och liten strävhet och antydan till pikant beskhet i slutet. Ett fantastiskt gott underbart silkigt lättdrucket vin med härlig frukt. Domaine Henri Richard  är en liten egendom och håller till i Gevrey-Chambertin. Den är familjeägd och drivs idag av dottern Sarah Bastien. Egendomen förfogar över lägen i några fina vingårdar ex. Grand Cru-gårdarna Mazoyerés-Chambertin, Charmes-Chambertin och byvingården Aux Corvées som vårt vin kom ifrån. Egendomen är biodynamiskt certifierad sedan 2005 (Agriculture Biologique).
Nästa rätt vi beställde var den helt underbara krispiga Karage (Poulet mariné puis frit) dvs marinerad, friterad kyckling med krispig sallad med en typ syrlig jordnötssås. Nästa rätt blev St Jaques grillé racines de Lotus, sauce coqvillage-curry, dvs grillade pilgrimsmusslor med en fantastisk sås som bl.a. innehöll musselfond, schalottenlök, vermouth, curry och smör. Tredje rätten Pigeon entier de Mr Sanchez, dvs helstekt duva. 
Vi avslutade med varsin Créme Caramel innan vi gick hem på mycket ishala gator.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar