fredag 10 maj 2019

chez Chastel fredag 10 maj 2019

Vi tog bilen till Stockholm i arla morgonstund, eftersom vi hade rätt mycket packning som vi inte kände för att ta på tåget. Efter att ha lämnat Stefan och packning vid lägenheten fortsatte Charlotte och var på jobbet strax före halv sju. Sedan var det jobb, jobb, jobb men när det var avklarat, hem och parkera bilen för att möta upp Stefan och Benjamin på Waza, där de träffats en stund tidigare.
Stefan hade även hunnit hem och förbereda inför kvällens provning så när vi kom hem var det i princip bara att korka upp vinerna vi bestämt att vi skulle prova ikväll. De hann luftas en liten stund innan Sebastian med familj plingade på dörren.
Ikväll provade vi ny årgång, 2017, av fem viner från Domaine Rollin Père et Fils, alla vita. 2017 började med tidig knopp-bristning redan i början av april pga sommarlikt väder, resten av växtsäsongen var utan incidenter förutom  viss oro för vattenstress. Emmelertid klarar sig vinerna pga vingårdarnas gamla stockar och djupgående rötter och Rollin kunde skörda fint mogna och vackra druvor 5 september. Generellt kan man säga att de vita vinerna från 2017 har fruktig doft med inslag av exotisk frukt som persika. Smaken är fruktig med citrus typiskt mineralisk pga jordmånen som till stor del består av kalksten vilket ger djup till vinet. Vinerna är eleganta med härlig frukt och sirlig mineralitet. Dricks nu och gärna upp till 10 år framåt. Förutom Aligotén som sticker ut med sin lite fetare karaktär och lägre syra så är alla viner mineral- och syradrivna med härlig frukt. Vi provade Bourgogne Aligoté otroligt drinkable med härlig frukt. Pernand-Vergelesses Blanc med härlig exotisk frukt och syra, Les Cloux villagesvin med premier cru kvalitet och härlig exotiskt frukt med mjuk mineralisk sirlig och syra, Sous-Fretille Premier Cru, 'petit grand'-cruvin med fruktig, fet kompakt djup och sirlighet med härligt integrerade fat och exotiskt frukt, Domaine Rollins Grand Cru, Corton-Charlemagne som Frétille men med lite tydligare fat och större djup. Efter provning, dukade vi fram räkor, havskräftor, lite ostar och bröd, vilket förstås passade fantastiskt bra till vinerna. Vi pratade och hade trevligt en bra stund, men till slut var det dags för lilla familjen att återvända hem. Benjamin stannade över natten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar