söndag 1 oktober 2017

chez Chastel lördagen 30 september


Efter en utflykt till Linköping på fredagen kom vi hem till Köping på lördagen lite trötta men nöjda. På väg hem hämtade vi upp den beställda Piggvaren och väl hemma påbörjades förberedelserna inför kvällens middag med goda vänner. 
Som starter bjöds gästerna Paul Chollet Crémant de Bourgogne Brut Zero👆 (beställs här...) som var frisk med livliga bubblor och med härlig citruston och svag autolytisk karaktär helt i producentens stil. Ett fantastiskt mingelvin som med fördel kan drickas till diverse skaldjur eller som här Zuccinipommes med aioli👆 
Till middag skulle det först bli Halstrade Pilgrimsmusslor, grillad fänkål, smörfräst lök, kantareller samt champinjoner i en buljong av vitt vin, vitlök och fiskfond. Vinet till detta blev den mycket trevliga 2015 Dom Rollin Pernand-Vergelesses Blanc👆som för övrigt finns att beställa här... Vinet har elegant, robust finess med bra syra och måttligt med fat som ger en liten fin vaniljton. 
Till huvudrätt ugnsbakades några fina exemplar av Piggvar som bara kördes i ugnen till typ 55 grader och som sedan tillsammans med en lätt vitvinssås och friterad grön- och svartkål trancherades vid bordet. Samma vin som till förrätten serverades till fisken som har en kraftig smak och passade perfekt till vinet. 
Till dessert blev det en ostbricka bestående av Comté, Gryére och Délice de Bourgogne där det vita vinet var underbart till hårdostarna. Till ostarna serverades också 2014 Poeira Tinto från Quintas de Poeira i Douro, Portugal. Vinet består av ett antal inhemska druvor bla Touriga Franca och Tinta Barroca samt Tinta Roriz som är det portugisiska namnet på Tempranillo. Vinet var fruktigt, fatigt och mustigt, mjuktsträvt med mörka körsbär. Syran och strävheten var kanske i mjukaste läget och vinet kändes 'avslaget' i eftersmaken. Den Mörka chokladen med lakritzsmak som serverades till ostarna passade Portugisen väl. 
Nån centiliter Grappa Fattoria di Cavalcaselle till chokladen fick avsluta en minnesvärd och härlig middag med goda vänner.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar