torsdag 13 december 2018

Beaune 13 december 2018

Kick off inför årets resa till Beaune, avhölls i lugn enkelhet i lägenheten i Stockholm, kvällen före avresan. När Charlotte anträdde lägenheten (efter att ha mutat äldste sonen att leverera champagne till förorten, med öl på BA och själv tunnelbanat fram och tillbaka till ett annat SB i Västerort) var Stefan i full färd med att fixa kvällens måltid, en underbart Gräddig blomkålsgratäng med knaprigt gruyére- och bacontäcke och honungsslungat sidfläsk. Till detta drack vi en härligt fruktig, elegant och lättdrucken Chateauneuf-du-Pape, 2013 Clos de l'Oratoire des Papes från Ogier.
Taxin hämtade upp oss följande morgon kl 05:00 och vi åkte genom ett mörkt, lite snögloppigt Stockholm mot Arlanda och terminal 5. Vi brukar alltid starta våra resor med ett glas champagne till frukost på Arlanda, men taxifärden och en extremt lång väntan att växla några SEK till EUR på Forex, gjorde att vi inte hann.
Så, det fick bli Frühstück in Frankfurt istället, vilket blev ett mycket bra och trevligt alternativ. Vi beställde "München-frukosten" som bestod av 2 vita julkorvskorvar (där Charlotte bara orkade äta upp knappt den ena, av anledning som kan förstås nedan), sötstark senap o nybakt pretzels (Charlotte moffade i sig både sin och Stefans under ett belåtet.... mmmm...mumssss gotttt!!) och till det Champagne Lanson, med gröna äpplen i doft o smak, lite väl hög, pikant syra bra men med en bra, livlig mousse. Tillbaka till gaten upptäckte vi att vi hade passerat ut från säkerhetsområdet och var tvugna att gå igenom säkerhetskontrollen igen! döm om vår frustration då vi plötsligt var lite sena till gaten, men efter  säkerhetspersonalens goda vilja genom att låta oss gå förbi kön så han vi med knapp marginal till gaten.
Flygresan till Lyon gick utan vidare mankemang och där tog vi Rhône Express in till Lyon. På Gare de Lyon-Part-Dieu kunde vi i lugn och ro köpa tågbiljetter till Beaune, pizza-slice på Paul och iskall Leffe-öl i... "affären". Tågresan ägnades åt bloggning och pizzan och ölen passade perfekt som sällskap därtill! Den knappt två timmar långa tågresan gick snabbt och vips var vi framme i ett kyligt Beaune, där vi möttes av Monsieur Patrick, ägare till lägenheten vi hyrt och som snabbt skjutsade oss till den. Efter att ha installerat oss i lägenheten gick vi snart ut och tog en liten promenad genom de slingrande gränderna. 
Målet för kvällen var restaurangen Maison du Colombier dit vi kom precis på slaget sex, då de öppnade. Vi fick ett bord precis vid fönstret och bestämde oss snabbt för att beställa chark- och osttallrik. Vinet tog det lite längre tid att bestämma oss för, då vinlistan var tjock och det kändes som den omfattade typ alla producenter i Côte d'Ôr och kanske några till.
Efter lite samspråk med restaurangens sommelier, valde vi till slut en vit Bourgogne från producenten Pierre Morey, 2007 Meursault Charmes. Vinet hade vackert guldgult utseende, doften lite knuten fatig blommig med mandel mineralisk karaktär och kanske en viss "träighet". Smaken var frisk, relativt fyllig med lätt honungskaramell och en liten trevlig strävhet i en lätt oxidativ karaktär.
Efter att tagit in en liten tallrik till av kvällens favoritsalami, avslutade vi med var sin jordnötspaj med salt caramel och en gul VEP och en grön. Mätta, nöjda, belåtna men godissugna, slank vi in i den ytterst lilla typ tobaksaffären och köpte med ett par små påsar sött och ett par flaskor vatten. Kvällen avslutade vi mumsandes sötsakerna, tittandes med tunga ögonlock på Netflix på datorn. En kort stund senare... Zzzzz...!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar