söndag 1 oktober 2017

Linköping fredagen 29 september


Direkt från Stockholm medels bil till Linköping och yngste sonen efter att ha levererat 2015 Pernand-Vergelesses Blanc till SB-butik. Snabb incheckning och sen till bästa krogen Johannes för att äta, men döm om våran besvikelse när det var fullt. Med hungern rivande i våra kroppar riktade vi stegen mot andra krogar i den krog- och restaurangtäta citykärnan i Linköping. Till slut blev det Stora Hotellet på torget som fick äran att välkomna oss till bords i den vackra matsalen med utsikt över det sjudande livet på torget. Det fick bli varsitt glas champagne medans maten tillreddes, Diebolt-Vallois Cramant och Moët & Chandon Imperial som båda var trista och frukttorra med övertydlig syra. Två tråkiga exempel på Champagne, nej lägg några tior till för att få bra Champagne som visar vad Champagne står för! Maten bestod av Abborre för två och Fläsksida för en som var gott men inte mer. Stämningen var på topp och det var skönt att sitta ner och småprata. Till maten valdes en 2014 William Fèvre Chablis Grand Cru Bougros från från den väldigt spretiga vinlistan där de få vinerna var bra prissatta utom två stycken från Chassagne-Montrachet som plötsligt kostade typ 25 000 kr!! Nåväl den Chablis vi beställde var acceptabelt prissatt och var god med fin balans mellan faten, citrus och mineral. Det enda man kan skulle kunna klaga på var att vinet var felstavat i vinlistan och gick under beteckningen Chablis Grand Cru Bouros vilket skulle kunna antyda att vinet var framställt i Borås:) 
Efter en mycket trevlig stund lyfte vi och gick snett över torget till nyöppnade Gallo som utger sig för att vara en Portugisisk vinbar, vilket vi givetvis var tvungna att utforska. Det var mycket folk men vi fick en just plats. Vi tog in en bricka med mixade ostar och tre glas av olika sorters rött vin. Infinitae Douro Reserva, Premium Touriga Nacional och Premium Aragonez, där den förstnämnde var ett enkelt rövin som kändes billigt. Det andra vinet var mer tillgängligt och i överkant tillgängligt med låg syra och strävhet och med en sötaktig ton. Det tredje, som var det bästa vinet, var fruktigt med lite för lite syra och strävhet och upplevdes rätt mjukt och behagligt men plattades ut mot slutet och blev mesigt. Efter en trevlig stund i den livliga lokalen var det dags att bryta upp för tidig färd morgonen därpå till Köping. 
Linköping är en jättetrevlig stad med kompakt mysig stadskärna med många öl- och vinkrogar och ett flertal restauranger. Hit blir det fler turer!!



x

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar